Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Για πολύ επώδυνες μέρες προειδοποιεί ο Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Για πολύ επώδυνες μέρες προειδοποιεί ο Τραμπ

Στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούσαν τα 60, ο Πρόεδρος της χώρας σήκωνε ατάραχος τους ώμους. “Είναι κάτι σαν γρίπη” έλεγε. Με σχεδόν 200.000 άτομα να έχουν διαγνωστεί στη χώρα του με τον νέο κορωνοϊό και τους νεκρούς να ξεπερνούν ήδη τους 4.000, ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ υποχρεώνεται τώρα να αντικρίσει τη σκληρή πραγματικότητα.

Στην τελευταία ενημέρωση για την κρίση, ο Τραμπ προειδοποίησε τους συμπατριώτες του για “δύο πολύ, πολύ επώδυνες εβδομάδες”, καθώς οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου υπολογίζουν τώρα ότι 100.000 με 240.000 Αμερικανοί θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους από την επιδημία ακόμη και αν εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.

Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ (4.080, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς) ξεπέρασε χθες τον αντίστοιχο της Κίνας.

Ο κορωνοϊός φαίνεται όμως να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με πολύ ταχύτερο ρυθμό -σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα εμφανίζονται καθημερινά μόνο στη Νέα Υόρκη- και η συντονίστρια της υπηρεσίας αντιμετώπισης της κρίσης Ντέμπορα Μπερξ εκτιμά τώρα ότι το χειρότερο σενάριο προβλέπει 1,5 με 2,2 εκατομμύρια νεκρούς.

Επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα παραμένει η μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης. Περισσότεροι από 2.000 ιατροί και νοσηλευτές από άλλες περιοχές της χώρας στέλνονται στην πολιτεία προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που εργάζονται εκεί. Στην πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην αμερικανική μητρόπολη συμβάλλουν από χθες τα αντίσκηνα που στήνονται ήδη στο Σεντραλ Παρκ και η μετατροπή του ανοιχτού γηπέδου τένις του Κουίνς σε έκτακτο νοσοκομείο.

Η επιδημία γίνεται ήδη αισθητή και στις τάξεις του αμερικανικού στρατού, με τον πλοίαρχοτου αεροπλανοφόρου "USS Theodore Roosevelt" να ζητεί από το Πεντάγωνο την εκκένωση του πλοίου όπου πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα του Covid-19 ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος.

«Δεν θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο», αντέτεινε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ερωτηθείς για την ενδεχόμενη εκκένωση του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ΗΠΑ, ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του "USS Theodore Roosevelt", αναγνωρίζει πως το αίτημα να «αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου εν μέσω αποστολής και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο», αλλά «είναι αναγκαίος κίνδυνος».

Επικαλούμενος τον «εγγενώς περιορισμένο χώρο» πάνω στο πολεμικό, που έχει πάνω από 4.000 μέλη πληρώματος -τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης-, ο αξιωματικός τονίζει πως “η εξάπλωση της ασθένειας συνεχίζεται και επιταχύνεται”. “Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθάνουν ναύτες” προσθέτει ο πλοίαρχος Κροζίερ.

Η επιδημία δεν αφορά όμως μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες πως θα στείλει περίπου 500 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ομοσπονδιακών συνοριακών φρουρών, πολλοί από τους οποίους έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL