Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Παρατείνονται οι περιορισμοί μετά τις προβλέψεις - σοκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Παρατείνονται οι περιορισμοί μετά τις προβλέψεις - σοκ

Οι εφιαλτικές προβλέψεις ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μολύνει εκατομμύρια Αμερικανούς προκαλώντας τον θάνατο ακόμη και 200.000 ατόμων ανάγκασαν τελικά τον Ντόναλντ Τραμπ να αναθεωρήσει ριζικά τα σχέδιά του για άμεση χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ υποστήριζε ότι οι ημέρες του εορτασμού του Πάσχα στις ΗΠΑ (12 Απριλίου) θα πρόσφεραν την ιδανική ευκαιρία για χαλάρωση των περιορισμών προκειμένου ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας να ξεπαγώσει. Η εκρηκτική εξάπλωση όμως της επιδημίας στις ΗΠΑ και, κυρίως, οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημονικών συμβούλων του τον ανάγκασαν να κάνει πίσω.

Έτσι, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα θα φθάσουν μάλλον στην κορύφωσή τους την περίοδο ακριβώς που σκόπευε να χαλαρώσει τους περιορισμούς.

"Οι προβλέψεις λένε ότι η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας θα γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες" παραδέχτηκε, αναγγέλλοντας τελικά την παράταση των μέτρων ασφαλείας "τουλάχιστον" έως τις 30 Απριλίου.

Κι αφού πρώτα έκανε την πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μπει στον δρόμο της ανάκαμψης έως την 1η Ιουνίου, έριξε τη "βόμβα" με ασυνήθιστη ψυχραιμία: "Αν μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 έως 200.000, τότε αυτό θα σημαίνει πως κάναμε πολύ καλή δουλειά" υποστήριξε.

Από την πλήρη άρνηση να αναγνωρίσει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας και τη συνεχή προσπάθειά της να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις της, η κυβέρνηση Τραμπ κατέληξε επομένως μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα στην πλήρη μεταστροφή, με τις “αισιόδοξες” εκτιμήσεις της να κάνουν λόγο τώρα για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Προβλέψεις για εκατομμύρια κρούσματα

Οι σοκαριστικές προβλέψεις είχαν ακουστεί για πρώτη φορά το βράδυ της Κυριακής από τον λοιμωξιολόγο Άντονι Φαούτσι, ειδικό σύμβουλο σήμερα του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μιλώντας στο δίκτυο CNN, ο Φάουτσι ρωτήθηκε για τον αριθμό που θα μπορούσαν να φτάσουν οι νεκροί από την επιδημία. "Με βάση αυτά που βλέπουμε σήμερα, θα έλεγα μεταξύ 100.000 - 200.000” απάντησε, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα μπορεί να ανέλθουν σε “εκατομμύρια".

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων υπενθύμισε πάντως ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε διάφορες υποθέσεις. "Παρουσιάζουν το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο. Και σε γενικές γραμμές η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση" εξήγησε.

Από την άλλη, η Ντέμπορα Μπριξ, συντονίστρια της ειδικής ομάδας που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, παραδέχτηκε μπροστά στις κάμερες του δικτύου NBC ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η επιδημία θα εξαπλωθεί πολύ σύντομα σε κάθε αμερικανική πολιτεία. “Κάθε μητροπολιτική περιοχή θα έπρεπε να περιμένει ένα ξέσπασμα παρόμοιο μ' αυτό της Νέας Υόρκης” τόνισε.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ 140.000 κρούσματα της ασθένειας Covid-19, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο αριθμός των θανάτων (2.493) σχεδόν διπλασιάστηκε από την περασμένη Τετάρτη.

Οι προβλέψεις της πανεπιστημιακής σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον βασίζονται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της στα μέσα Απριλίου και ότι ο αριθμός των νεκρών, εφόσον συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία, θα ανέλθει γύρω στις 80.000 μέχρι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, οι νεκροί μπορεί να είναι από 38.000 μέχρι 162.000.

Η Νέα Υόρκη στο επίκεντρο

Ο αριθμός των νεκρών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 237 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας συνολικά τους 965 αφότου ξέσπασε η επιδημία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Στην πολιτεία καταγράφηκαν επίσης 7.195 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 59.513. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 8.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2.000 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πρόσθεσε ο κυβερνήτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ήδη οι κυβερνήτες της Φλόριντα, του Τέξας και του Ρόουντ Άιλαντ έχουν μπλοκάρει την είσοδο σε επισκέπτες από τη Νέα Υόρκη. Στη Φλόριντα και το Ρόουντ Άιλαντ μάλιστα οι κυβερνήτες χρησιμοποιούν μέλη της εθνοφρουράς για να πραγματοποιούν ελέγχους σε αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους για να αποτρέψουν την είσοδο κατοίκων της Νέας Υόρκης.

Αναφερόμενος στη σκέψη του επιτελείου Τραμπ να τεθεί η πολιτεία της Νέας Υόρκης σε αυστηρή καραντίνα, ο Κουόμο έκανε λόγο για “κήρυξη πολέμου από την ομοσπονδία” και μια ενέργεια που θα άνοιγε τον δρόμο σε “μια εμφυλιοπολεμική συζήτηση”. Τελικά, ο Λευκός Οίκος απέσυρε την πρόταση, με τον Τραμπ να ανακοινώνει μόνο περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ των πολιτειών.

Με δεδομένη πάντως την έκταση της κρίσης, τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο χαλαρά από εκείνα που έχουν υιοθετηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη. Υπάρχουν απλώς συστάσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα “μη αναγκαία” ταξίδια, να μην πηγαίνουν στη δουλειά και να μην συχνάζουν σε εστιατόρια και μπαρ. Οι δημόσιες συναθροίσεις ακόμη επιτρέπονται εφόσον τα άτομα δεν ξεπερνούν τα δέκα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL