Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Η εκατόμβη σε Ισπανία και Ιταλία «εξευρωπαΐζει» τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εκατόμβη σε Ισπανία και Ιταλία «εξευρωπαΐζει» τον κορωνοϊό

Στην Ισπανία ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει περισσότερους νεκρούς από την Κίνα, έχοντας ξεπεράσει τους 3.500, ενώ εάν προσθέσουμε και τους νεκρούς που έχει καταγράψει η Ιταλία, που ξεπερνούν τους 6.000, οι δύο χώρες της ευρωπαϊκής Μεσογείου φαίνεται να αποτελούν τις δύο πιο θανατηφόρες εστίες του ιού  για τον οποίο κάποιος ανεγκέφαλος πλανητάρχης βιάστηκε να δώσει την «πατέντα» στην Κίνα. Εάν εξετάσουμε και τον, ευτυχώς, χαμηλό δείκτη της θνησιμότητας στη Γερμανία, θα έλεγε κανείς ότι μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισης της διασποράς του ιού στην κοινωνία και στα νοσοκομεία τα έχουν οι δύο πιο μεγάλες χώρες που έπληξε η νεοφιλελεύθερη λιτότητα στην Ευρώπη. Η Περιφέρεια της Λομβαρδίας και αυτή της Μαδρίτης, που ελπίζουν, όπως όλοι μας, στην αντιστροφή της καμπύλης διασποράς και θυμάτων από τον ιό, αποτελούν τα προπύργια της Δεξιάς στις δύο αυτές χώρες, που έχουν ένα «εθνικό» σύστημα Υγείας που στηρίζεται στις... Περιφέρειες.

Μαδρίτη: Με δικαστή ο εξοπλισμός προστασίας στο νοσηλευτικό προσωπικό

Στην έδρα του «υπουργείου» Υγείας της Περιφέρειας της Μαδρίτης χρειάστηκε να μπει ένας δικαστής και να επιβάλει στην τοπική δεξιά κυβέρνηση να μοιράσει μέσα σε 24 ώρες τα απαραίτητα υλικά προστασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό «του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», όταν ο ιατρικός σύλλογος της πόλης (Amyts) έσυρε στα δικαστήρια την τοπική δεξιά κυβέρνηση.

Λίγες ώρες αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο, το πιο συντηρητικό τμήμα της ισπανικής Δικαιοσύνης, με μια πρωτοφανή απόφαση επέστρεψε στον αποστολέα, τον ιατρικό σύλλογο, το αίτημα προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού με ευθύνη της τοπικής κυβέρνησης, γιατί ανάμεσα στη μία γραμμή και την άλλη οι ανώτατοι δικαστές δεν κατάλαβαν ποιος και γιατί θα πρέπει να βρει μάσκες, γάντια και στολές για να σώσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, και συνεπώς τους ασθενείς τους, από τον κορωνοϊό. Άραγε φταίει μόνο ο κορωνοϊός που στην Ισπανία καταγράφηκαν 738 νεκροί σε μία μέρα και σχεδόν το 10% των κρουσμάτων είναι γιατροί και νοσηλευτές; Στην Ανδαλουσία, όπου κυβερνούν τα τρία κόμματα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, ο αριθμός των κρουσμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτές φθάνει στο 21,5% των συνολικών κρουσμάτων στη μεγαλύτερη ισπανική περιφέρεια. Εάν ένας στους πέντε γιατρούς και νοσηλευτές έπεσαν κρούσμα του ίου, ποιος άραγε θα γιατρέψει τους υπόλοιπους;

Αυτά ασφαλώς δεν αποτελούν στοιχεία από τα fake news από γιατρούς που κλαίνε και οδύρονται στα ισπανικά κοινωνικά δίκτυα και αναπαράγονται σε όλο τον κόσμο. Οι ειδήσεις που καίνε απλά... θάβονται, όπως αυτή των απολύσεων και των εκβιασμών των εργαζομένων για μειώσεις μισθών και ωραρίων και «υποχρεωτικές» άδειες στην HM Hospitales, στην τεράστια αλυσίδα 17 νοσοκομείων, 21 πολυκλινικών και 100 πλήρων χειρουργείων. Όταν όμως η HM Hospitales ελέγχει διαμέσου της διαφημιστικής αγοράς τα μέσα ενημέρωσης, ποιος θα μάθει για τις βρομιές της;

Τώρα η κυβέρνηση του Σάντσεθ θα αγοράσει από την Κίνα 550 εκατ. μάσκες και 5,5 εκατ. τεστ για τον κορωνοϊό έναντι 423 εκατ., ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να αγοράσει ό,τι βρει και όσο τα βρει στο καινούργιο διεθνές παζάρι των ιατροφαρμακευτικών προϊόντων.

Ιταλία: Με απεργίες τα συνδικάτα κέρδισαν... μάσκες και γάντια

Η εκατόμβη των νεκρών και οι πομπές των στρατιωτικών φορτηγών από το Μπέργκαμο στα κρεματόρια της βόρειας Ιταλίας καθιστούν απαραίτητη την αγορά αυτού του εξοπλισμού. Στην Ιταλία 31 γιατροί πέθαναν ήδη από τον κορωνοϊό, ενώ πάνω από 5.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί. Χρειάστηκαν οι «αυθόρμητες» απεργίες των Εργατών Μετάλλου, που υποκινήθηκαν από την αριστερή FIOM CGIL, για να εξαναγκαστεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε και ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Confindustria Βιτσέντζο Μπότσια να συμφωνήσουν επιτέλους με τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα, CGIL, CISL και UIL, να κλείσουν στην πράξη όλες οι μη απαραίτητες βιομηχανίες, που αποτελούν κέντρα διασποράς του ιού, και να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο για την προστασία των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους. Οι βιομήχανοι είχαν ακόμη μέχρι χθες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς μάσκες και γάντια στους ίδιους χώρους.

Ινδία: Η μεγαλύτερη καραντίνα στον κόσμο

Ακόμη και η μακρινή και «τριτοκοσμική» Ινδία έδειξε μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στο πάνω από 1 δισεκατομμύριο πολίτες της σε σχέση με τους Ευρωπαίους πολιτικούς, που φαίνεται ότι νοιάζονται περισσότερο για τις αγορές, τα spreads, και τις μεγάλες μπίζνες αυτών που χρηματοδοτούν τις πλούσιες προεκλογικές τους εκστρατείες παρά για τους πολίτες, τους οποίους έχουν υποχρέωση να προστατεύουν. Με 482 κρούσματα και 9 νεκρούς, η Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων κλείστηκε στα σπίτια της, ενώ στην Ευρώπη οι πολίτες έτρεχαν στις παραλίες και στα χιονοδρομικά κέντρα ή, ακόμη χειρότερα, ανακάλυπταν τη μεσαιωνική θρησκευτικότητά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL