Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κατακλυσμός από «πολεμικά» δάνεια σε ΗΠΑ και Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατακλυσμός από «πολεμικά» δάνεια σε ΗΠΑ και Γερμανία

Το ότι η Fed ανακοίνωσε ότι θα ρίξει αμέσως 300 δισ. δολάρια και θα κάνει απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων για να συνδράμει στις προσπάθειες της χώρας να στηρίξει τις μεγάλες και μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις για να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις και να ανακάμψουν οι ΗΠΑ από τον κορωνοϊό μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκεται στο DNA των παρεμβάσεων της Fed. Η στροφή της Άν. Μέρκελ στις κεϋνσιανές πολιτικές μπορεί μόνο να οργίσει την Ευρώπη που μάτωσε από τη λιτότητα.

Η Fed του Πάουελ συνάντησε τον... Ρούσβελτ

Η αμερικανική Fed φιλοδοξεί να στηρίξει με τη μερίδα του λέοντος τις μεγάλες και λιγότερο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, τα οικονομικά των ομοσπονδιακών κρατών και ασφαλώς τα νοικοκυριά για να ευθυγραμμιστεί με τις προσδοκίες του μέσου Αμερικανού που σε λίγους μήνες θα πρέπει να πάει στις κάλπες.

«Θα χρησιμοποιήσουμε μια ευρεία βεντάλια εργαλείων για να στηρίξουμε τη ροή των πιστώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρέπει να κάνουμε επιθετικές κινήσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για να περιορίσουμε την απώλεια των θέσεων εργασίας και των εσόδων, όπως και για να προωθήσουμε την ταχύτατη ανάκαμψη από τη στιγμή που θα σταματήσουν οι αναταραχές» σημείωσε στην ανακοίνωσή της η Fed του Τζερόμ Πάουελ.

Με πιο απλά λόγια, η Fed θα προσπαθήσει να φτάσει στην τσέπη του μέσου Αμερικανού, τουλάχιστον στις διακηρύξεις, καθησυχάζοντας τους νέους για φθηνά φοιτητικά δάνεια, τους νοικοκύρηδες για δάνεια για την αγορά νέου αυτοκινήτου και την εύκολη έκδοση πιστωτικών καρτών, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και εμπόρους ότι όλα θα πάνε καλά γιατί το κράτος θα στηρίξει τα δάνειά τους. Αυτό έτσι κι αλλιώς είναι το αμερικανικό όνειρο.

Στην πράξη η Fed θα στηρίξει τις μεγάλες εταιρείες και το βαθύ κράτος, από την κεντρική κυβέρνηση έως τις κυβερνήσεις των Πολιτειών και τους δήμους, με την έκδοση ομολόγων και δανείων στην πρωτογενή αγορά και την αγορά εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά διασφαλίζοντας τη ρευστότητα του Δημοσίου και των μεγάλων εταιρειών έως τη στήριξη των χρεογράφων των δήμων και των πολιτειών.

Στο Κοινοβούλιο πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα μπλόκαρε τον προϋπολογισμό των 1,85 τρισ. δολαρίων του Ντόναλντ Τραμπ διεκδικώντας περισσότερα για τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με πτώχευση.

«Οικουμενική» κατάρριψη δογμάτων στο Βερολίνο

Στην Ευρώπη ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγιερ ανέτρεψαν για άλλη μια φορά στην εποχή του κορωνοϊού τα δόγματα της νεοφιλελεύθερης γερμανικής πολιτικής που μάτωσε τη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία χρόνια για να ανακοινώσουν την έκδοση δημοσίων ομολόγων 156 δισ. μέσα στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της γερμανικής οικονομίας με 750 δισ. από την «οικουμενική» κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Με τον πιο απλό τρόπο η «οικουμενική» κυβέρνηση, ο κορωνοϊός και η πανδημία κατέρριψαν το «μεγάλο δόγμα», το 3% του δημοσίου ελλείμματος επί του ΑΕΠ, και το δόγμα των δογμάτων, τον έλεγχο του δημοσίου χρέους, που προβλέπει το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα της Γερμανίας μετά τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Όλα αυτά και άλλα πολλά πέρασαν μάλιστα για τον προϋπολογισμό του 2020 από τη Βουλή.

«Θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας εναντίον της κρίσης» τόνισε ο Σολτς, προβλέποντας ύφεση κατά 5% στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εξαιτίας της αναμενόμενης κατάρρευσης των εξαγωγών. Η Μέρκελ θα στηρίξει τις μεγάλες εταιρείες με 600 δισ. ευρώ, 400 δισ. για τα χρέη και το παθητικό τους, 100 δισ. για την ανακεφαλαίωση ορισμένων εταιρειών, την αγορά συμμετοχών σ' αυτές ή ακόμη και την «πρόσκαιρη» εθνικοποίησή τους και άλλα 100 δισ. διαμέσου δημόσιου δανεισμού.

ΟΟΣΑ: Ο κορωνοϊός, χειρότερος από την 11η Σεπτεμβρίου και την κρίση του 2008

Ο ΟΟΣΑ του Άνχελ Γκουρία, τέλος, από το ραδιόφωνο του BBC, έκρουσε και αυτός τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας ότι η κρίση από τον κορωνοϊό «θα διαρκέσει για χρόνια» και θα αποδειχθεί πιο καταστροφική από τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο ή την κρίση του 2008. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο ΟΟΣΑ βρίσκεται αναγκασμένος να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις «αισιόδοξες» εκτιμήσεις του για υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1,4% για φέτος, για να μην αναφερθούμε στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου για άνοδο 2,9%. «Ακόμη κι αν δεν έχουμε παγκόσμια ύφεση, θα έχουμε μηδενική ανάπτυξη ή αρνητική πορεία σε πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων και των πιο μεγάλων... Για τον λόγο αυτό θα αργήσει περισσότερο η ανάκαμψη» προειδοποίησε ο Γκουρία, κάνοντας ίσως την πιο σωστή από τις προβλέψεις του: «Το οικονομικό σοκ θα είναι μεγαλύτερο από τις απόπειρες της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ή τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL