Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η Κίνα απλώνει χείρα βοηθείας στον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κίνα απλώνει χείρα βοηθείας στον κόσμο

Σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία «υγειονομικής» διπλωματίας ανά τον κόσμο έχει επιδοθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Κίνα στο πλαίσιο του άνισου αγώνα που δίνει η παγκόσμια κοινότητα κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ενισχύοντας και εδραιώνοντας τον ρόλο της όχι ως υπερδύναμης ισχύος και επιβολής, αλλά ως μιας παγκόσμιας δύναμης αλληλεγγύης και αρωγής.

Με τα γεγονότα να τρέχουν πιο μπροστά από τον χρόνο, η τακτική αυτή είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει στο Πεκίνο αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα γοήτρου στη διεθνή σκηνή έναντι των ΗΠΑ όταν αυτή η πρωτόγνωρη, παγκόσμια υγειονομική κρίση θα έχει τελειώσει.

Επιδιώκοντας ίσως να αντισταθμίσει ένα μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεδομένου ότι η επιδημία ξεκίνησε από το κινεζικό έδαφος, η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει κινητοποιήσει ανυπολόγιστο όγκο πόρων και μέσων για να κερδίσει αυτόν τον ιδιότυπο μαραθώνιο τόσο σε επίπεδο αρωγής των πληττομένων όσο, φυσικά, και σε επίπεδο επιστημονικής πρωτοπορίας παρασκευάζοντας το πολυπόθητο εμβόλιο.

Οι κινεζικές αρχές και η επιστημονική κοινότητα της χώρας αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανάπτυξης εμβολίου κατά του Covid-19 ως «υπόθεση τιμής» έχοντας επιταχύνει τις σχετικές προσπάθειες και προχωρώντας ταυτόχρονα με τους Αμερικανούς στις πρώτες δοκιμές του σε ανθρώπους στις 16 Μαρτίου. «Η ανάπτυξη εμβολίου είναι μια μάχη που η Κίνα δεν επιτρέπεται να χάσει» έγραψε χαρακτηριστικά ο κινεζικός Τύπος σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες.

«Δική της υπόθεση»

Σύμφωνα με τον Χουάν Αντρές, τον Ισπανό αντιπρόεδρο του τμήματος Ανάπτυξης της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna Therapeutics, η οποία επίσης έχει προχωρήσει σε δοκιμές πειραματικού εμβολίου, «το καλύτερο νέο είναι ότι η Κίνα αντιμετωπίζει το θέμα του εμβολίου ως δική της υπόθεση, διότι από εκεί ξέσπασε η επιδημία».

«Μπήκαν στη μάχη επειδή δεν θέλουν το εμβόλιο μόνον για δική τους χρήση, το θέλουν για να το δώσουν σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο Αντρές σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα “El Pais”.

Και όσο στα εργαστήρια οι ερευνητές πασχίζουν να βρουν την αχίλλειο πτέρνα του αόρατου εχθρού, τα κινεζικά αεροπλάνα, κατάφορτα ιατρικών εφοδίων, υγειονομικού εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών, συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής κ.λπ., συνοδεία γιατρών και ειδικών, καταφθάνουν καθημερινά στις δοκιμαζόμενες από την επέλαση της επιδημίας χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνον.

Από το Σουδάν και τη Ρουάντα έως την Αιθιοπία και την Κένυα, η κινεζική αερογέφυρα ενισχύει με αναγκαία ιατρικά εφόδια και πολύτιμη επιστημονική γνώση τις ιδιαίτερα ευάλωτες χώρες της Αφρικής, όπου μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε 43 εξ αυτών προκαλώντας 1.436 κρούσματα και 46 θανάτους.

Στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, ένα πρώτο αεροπλάνο που μετέφερε μάσκες, προστατευτικές στολές, τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης και αντισηπτικά έφτασε χθες στο Κίεβο από την Κίνα.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει την Παρασκευή σε διάγγελμά του ότι η χώρα θα λάβει τις επόμενες ημέρες περισσότερα από δέκα εκατομμύρια τεστ, ένα εκατομμύριο μάσκες και 10.000 λίτρα αντισηπτικού.

Αεροπλάνο που μετέφερε ομάδα Κινέζων γιατρών καθώς και νοσοκομειακό, φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό έφτασε και στο Βελιγράδι. Τους Κινέζους γιατρούς υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ακόμη ένα αεροπλάνο με κινεζική βοήθεια αναμένεται στη σερβική πρωτεύουσα από τη Σαγκάη.

Όμως δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται όλοι με την κινεζική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ακούμε τους Κινέζους αξιωματούχος και τα κρατικά ΜΜΕ να ισχυρίζονται ότι η Κίνα αγόρασε χρόνο για λογαριασμό της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί γι’ αυτήν την πανδημία» λέει η Νατάσα Κασάμ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Lowy του Σίδνεϊ και πρώην διπλωμάτης της Αυστραλίας.

«Γνωρίζουμε ότι η κινεζική μηχανή προπαγάνδας είναι σε θέση να ξαναγράψει την ιστορία και τώρα βλέπουμε ότι αυτό γίνεται εκτός Κίνας. Η νίκη του Πεκίνου επί του Covid-19 έχει ήδη επιτελεστεί και οι κινεζικές αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν το μήνυμα αυτό και στο εξωτερικό» τόνισε χαρακτηριστικά η Αυστραλιανή διπλωμάτης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Guardian”.

Στο μεταξύ στην ίδια την Κίνα η κατάσταση δείχνει σημάδια εξομάλυνσης με τη ζωή να επιστρέφει σιγά - σιγά σε πιο κανονικούς ρυθμούς. Οι κάτοικοι της Ουχάν, από όπου ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο η φοβερή επιδημία του κορωνοϊού, έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στις εργασίες τους, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη άρχισαν να λειτουργούν πάλι κανονικά έπειτα από ολική διακοπή δύο μηνών.

Οι πολίτες μπορούν επίσης να μετακινούνται από την Ουχάν σε άλλες περιοχές της επαρχίας Χουμπέι εφόσον έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορωνοϊό και διαθέτουν ιατρική βεβαίωση.

Η άρση των περιορισμών αποφασίστηκε καθώς το υπουργείο Υγείας δεν ανακοίνωσε κανένα νέο κρούσμα του Covid-19 για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Εντοπίστηκαν πάντως 39 «εισαγόμενα» κρούσματα σε όλη την Κίνα. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 507 «εισαγόμενα» κρούσματα.

Προκειμένου να αποφύγουν την επανεμφάνιση της επιδημίας, οι αρχές επιβάλουν πλέον καραντίνα 14 ημερών σε όποιον φτάνει στην Κίνα από το εξωτερικό. Επιπλέον από χθες όλες οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό το Πεκίνο εκτρέπονται σε άλλα κινεζικά αεροδρόμια όπου γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι στους επιβάτες και μόνο όσοι βρεθούν αρνητικοί στον κορωνοϊό μπορούν να μεταβούν στην κινεζική πρωτεύουσα.

Θετικά μηνύματα ότι τα χειρότερα πέρασαν έρχονται και από τη Νότια Κορέα, την άλλη μεγάλη εστία του Covid-19 στην Ασία. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας κατέγραψαν χθες τον μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο από την κορύφωση της επιδημίας πριν από τέσσερις εβδομάδες. Συγκεκριμένα κατεγράφησαν 64 νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους σε 8.961 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 111.

Ωστόσο οι αρχές προειδοποιούν να μην υπάρξει εφησυχασμός καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη την απειλή του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL