Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Οι Ευρωπαίοι τραβούν το αυτί του Όρμπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Ευρωπαίοι τραβούν το αυτί του Όρμπαν

Μεγαλώνει και εντείνεται η δυσφορία στην Ευρώπη για την, διά της πλαγίας οδού, νέα καταπάτηση των αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η δεξιά υπερσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας υπό τον Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται να μην υπολόγισε σωστά το εύρος των αντιδράσεων, στηριζόμενη μάλλον στην ψευδαίσθηση ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τώρα στραμμένη την προσοχή τους στα του οίκου τους και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, ακόμη και υπ’ αυτές τις ακραίες και πρωτόγνωρες συνθήκες, οι ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.

Με κοινή διακήρυξή τους οι κυβερνήσεις 14 κρατών - μελών της Ε.Ε., ανάμεσά τους και της Ελλάδας, στιγματίζουν εμμέσως πλην σαφώς τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές του Όρμπαν, ενώ «ιδιαιτέρως ανήσυχη» δηλώνει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανήγγειλε την απόφαση των προέδρων της Ευρωβουλής να ζητήσουν από την Κομισιόν να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά της Βουδαπέστης.

«Κατανοώ ότι τα κράτη - μέλη οφείλουν να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση. Αλλά ανησυχώ για ορισμένα μέτρα που είναι υπερβολικά. Και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία» τόνισε η Φον Ντερ Λάιεν. Ήδη από προχθές η πρόεδρος της Κομισιόν είχε εκφράσει την αντίθεσή της στις πρακτικές της Βουδαπέστης, χωρίς πάντως να την κατονομάσει στη σχετική γραπτή δήλωσή της.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εξασφάλισε απεριόριστες εξουσίες στο πλαίσιο του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δέχεται συχνά τις επικρίσεις των Βρυξελλών, καθώς κατά καιρούς έχει στοχοποιήσει την αντιπολίτευση της χώρας του, τα μέσα ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους πρόσφυγες κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία ερευνάται από την Κομισιόν στο πλαίσιο του άρθρου 7 της συνθήκης της Ένωσης για παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το ουγγρικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα επιτρέπει στον Όρμπαν να παρατείνει επ’ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση θα μπορεί με διατάγματα να αναστέλλει την ισχύ των νόμων και να επιβάλλει έκτακτα μέτρα υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, της οικονομίας κ.λπ. Προβλέπεται επίσης η επιβολή ποινής φυλάκισης μέχρι πέντε ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» σε σχέση με τον ιό ή σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Στην κοινή διακήρυξη των 14 μελών της Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λετονία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) αποτυπώνεται η σοβαρή ανησυχία των κυβερνήσεών τους για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων εξαιτίας της υιοθέτησης έκτακτων μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Χωρίς να κάνουν αναφορά στην Ουγγαρία, οι «14» τονίζουν ότι τα έκτακτα αυτά μέτρα θα πρέπει «να είναι περιορισμένα στο απολύτως αναγκαίο, να είναι φύσει αναλογικά και προσωρινά και να υπόκεινται σε συστηματική επανεξέταση. Δεν θα πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ούτε την ελευθερία του Τύπου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL