Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Γερμανικό "νάιν" στις υπερεξουσίες Όρμπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανικό "νάιν" στις υπερεξουσίες Όρμπαν

Δεν φαίνεται να κοπάζουν οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις στις απεριόριστες εξουσίες που ανέλαβε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στις αρχές της εβδομάδας με πρόσχημα της πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίες του επιτρέπουν να παρατείνει για όσο θέλει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα του και να κυβερνά με διατάγματα δίχως την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί παρατηρητές, η μορφή και η βαρύτητα της ευρωπαϊκής απάντησης στις νέες αυταρχικές μεθόδους της ουγγρικής κυβέρνησης θα καθοριστεί από το γεγονός ότι το κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ανήκει όχι μόνο το κόμμα της Μέρκελ, το CDU, αλλά από την οποία προέρχονται τόσο η νυν πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο προκάτοχός της Ντόναλντ Τουσκ.

Η άμεση, αλλά γενικά χλιαρή, μέχρι στιγμής αντίδραση των θεσμών της Ε.Ε. έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την απροθυμία του ΕΛΚ να καταδικάσει ανοιχτά το Fidesz θεωρώντας ότι η πολιτική απομόνωσή του ή ο εξαναγκασμός του σε απομόνωση -την οποία όμως ζήτησε ο Τουσκ τις προηγούμενες ημέρες- θα διακινδύνευε να πλήξει συνολικά την πολιτική επιρροή της Ευρωδεξιάς. Απ’ την άλλη, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να κλείνει τα μάτια στις κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αρχών από μια χώρα - μέλος στην καρδιά της Ευρώπης, αφού πλέον δύσκολα μπορεί να δικαιολογεί τη στάση του αυτή στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Φαίνεται λοιπόν πως η εποχή της ευρωπαϊκής, και δη της γερμανικής, ανοχής στον Όρμπαν και τις παρελκυστικές πρακτικές του έχει παρέλθει όσο κι αν ο ίδιος επιμένει να μιλά για «κυνήγι μαγισσών» και για πολιτική «δυσφήμησή» του από τα ΜΜΕ. Η Γερμανία έστειλε χθες μήνυμα ότι η περίοδος χάριτος για τη δεξιά αυταρχική κυβέρνηση της Βουδαπέστης έληξε.

Ως αντίδραση στα νέα «κόλπα» του Όρμπαν, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ έθεσε χθες καθαρά θέμα επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» ο προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων ορισμένων χωρών χρηματοδοτείται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια αυτές οι χώρες παραβιάζουν τις αρχές της Ένωσης».

Ο Ροτ τάχθηκε «υπέρ της δυνατότητας επιβολής οικονομικών κυρώσεων, με ειδική πλειοψηφία, κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. του 2021». Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για τη «δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου στην Ε.Ε., ο οποίος έχει ήδη προταθεί από τη Γερμανία, και με τον οποίο θα ελέγχονται στο μέλλον εκ περιτροπής όλες οι χώρες - μέλη και όχι μόνο εκείνες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες παραβιάσεων. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτραπούν ενδεχόμενες επικρίσεις ότι διαπομπεύονται μόνο ορισμένες χώρες» σημείωσε ο Ροτ.

Υπενθυμίζεται ότι 14 χώρες - μέλη της Ε.Ε., ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ελλάδα, με κοινή διακήρυξή τους προχθές εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις νέες έκτακτες εξουσίες που παραχωρήθηκαν στην ουγγρική κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Σχετική δήλωση με άμεση αναφορά στην Ουγγαρία έκανε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η Βουδαπέστη κατήγγειλε από την πλευρά της ένα «κυνήγι μαγισσών» και μια «εκστρατεία δυσφήμησης» εναντίον της. «Είμαστε στόχος ενός πολιτικού κυνηγιού μαγισσών και μιας συντονισμένης εκστρατείας δυσφήμησης από τα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε σχετικά ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς σε βίντεο του που ανάρτησε στο Τwitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL