Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Κίνα / Κίνα: Επανασυνδέεται με την «έξω κόσμο» η Ουχάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα / Κίνα: Επανασυνδέεται με την «έξω κόσμο» η Ουχάν

Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να τιθασεύσει την απειλή του κορωνοϊού με σειρά πρωτοφανών περιοριστικών μέτρων, που έχουν αλλάξει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν παραλύσει την οικονομία, οι αρχές της Ουχάν, της κινεζικής πόλης από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, τερμάτισαν χθες το καθεστώς του αποκλεισμού της ύστερα από περισσότερο από δυόμισι μήνες αφότου επιβλήθηκε σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του φονικού ιού.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος πέρασε οριστικά ούτε ότι επανήλθε το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους, αφού ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί, ενώ νέα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται, αν και με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς. Προχθές, μάλιστα, ήταν η πρώτη μέρα που στην επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από κορωνοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, η «επαναφορά» της πόλης σε μια όσο το δυνατόν ασφαλή από υγειονομικής άποψης καθημερινότητα αποτελεί πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση του Πεκίνου, που προσπαθεί να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης που εφάρμοσε στέφθηκε από επιτυχία περιορίζοντας τις ανθρώπινες απώλειες σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Ως γνωστόν, η κινεζική κυβέρνηση "σφράγισε" την Ουχάν των 11 εκατ. κατοίκων στις 23 Ιανουαρίου εφαρμόζοντας δραστικά μέτρα και επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στον πληθυσμό, ενδεικτικά του επιθετικού τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική απειλή. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στην πόλη βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και πάνω από 2.500 έχασαν τη ζωή τους. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν περίπου στο 80% όλων των θανάτων στην Κίνα από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Έκτοτε ο SARS Cov-2 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας πάνω από 1,4 εκατ. ανθρώπους, οδηγώντας στον θάνατο 82.000 από αυτούς και προκαλώντας χάος στην παγκόσμια οικονομία λόγω της επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Μπορεί η Κίνα να κατόρθωσε να περιορίσει τον κορωνοϊό, αλλά τα μέτρα που έλαβε κι αυτή είχαν βαρύ οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, χωρίς μάλιστα να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Οι κάτοικοι της Ουχάν εκφράζουν ανακούφιση για την άρση των μέτρων, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχία για τον κίνδυνο νέων μολύνσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένοι επιβάτες στο αεροδρόμιο της πόλης, που άνοιξε ξανά χθες, εμφανίστηκαν για να ταξιδέψουν φορώντας τις χαρακτηριστικές ολόσωμες προστατευτικές φόρμες των υγειονομικών, προστατευτικές μάσκες για όλο το πρόσωπο, ακόμα και μακριά αδιάβροχα...

Περίπου 55.000 άτομα αναμενόταν να αναχωρήσουν χθες από την Ουχάν με τρένο. Έως νωρίς το πρωί, πάνω από 10.000 είχαν αναχωρήσει με αεροπλάνο, ωστόσο οι πτήσεις προς το Πεκίνο και τους διεθνείς προορισμούς δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη. «Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, καθώς δεν έχουμε ακόμα κηρύξει την τελική νίκη», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι Τσάο Γκουανγκτζίνγ. «Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να είμαστε τόσο προσεκτικοί στο τέλος όσο και στην αρχή» συμπλήρωσε. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόλις τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες εικοσιμία ημέρες στην Ουχάν και μόλις δύο τις τελευταίες δεκαπέντε.

Ωστόσο, ενώ η πολύπαθη πόλη επιστρέφει σιγά-σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς, τα νέα "εισαγόμενα" κρούσματα στην απομακρυσμένη βόρεια επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ αυξήθηκαν χθες στο υψηλότερο ημερήσιο επίπεδο των 25, λόγω της εισροής ταξιδιωτών από τα σύνορα με τη Ρωσία. Οι αρχές της πόλης Σουιφένχε στην επαρχία αυτή ανακοίνωσαν περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών ανάλογους με αυτούς που είχαν επιβληθεί στην Ουχάν.

Σημειωτέον ότι η Κίνα διατηρεί τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων καθώς ανησυχεί για την επανεμφάνιση κρουσμάτων από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού και ταξιδιώτες που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 και προέρχονται από το εξωτερικό. Συνολικά τα νέα κρούσματα στη χώρα σχεδόν διπλασιάστηκαν χθες, 62 από 32, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ταξιδιωτών που βρέθηκαν θετικοί στον SARS Cov-2, ενώ έχει υπερτριπλασιαστεί και ο αριθμός των νέων ασυμπτωματικών ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL