Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Επιδημία Covid-19 / Επιδημία Covid-19: Σενάρια τρόμου για τη Βρετανία λόγω των καθυστερημένων μέτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδημία Covid-19 / Επιδημία Covid-19: Σενάρια τρόμου για τη Βρετανία λόγω των καθυστερημένων μέτρων

Τρομάζοντας μπροστά στις εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για χιλιάδες θανάτους το αμέσως επόμενο διάστημα, αν επιτραπεί η αντιμετώπιση της εξαπλούμενης επιδημίας του κορωνοϊού υπό το κυνικό δόγμα της «ανοσίας της αγέλης», η κυβέρνηση Τζόνσον αναγκάζεται να αναδιπλωθεί την ύστατη στιγμή σπεύδοντας στη λήψη βεβιασμένων μέτρων.

Η χθεσινή είδηση ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και ο πρίγκηπας Κάρολος, αν μη τι άλλο, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη πως δεν υπάρχει «ανοσία» για κανέναν. Η κοντόφθαλμη στρατηγική που προτάσσει τη σωτηρία της οικονομίας έναντι της σωτηρίας των ανθρώπων θα έχει αναμφίβολα τραγικές και μη διαχειρίσιμες συνέπειες για οποιαδήποτε εξουσία.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο 71 ετών διάδοχος του βρετανικού θρόνου διαγνώστηκε θετικός στον ιό, έχει εμφανίσει ελαφρά συμπτώματα και "βρίσκεται σε καλή κατάσταση". Η σύζυγός του Καμίλα υποβλήθηκε κι αυτή σε τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό. Και οι δύο έχουν τεθεί υπό αυτοπεριορισμό στην οικία τους στη Σκωτία.

Στην τελευταία παρουσία του χθες στο Κοινοβούλιο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ώρα του πρωθυπουργού, ο απερχόμενος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθηνε δραματική έκκληση για εθνική ενότητα επικαλούμενος τις «εξαιρετικά πιεστικές» περιστάσεις.

«Αυτή η κρίση μας δείχνει πόσο βαθιά εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλο, θα την ξεπεράσουμε μόνον ως κοινωνία, με μια τεράστια συλλογική προσπάθεια. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ο ένας την αξία του άλλου και τη δύναμη μιας κοινωνίας που φροντίζει για τον καθέναν και για όλους» τόνισε χαρακτηριστικά στην τελευταία του ομιλία. Κάλεσε μάλιστα τον Τζόνσον να μην σπεύσει να εκφωνήσει την πολιτική «νεκρολογία» του, διότι, όπως είπε, δεν θα πάψει να αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τελευταία αντιπαράθεση του Εργατικού ηγέτη με την Συντηρητικό πρωθυπουργό ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της επικεντρωμένη στον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης στην επιδημία του κορωνοϊού.

Ο Κόρμπιν ζήτησε να αυξηθούν τα τεστ μεταξύ του πληθυσμού, να διακοπούν όλες οι μη επείγουσες οικοδομικές εργασίες σε ανοιχτούς χώρους και να ενισχυθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ενοικιαστές που θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής του ενοικίου τους τις επόμενες εβδομάδες. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον επαναπατρισμό όλων των Βρετανών που έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό λόγω της διακοπής των πτήσεων και του κλεισίματος των συνόρων.

Καθυστερημένη αντίδραση

Της βεβιασμένης αλλαγής στρατηγικής από την κυβέρνηση Τζόνσον είχε προηγηθεί σειρά τεκμηριωμένων αναλύσεων της επιστημονικής κοινότητας με ζοφερές προβλέψεις για εκατόμβες νεκρών προσεχώς στη Βρετανία αν ο έλεγχος της επιδημίας αφεθεί στην τύχη και στην... εξελικτική διαδικασία.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα κοινή έρευνα των University College του Λονδίνου (UCL), του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του κέντρου ερευνών Health Data Research UK, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, η στρατηγική που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση για την επιβράδυνση της επιδημίας θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 70.000 επιπλέον θανάτους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα του NHS, του εθνικού συστήματος Υγείας της Βρετανίας, για να εκτιμήσουν το ποσοστό θνησιμότητας του πληθυσμού υψηλού κινδύνου και να υπολογίσουν βάσει διαφορετικών σεναρίων την πιθανότητα να μολυνθούν οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους το 20% του πληθυσμού στη Βρετανία είναι υψηλού κινδύνου (άνω των 70 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα). Αυτό αντιστοιχεί σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων θα πέθαιναν εφέτος κατά μέσον όρο 600.000, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πανδημία.

Ωστόσο το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε έγκαιρα η καραντίνα είχε αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος με κίνδυνο να «υπερφορτωθεί» το σύστημα Υγείας κατά την κορύφωση της επιδημίας και να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι.

«Όλα τα μοντέλα που έχουμε δει έως σήμερα δεν είναι ξεκάθαρα» σε ό,τι αφορά τους κινδύνους της νοσηρότητας σχολίασε ο Αμιτάβα Μπανερζί, ερευνητής του UCL, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης στο θέμα της υπερβολικής θνησιμότητας.

«Ο αριθμός των 70.000 είναι το αποτέλεσμα σεναρίων σχετικά με την υπερβολική θνησιμότητα που συνδέεται με τον κορωνοϊό σε διάστημα ενός έτους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Την ώρα που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία εφάρμοσαν δραστικά μέτρα καραντίνας, η βρετανική στρατηγική χρειάζεται να βελτιωθεί, υποστήριξε ο ερευνητής.

«Προσπαθούμε όλοι να κατανοήσουμε γιατί δεν κάνουμε περισσότερα στη Βρετανία. Εάν είχαμε ενεργήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο κατεγράφη η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ημερήσια αύξηση θανάτων προσβληθέντων από τον κορωνοϊό στη Βρετανία, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε ραγδαία παρά την επιβολή της καθολικής καραντίνας.

Μέχρι τις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας χθες είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο 87 νέοι θάνατοι εξαιτίας του ιού, άνοδος 26% από προχθές, ανεβάζοντας σε 422 το σύνολο όσων έχουν υποκύψει στην ασθένεια. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 8.077 (αύξηση 21%), ενώ προχθές ήταν 6.650.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL