Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Μετράμε τις πρώτες απώλειες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Μετράμε τις πρώτες απώλειες...

Ο Ζιμπρίλ Σισέ με τον Πάπε Ντιούφ την εποχή που ο πρώτος αγωνιζόταν με τη φανέλα της Μαρσέιγ

Η πανδημία του κορωνοϊού «χτυπάει» τους πάντες δίχως διακρίσεις. Έτσι και ο αθλητισμός έχει βρεθεί στο στόχαστρό του και ήδη μετράμε τις πρώτες απώλειες.

Στην Ισπανία στις 21 Μαρτίου πέθανε από τον κορωνοϊό σε ηλικία 76 χρόνων ο παλιός πρόεδρος της Ρεάλ Mαδρίτης Λορέντσο Σανθ, ενώ ένας άλλος πρώην πρόεδρος της «βασίλισσας», ο 72χρονος Φερνάντο Μαρτίν, εισήχθη πριν λίγο καιρό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στην αρχή της εβδομάδας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο Πάπε Ντιούφ, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Μαρσέιγ. Στην εποχή του στην ομάδα της Μασσαλίας έπαιζαν ο νυν άσος του Ολυμπιακού Ματιέ Βαλμπουενά και ο Ζιμπρίλ Σισέ. Στη Βραζιλία έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό οι πρόεδροι της Γκρέμιο Ρομίλντο Μπολζάν και της Ιντερνασιονάλ Μαρσέλο Μαδέιρος.

"Αθάνατοι" με κορωνοϊό

Όμως ούτε οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ είναι άτρωτοι. Πριν καν ανακοινωθεί η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας κανόε - καγιάκ Ισπανός Χοσέ Περουρένα Λόπεζ.

Αλλά ούτε οι προπονητές δεν έχουν μείνει στο απυρόβλητο. Στις 23 Μαρτίου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ο προπονητής της Γαλατασαράι Φατίχ Τερίμ, όπως είχε γίνει και με τον τεχνικό της Άρσεναλ Μικέλ Αρτέτα και τον Ζορζέ Ζέσους της Φλαμένγκο. Στην Τουρκία ο παλιός διεθνής τερματοφύλακας Ρετσμπέρ Ρουστού δίνει μάχη για τη ζωή του.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έγινε γνωστό πως έχει μολυνθεί ήταν ένας που αγωνίζεται στη Λίνφιλντ της Βόρειας Ιρλανδίας, δίχως όμως να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομά του. Στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, την Κίνα, ο διεθνής Βέλγος ποδοσφαιριστής Μαρουάν Φελαϊνί διαγνώστηκε θετικός.

Η καθοριστική αναμέτρηση στο Μιλάνο

Στην Ιταλία το πρώτο κρούσμα ποδοσφαιριστή ανακοινώθηκε πριν φύγει ο Φεβρουάριος και αφορούσε ποδοσφαιριστή της Πιανέζε, ομάδα της Γ΄κατηγορίας. Πολλοί επιστήμονες έχουν κάνει λόγο για την καθοριστική επίδραση στη διάδοση του ιού στον αγώνα της Αταλάντα με τη Βαλένθια για το Τσάμπιονς Λιγκ στις 20 Φεβρουαρίου με 40.000 κόσμο στο Μιλάνο. Πάντως, μόλις πριν από περίπου δέκα μέρες παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στην Αταλάντα, που είναι ομάδα του Μπέργκαμο, πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της φονικής καταστροφής, ο τερματοφύλακας Μάρκο Σπορτιέλο.

Στη Βαλένθια αρχικά βρέθηκαν με τον κορωνοϊό οι Γκαράι, Μανγκαλά και Γκαγιά. Λίγες μέρες αργότερα το ισπανικό κλαμπ ανακοίνωσε πως το 35% των ανθρώπων του έχει μολυνθεί, με τους δέκα να είναι ποδοσφαιριστές. Το ευχάριστο είναι ότι πρόσφατα και σε δεύτερο έλεγχο όλοι βρέθηκαν «καθαροί».

Πολλά κρούσματα έχουν και οι ιταλικές ομάδες Φιορεντίνα και Σαμπντόρια, ενώ τον ιό έχουν «κολλήσει» ο Καλούμ Χάντσον Οντόι της Τσέλσι και οι Ντανιέλε Ρουγκάνι, Πάουλο Ντιμπάλα και Μπλες Ματουιντί που είναι συμπαίκτες στη Γιουβέντους. Πρόσφατα βρέθηκαν με συμπτώματα κορωνοϊού οκτώ ποδοσφαιριστές της Γουέστ Χαμ δίχως να ανακοινωθούν τα ονόματά τους.

Κρούσματα και στο μπάσκετ

Στο μπάσκετ ένα από τα πιο γνωστά ονόματα που έχουν «κολλήσει» τον ιό είναι ο Κώστας Σλούκας, που αγωνίζεται στην τουρκική Φενέρμπαχτσε και τώρα βρίσκεται σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη. Κάτι που συνέβη και με άλλα εννέα μέλη της ομάδας, είτε παίκτες, είτε μέλη του τεχνικού τιμ και της διοίκησης. Το πρώτο κρούσμα στην Ευρωλίγκα ήταν ο Τρέι Τόμπκινς της Ρεάλ Μαδρίτης.

Από τον κορωνοϊό έχει «χτυπηθεί» πολύ και το ΝΒΑ. Ο «ασθενής μηδέν» ήταν ο Γάλλος σέντερ των Γιούτα Τζαζ Ρούντι Γκομπέρ, εξέλιξη που είχε οδηγήσει το ΝΒΑ στο να διακόψει αμέσως το πρωτάθλημα. Με τον ιό διαγνώστηκε ακόμη και ο Κέβιν Ντουράντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL