Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Της εβδομάδας / "Το κύμα έφτασε στο Παρίσι"... και παρασύρει τις πολιτικές λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / "Το κύμα έφτασε στο Παρίσι"... και παρασύρει τις πολιτικές λιτότητας

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την ανάλογη περιστολή των ατομικών ελευθεριών (και) στη Γαλλία, “φωτίζει” παράλληλα τα ελλείμματα πολιτικής της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ. Ελλείμματα που αντανακλώνται πρωτίστως στα θέματα της δημόσιας Υγείας, που καλείται, όπως παντού άλλωστε, να υψώσει το κρίσιμο ανάχωμα στον επικίνδυνο ιό.

Η δε υπόσχεση Μακρόν, την Τετάρτη, από το στρατιωτικό νοσοκομείο της Μιλούζ (που έχει πληγεί σοβαρά από τον ιό), για “σχέδιο μαζικής επένδυσης” στη δημόσια Υγεία, που υπονομεύεται εδώ και χρόνια με την αιτιολογία ότι πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική επιχείρηση, αποτελεί την ομολογία αποτυχίας των πολιτικών λιτότητας.

Προς το παρόν πάντως, βροχή πέφτουν οι καταγγελίες συνδικαλιστών σχετικά με το σκάνδαλο της μαζικής επίταξης των μέσων προστασίας από το κράτος, που όμως ακόμη δεν έχουν μοιραστεί. Η ομοσπονδία των δημόσιων υπηρεσιών του ισχυρού συνδικάτου CGT έστειλε επιστολή καταγγελίας γι' αυτή την κατασπατάληση υλικού προς τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστάνερ. “Στέλνουμε νοσηλευτές να πεθάνουν στη δουλειά τους, ενώ υπάρχουν αποθέματα μασκών που περιμένουν”, παρατηρούν οι συνδικαλιστές απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες μάσκες και υλικό προστασίας που είναι αποθηκευμένα, από τις... 13 Μαρτίου! Εκείνη την ημέρα δημοσιεύτηκε το σχετικό διάταγμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτό, επιτάσσονται ώς τις 31 Μαΐου τα αποθέματα μασκών.

Όμως για ποια στοκ σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται; Το 2013, για λόγους... οικονομίας, το κράτος αποφάσισε να μεταφέρει από τον δημόσιο τομέα στους εργοδότες την ευθύνη διαχείρισης των μασκών για την προστασία των εργαζομένων τους. Το κράτος γλιτώνει έτσι τα έξοδα της αποθήκευσης. Ωστόσο η σημερινή κρίση δείχνει, και στο θέμα αυτό, τα όρια των στρατηγικών “εξοικονόμησης”! Δεν υφίσταται συντονισμός διαχείρισης και χιλιάδες μάσκες είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, σε πολλές αποθήκες, κυρίως στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων ενέργειας και βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα Υγείας της Γαλλίας βρίσκεται εδώ και μέρες στο κόκκινο. “Το κύμα είναι εδώ. Οι αριθμοί φέρνουν ίλιγγο”. Τα λόγια ανήκουν στον Ορελιέν Ρουσό, διευθυντή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας της περιοχής του Παρισιού. Πρόκειται για την περιφέρεια που πλέον, μετά την ανατολική Γαλλία, έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με πάνω από 5.000 άτομα, το 37% των εισαγωγών στα νοσοκομεία για κορωνοϊό, να έχουν εισαχθεί εκεί, σε σχέση με όλη τη Γαλλία. Ενώ στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται πάνω από 1.300 ασθενείς. Η κατάσταση είναι τόσο επείγουσα και πιεστική που ο Μπρουνό Ριού, υπεύθυνος διαχείρισης κρίσεων των 39 νοσοκομείων του Παρισιού, ζήτησε να αρχίσει άμεσα η μεταφορά των ασθενών με κορωνοϊό εκτός της Περιφέρειας προκειμένου να διαφυλαχθούν οι δυνατότητες υποδοχής των νοσοκομείων της περιοχής, ενώ όλο το προσωπικό έχει τεθεί σε κατάσταση αντιμετώπισης ακραίων περιστατικών.

Η κρίση αυτή βρίσκει το σύστημα Υγείας σε δύσκολη κατάσταση. “Το νοσοκομείο ήταν γονατισμένο, μας ζητάνε να σταθούμε όρθιοι για να σώσουμε τη Γαλλία. Το κάνουμε αλλά η μάχη είναι απίστευτη”, τονίζει ο Πατρίκ Πελού, πρόεδρος της Ένωσης γιατρών εξειδικευμένων στα επείγοντα περιστατικά. Ο ίδιος τονίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Παρίσι εργάζονται στα τυφλά: “Το κύμα έφτασε στο Παρίσι, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η διάρκειά του, η έντασή του”, λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Οι ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό είναι επείγουσες. Και είναι τέτοιες που αρκετοί θεωρούν ότι θα χρειαστεί να βάλουν τους ασθενείς σε μεγάλες αίθουσες! Οι επαγγελματίες της Υγείας κάνουν λόγο για τσουνάμι, που αποσύρεται, με τη διοχέτευση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έπεται νέο κύμα να κατακλύσει τον δημόσιο, που με δυσκολία αντέχει υπό τις σημερινές συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL