Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
ΙΤΑΛΙΑ / Ιταλία: Κεντροαριστερό μπαράζ Κόντε, Τζεντιλόνι και Λέτα για νέα παρέμβαση Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΤΑΛΙΑ / Ιταλία: Κεντροαριστερό μπαράζ Κόντε, Τζεντιλόνι και Λέτα για νέα παρέμβαση Ε.Ε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επανέφερε την πρόταση για την έκδοση των αποκαλούμενων Coronabons από την Ε.Ε., ενώ ο επίτροπος για θέματα Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ζήτησαν μια πιο ενεργό στάση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορωνοϊό, καθιστώντας σαφές ότι η ιταλική Κεντροαριστερά προτίθεται να ενισχύσει τις πιέσεις της για αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη.

Οι ανησυχίες του Κόντε, του Τζεντιλόνι και του Λέτα συνέπεσαν μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ref Ricerche για την πορεία της ιταλικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο παγώνοντας στην κυριολεξία τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η Ref Ricerche εκτιμά ότι η ήδη εξασθενημένη ιταλική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 8% το πρώτο εξάμηνο, έναντι ύφεσης 1% με 3% των προηγούμενων εκτιμήσεων. Εάν περάσει η πανδημία του κορωνοϊού, η ιταλική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση 5% το τρίτο τρίμηνο και να ανακάμψει με άνοδο 3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ref Ricerche. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Λεμέρ προειδοποίησε ότι «εάν η Ε.Ε. εγκαταλείψει την Ιταλία, η Ε.Ε. δεν θα ανακάμψει ποτέ».

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια της Λομβαρδίας, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, εξετάζει να διακόψει το δίκτυο των μέσων συγκοινωνίας στο Μιλάνο για να περιοριστούν στο μέγιστο οι μετακινήσεις, «γιατί κυκλοφορεί ακόμη πολύς κόσμος στους δρόμους», και να επιτραπεί μόνο η λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων και των φαρμακείων. Παράλληλα, μελετάται ο περιορισμός των ωραρίων λειτουργίας των σούπερ μάρκετ κατά μία ή δύο ώρες την ημέρα και το κλείσιμό τους την Κυριακή. Η Περιφέρεια του Βένετο - Βενετίας απαγόρευσε στους πολίτες να μετακινούνται πάνω από 200 μέτρα για να κάνουν τα ψώνια τους.

Η κυβέρνηση Κόντε έστειλε 300 γιατρούς στο νοσοκομεία της Λομβαρδίας, από άλλες Περιφέρειες της χώρας, ενώ μόλις το 10% των συνταξιούχων γιατρών της Λομβαρδίας δήλωσε τη διάθεσή του να επανέλθει σε υπηρεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL