Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ή μόνοι μας ή μαζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ή μόνοι μας ή μαζί

Του Πέτρου Κόκκαλη*

Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι σήμερα, όπως και το 2008, αντιμετωπίζουμε μια κοινή κρίση χωρίς να έχουμε κοινά εργαλεία διαχείρισής της. Κοινή κοινοτική πολιτική για την Υγεία δεν υπάρχει. Μια πανδημία, μια ασθένεια που αγνοεί εθνικά σύνορα, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με μέτρα εθνικού χαρακτήρα, όταν δεν έχουμε κοινό κοινωνικό προϋπολογισμό και υπερεθνικές υποδομές. Αυτή είναι μια παραδοχή που την κρίσιμη ώρα της πανδημίας δείχνει τη βαθύτερη πολιτική γύμνια και την ανάγκη για περισσότερη και ικανότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποίησε γρήγορα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως τον Κοινό Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων. Αναδιέταξε τον προϋπολογισμό της παραχωρώντας στα κράτη-μέλη τα αδιάθετα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ύψους 37 δισ. ευρώ. Επιπλέον εγκρίναμε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης, ύψους 800 εκατ., ώστε να περιλαμβάνει και τις επιπτώσεις από κρίσεις σε θέματα δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ύφεσης, αυτά τα κεφάλαια δεν φτάνουν φυσικά ούτε καν για την Ελλάδα, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένη ικανότητα δανεισμού. Έτσι η Επιτροπή αρκετά γρήγορα συμφώνησε να εξαντλήσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υιοθετώντας μια πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης. Η Ευρώπη μπαίνει σε βαθιά ύφεση και είναι γεγονός ότι χώρες με δημοσιονομική πίεση όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προβλέπει ότι αυτή η κρίση θα «εξαϋλώσει» 25 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η πιο κρίσιμη σύγκρουση θα γίνει (έγινε) την Παρασκευή στο συμβούλιο κορυφής. Έχουμε πλέον έναν καινούργιο συσχετισμό δυνάμεων μετρώντας στις τάξεις των χωρών που τάσσονται υπέρ της αναδιανομής το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία, εκτός από την Ιρλανδία και τον Νότο. Η Γερμανία μόλις εγκατέλειψε τον «χρυσό» δημοσιονομικό κανόνα και επιστρέφει στον δανεισμό. Και για να μιλήσουμε με όρους κορωνοϊού στη διάρκεια της κρίσης: πρέπει να προσφέρουμε οξυγόνο πολύ γρήγορα και πολύ σωστά. Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει για την οικονομία τον ρόλο που έχει ο αναπνευστήρας σε μια ΜΕΘ. Έτσι το πάγιο αίτημα για ευρωομόλογα γίνεται σήμερα αίτημα για «κορωνομόλογα» και ο πρόδρομος για ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου απευθυνόμενος στο συμβούλιο κορυφής την Τετάρτη ανέφερε ότι «πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της οικονομίας και την επανέναρξη των κοινωνιών στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης που χάραξε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Κάτι αλλάζει, ομολογουμένως. Δεν αποκλείεται, με αφορμή τον κορωνοϊό, να καλλιεργήσουμε νέες δυνατότητες αναδιανομής του πλούτου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας κοινωνικής - κοινοτικής συνοχής. Αν δεν τα καταφέρουμε τώρα όμως, τα κράτη θα πάρουν τον δικό τους δρόμο. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αποτυχίας.

* Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL