Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)

Τηλεδιασκέψεις λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊύ έχει χτυπήσει και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πλέον το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί σε έκτακτες συνθήκες μέσω τηλεδιασκέψεων και γραπτής διαδικασίας έγκρισης αποφάσεων.

Ευρωβουλευτές της Αριστεράς προς την Κομισιόν: Άμεσα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επείγουσας Ανάκαμψης

"Να προστατεύσει τις ζωές, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών, ανεξαρτήτως κόστους", ζητούν από την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ε/Κ στις Βρυξέλλες. "Η πρωτοφανής αυτή έκτακτη ανάγκη απαιτεί, αντίστοιχα, πρωτοφανή μέτρα αντιμετώπισης", επισημαίνουν, καταθέτοντας σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και καλώντας την Ευρωπαϊκη Ένωση να προχωρήσει σε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επείγουσας Ανάκαμψης.

"Η Αριστερά θα βρίσκεται δίπλα στους εργάτες, τους ανέργους, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και τις ευάλωτες κοινότητες. Και όσο θα ανακάμπτουμε τελικά από αυτή την κατάσταση τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας προς αυτό το οικονομικό σύστημα, που δίνει προτεραιότητα στον πλούτο και τα οικονομικά οφέλη μιας μικροσκοπικής ελίτ εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας και του πλανήτη μας", τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Τα 10 σημεία

1) Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Η αναστολή της συνιστώμενης δημοσιονομικής προσαρμογής και η παροχή πρόσθετων δαπανών μόνο σε στοχοθετημένους τομείς, όπως προτείνεται από την Επιτροπή, δεν είναι αρκετή και πιθανόν θα μειώσει την ταχύτητα των δαπανών από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

2) Αναστολή των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις

Να δοθεί η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να στηρίξουν ή να κρατικοποιήσουν, εάν κριθεί απαραίτητο, ζωτικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η έρευνα και ανάπτυξη, η παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού κ.λπ.

3) Άμεση ενίσχυση, κινητοποίηση και ανακατεύθυνση κονδυλίων

Τα κράτη-μέλη να έχουν άμεση πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, και ο υφιστάμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. να ενισχυθεί και να αναπροσανατολίσει περαιτέρω κονδύλια για τη χρηματοδότηση της συνοχής.

4) Άμεση πληρωμή από την ΕΚΤ σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε.

Η ΕΚΤ πρέπει να καταβάλλει άνευ όρων τουλάχιστον 2.000 ευρώ κάθε μήνα σε κάθε πολίτη της Ε.Ε., για να εξασφαλίσει ότι κάθε άτομο μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες όσο θα βρίσκεται σε κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης ή καραντίνας.

5) Μεταρρύθμιση της «κλείδας κατανομής» (capital key) της ΕΚΤ με βάση τις ανάγκες χρηματοδότησης των κρατών–μελών.

Η ΕΚΤ πρέπει να δεσμευτεί ότι θα προβαίνει σε απεριόριστες, άνευ όρων αγορές κρατικού χρέους, βάσει των υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών των κρατών-μελών, αντί της κλείδας κατανομής.

6) Κάθε δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας πρέπει να χορηγείται μέσω νέου μηχανισμού, χωρίς τόκους και προϋποθέσεις.

Εάν ο ΕΜΣ των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την κρίση, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός, που θα επιτρέπει την παροχή άνευ όρων πιστώσεων μηδενικού επιτοκίου στα κράτη-μέλη που χρειάζονται χρηματοδότηση.

7) Επανεξέταση του προγράμματος αγοράς προμηθειών από την ΕΚΤ προς όφελος των ΜμΕ

Υπό τον όρο της δέσμευσης της εκάστοτε επιχείρησης για προστασία της απασχόλησης, των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

8) Παροχή βοήθειας στις ΜμΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Με σκοπό την παροχή κεφαλαίων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, υπό τον όρο της δέσμευσης της επιχείρησης για την προστασία της απασχόλησης, των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

9) Απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων και των κερδοσκοπικών επιθέσεων

Τα συγκεκριμένα αγαθά ή τομείς που είναι κρίσιμοι για την αντιμετώπιση της κρίσης ή / και που έχουν ήδη επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση πρέπει να προστατευθούν από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών πρέπει να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές και τα κράτη-μέλη πρέπει να κλείνουν τα χρηματιστήρια όταν ξεπερνιούνται τα όρια υψηλής μεταβλητότητας.

10) Να τερματιστούν οι κυρώσεις της Ε.Ε. που βλάπτουν τις πληγείσες χώρες

Η Ε.Ε. πρέπει να άρει άμεσα τις κυρώσεις στις τρίτες χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό και να ασκήσει πιέσεις διεθνώς ώστε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Μεθοδεύσεις Όρμπαν ενάντια στη Δημοκρατία

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία μεθοδεύει την αναστολή λειτουργίας του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, επικαλούμενη την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, και επιχείρησε με πρόταση νόμου να χορηγήσει για αόριστο χρονικό διάστημα πρωτοφανείς νομοθετικές υπερεξουσίες στο καθεστώς. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύσσωμοι ζήτησαν από την Κομισιόν να πάρει θέση, ενώ με τη θεσμική του ιδιότητα ως αντιπροέδρου του Ε/Κ ο Δημ. Παπαδημούλης κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων να παρέμβουν για να αποτρέψουν τη μεθόδευση Όρμπαν , που περιλαμβάνει κλείσιμο του Κοινοβουλίου, χορήγηση στην κυβέρνηση απεριόριστων εκτελεστικών εξουσιών με μονομερή διατάγματα και φυλακίσεις.

Την ίδια στιγμή, και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Κομισιόν να εξετάσει τη συμβατότητα των προτεινόμενων μέτρων με τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. Η Ουγγαρία, υπό το καθεστώς Όρμπαν, έχει ήδη καταγεγραμμένες και καταδικασθείσες από την Ε.Ε. πολιτικές σε θέματα κράτους δικαίου.

Ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα και λύσεις για το προσφυγικό

Να λάβει άμεσα μέτρα κάλεσαν την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η Τουρκία, «στις 18 Μαρτίου, κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση με γεωγραφικές συντεταγμένες που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τόνισαν δε πως η ρηματική διακοίνωση αυτή βασίστηκε στο «παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, στο οποίο αντιτάχθηκε η Ε.Ε. με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019», επειδή παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα κινητοποίησε ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ακόμα και των Φιλελευθέρων, ώστε να δηλώσουν τη στήριξή τους στις θέσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισή της. Αλλά και ορισμένοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστήριξαν τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και την αποσυμφόρηση των νησιών, καταδικάζοντας παράλληλα τις μεθοδεύσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια.

Στην ίδια συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ε/Κ στις αρχές Μαρτίου, εκ μέρους της κροατικής προεδρίας, η εκπρόσωπος Νικολίνα Μπρνατς δήλωσε πως «απορρίπτουμε τη χρήση μεταναστευτικών πιέσεων για πολιτικούς σκοπούς από πλευράς Τουρκίας», ενώ και η αρμόδια επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον είπε πως «πρέπει να κατανείμουμε την ευθύνη της υποστήριξης των Σύρων προσφύγων». Η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/ NGL) έχει ήδη καταθέσει πρόταση πέντε σημείων για το προσφυγικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL