Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Βρετανία / Βρετανία: Τα fake news βαζουν φωτιά στις κεραίες 5G
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Τα fake news βαζουν φωτιά στις κεραίες 5G

Μορφή... επιδημίας παίρνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι επιθέσεις κατά κεραιών δικτύων 5G, επιθέσεις που φαίνονται όλο και περισσότερο να συνδέονται με θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο Διαδίκτυο και εμφανίζουν τις εγκαταστάσεις αυτές να συνδέονται με την ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Τρεις εμπρηστικές επιθέσεις τέτοιου είδους πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Οι πρώτες δύο -στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και το Μπέρμινχαμ της Αγγλίας- σημειώθηκαν την Πέμπτη, ενώ την επόμενη μέρα μια ακόμη κεραία 5G τυλίχτηκε στις φλόγες στο Λίβερπουλ.

Η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να συνδέσει τις επιθέσεις. Ωστόσο ο δήμαρχος του Λίβερπουλ Τζο Άντερσον αναφέρθηκε στην “αλλόκοτη” θεωρία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ότι η ακτινοβολία από τις κεραίες 5G αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται εύκολα από τον κορωνοϊό. Αργότερα ακολούθησε και πιο προχωρημένη εκδοχή, που θέλει τον Covid-19 να... αναμεταδίδεται από τις κεραίες, κάτι που εξηγεί και τη γρήγορη διάδοσή του σε όλη την υφήλιο.

Η έκταση που έχουν λάβει οι συγκεκριμένες φήμες και ιδιαίτερα οι πρόσφατες επιθέσεις υποχρέωσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αντιδράσει. Το υπουργείο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι “δεν υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις που να συνδέουν τα δίκτυα 5G με τον κορωνοϊό”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, με τον εκπρόσωπο της Mobile UK να εκφράζει την ανησυχία του για τις “ανησυχητικές”, όπως τις χαρακτήρισε, φήμες.

Γιατί δεν είναι μόνο οι εμπρησμοί στου πυλώνες των δικτύων 5G. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας "Daily Mail" δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει μια γυναίκα να επιτίθεται φραστικά σε δύο μηχανικούς που τοποθετούσαν οπτικές ίνες στο ανατολικό Λονδίνο. Η γυναίκα ακούγεται να διαμαρτύρεται ότι μ’ αυτό που κάνουν οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες “συμβάλουν στην πανδημία” του Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL