Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Νέες κυρώσεις στο Ιράν επιβάλλει η Ουάσιγκτον, άρνηση δανείου στη Βενεζουέλα από το ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες κυρώσεις στο Ιράν επιβάλλει η Ουάσιγκτον, άρνηση δανείου στη Βενεζουέλα από το ΔΝΤ

Η ρητορική περί “κοινού εχθρού” που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα δεν εμποδίζει ορισμένους να χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό ως πολεμικό όπλο που θα μπορούσε να γονατίσει κάθε αντίπαλο.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα ακόμη γύρο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, μιας από τις χώρες που σήμερα πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Περισσότερα από 17.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη χώρα, ενώ 1.135 θάνατοι φέρνουν το Ιράν στην τρίτη θέση από πλευράς θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανακοινώνοντας τις νέες κυρώσεις, που στρέφονται κυρίως κατά της ιρανικής ενεργειακής βιομηχανίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι τα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράν “ενθαρρύνουν τη βίαιη συμπεριφορά του καθεστώτος” και “χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες”.

Όπως και ο Πρόεδρος Τραμπ, ο Πομπέο μίλησε για τον “ιό του Γουχάν” -μια φράση που χρησιμοποιούν κατά κόρον το τελευταίο διάστημα κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια στιγματισμού της Κίνας και καλλιέργειας της ξενοφοβίας- και υποστήριξε ότι η Τεχεράνη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την έκταση που έχει πάρει η επιδημία στο Ιράν.

“Η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη για τις ανίκανες και φονικές κυβερνήσεις της. Ο ιός του Γουχάν είναι ο ο φονιάς και το ιρανικό καθεστώς ο συνεργός” δήλωσε.

Σημειώνεται ότι ακόμη και προτού επιβληθούν οι τελευταίες κυρώσεις, το Ιράν συναντούσε τεράστιες δυσκολίες να αποκτήσει φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Είναι βέβαιο ότι, εν μέσω πανδημίας, η χώρα θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να βρει αντιδραστήρια, αναπνευστήρες και αντιικά φάρμακα.

Σχολιάζοντας την είδηση στο Twitter, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς τόνισε πως οι ΗΠΑ “δεν θα έπρεπε να συμβάλουν σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή”.

Για “ιατρική τρομοκρατία” έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ αναγνωρίζοντας ότι τα ιρανικά νοσοκομεία έχουν σήμερα σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές μάσκες, αντιδραστήρια και αναπνευστήρες. “Το ιατρικό προσωπικό δίνει θαρραλέα τη μάχη σε όλα τα μέτωπα. Τις προσπάθειές τους όμως δυσχεραίνουν οι τεράστιες ελλείψεις που προκαλούν οι περιορισμοί” πρόσθεσε.

Μια ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη μικροψυχία ορισμένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών καθώς και τη ρηχότητα των διακηρύξεων περί “κοινής απειλής” είναι και η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να απορρίψει το αίτημα παροχής βοήθειας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε υποβάλει η Βενεζουέλα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να εξετάσει το αίτημα αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου. Οι ενέργειες του ΔΝΤ «βασίζονται στην επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση» σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, υποστήριξε επικαλούμενος την αντιπαράθεση ανάμεσα στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Προέδρου Νίκολας Μαδούρο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό που έχει αναγνωριστεί ως “μεταβατικός Πρόεδρος” από περίπου 60 κυβερνήσεις.

Ο Μαδούρο είχε δηλώσει ότι τα χρήματα που ζήτησε από το ΔΝΤ θα μπορούσαν «να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση του συστήματος αναγνώρισης και αντιμετώπισης» της πανδημίας του Covid-19. Προς το παρόν, η Βενεζουέλα έχει καταγράψει 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και κανέναν θάνατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL