Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Βρετανία: Καμία «ανοσία» για ανθρώπους και επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία: Καμία «ανοσία» για ανθρώπους και επιχειρήσεις

Μια άκρως «μολυσμένη» ατμόσφαιρα μεγάλης υγειονομικής ανησυχίας και έντονης οικονομικής αβεβαιότητας εξαπλώνεται στη Βρετανία μέρα με την ημέρα, καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με σχεδόν 1 εκατομμύριο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που αρχικά είχε προκρίνει την «ανοσία της αγέλης» ως τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά μετά ανέκρουσε πρύμναν όταν άκουσε τις εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, βάλλεται πανταχόθεν τόσο για τις τραγικές παλινωδίες και την ανεπάρκειά της όσο και για την ολιγωρία της στην επιβολή των ενδεδειγμένων μέτρων.

Μέσα από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου παραμένει σε αυτοπεριορισμό καθώς διαγνώσθηκε και ο ίδιος θετικός στον κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα, ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν «μαζικά» τα τεστ προκειμένου να σχηματιστεί μια όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη εικόνα για το μέγεθος της εξάπλωσης του ιού. «Μ' αυτόν τον τρόπο θα λύσουμε τον γρίφο του (...) και θα τον νικήσουμε στο τέλος» είπε ο Συντηρητικός ηγέτης με προσωπικό βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η υπόσχεσή του ήρθε μετά την προχθεσινή «θλιβερή μέρα», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, της ανακοίνωσης άλλων 563 θανάτων, αριθμού ρεκόρ μέχρι στιγμής. Συνολικά, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 2.352 θανάτους από τον Covid-19.

Αντιπολιτευόμενος και φιλοκυβερνητικός Τύπος εξαπέλυσαν χθες πυρά κατά της κυβέρνησης για το θέμα των μαζικών τεστ, με την αντιπολιτευόμενη ταμπλόιντ “The Mirror” να καταγγέλλει μια «καταστροφή» και τη συντηρητική “The Telegraph”, που συχνά-πυκνά εξυμνεί στα άρθρά της τον Τζόνσον, να γράφει στο πρωτοσέλιδό της για «ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις».

Η “Daily Mail” χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το γεγονός ότι μόνο 2.000 εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) έχουν υποβληθεί σε τεστ. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί περίπου 153.000 τεστ και σχεδόν 30.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές είχαν επιλέξει να κρατήσουν τα τεστ μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών, ωστόσο αντιμετωπίζοντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αναθεώρησαν τη στρατηγική τους και υπολογίζουν να περάσουν, από τα 8.000 τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά, στα 15.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εκτός από τον μικρό αριθμό των διαγνωστικών τεστ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας ανησυχούν επίσης για την έλλειψη μασκών και ιατρικών στολών. Ο αριθμός των μηχανημάτων αναπνευστικής υποστήριξης είναι επίσης ανεπαρκής, κάτι που θα αναγκάσει τους γιατρούς να λάβουν «σοβαρές αποφάσεις» την κρίσιμη στιγμή, όπως προειδοποίησε η British Medical Association. Σύμφωνα με τον "Guardian", ένα μεγάλο λονδρέζικο νοσοκομείο παραλίγο να μην έχει αρκετό οξυγόνο για να αντιμετωπίσει τη συρροή ασθενών που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην οικονομία αρχίζει κι αυτή να γίνεται δραματική. Σχεδόν το ένα πέμπτο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Βρετανίας, ένας αριθμός μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμυρίου, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν χρηματοδοτικά τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Σύμφωνα με το BBC, οι υπεύθυνοι πολλών εξ αυτών κατηγορούν τις τράπεζες ότι αρνούνται να τους χορηγήσουν δάνεια σωτηρίας παρά την υπόσχεση της κυβέρνηση να στηρίξει την οικονομία.

Χθες η British Airways ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα 36.000 υπαλλήλους της, ανάμεσά τους μέλη πληρωμάτων καμπίνας, προσωπικό εδάφους, προσωπικό των κεντρικών γραφείων, μηχανικών κ.λπ. Συμφωνήθηκε πάντως με τα συνδικάτα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, περίπου το 50% των βρετανικών εταιρειών αναμένεται ότι θα θέσουν σε διαθεσιμότητα προσεχώς ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εργατικού δυναμικού τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL