Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Π. Σάντσεθ: Στηρίζουμε την ΕΚΤ, τη δημόσια Υγεία και το κοινωνικό κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σάντσεθ: Στηρίζουμε την ΕΚΤ, τη δημόσια Υγεία και το κοινωνικό κράτος

Στα νοσοκομεία της Μαδρίτης ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον κορωνοϊό κάθε δεκαέξι λεπτά, ενώ πάνω από 3.000 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης μετατρέποντας την ισπανική πρωτεύουσα στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ιβηρική. Στρατιωτικά οχήματα με μεγάφωνα γυρίζουν απ' άκρη σ' άκρη σε όλες τις μεγάλες πόλεις καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ στρατιώτες ενισχύουν τις περιπολίες των αστυνομικών στους δρόμους. «Κάθε μέρα βλέπουμε να αυξάνεται η διασπορά και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» προειδοποίησε ο Φερνάντο Σιμόν, διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Έκτακτων Περιστατικών της Μαδρίτης, αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι «δεν μπορεί να είναι μακριά η μέρα που θα δούμε την αντιστροφή της καμπύλης».

Η διασπορά του ιού στην Ισπανία διευρύνεται με εκρηκτικές διαστάσεις, αφού χθες καταγράφηκαν 3.431 κρούσματα και ο ιός άφησε στον δρόμο του 169 νεκρούς. Συνολικά στην Ισπανία υπάρχουν μέχρι στιγμής 17.147 κρούσματα και 767 θύματα από τον κορωνοϊό, που κατέγραψαν άνοδο 27% σε σχέση με τα 598 θύματα της Τετάρτης. Στη Μαδρίτη βρίσκεται και πάνω από το 50% από τα 939 άτομα που βρίσκονται στην εντατική σε όλη τη χώρα και πάνω από το 40% των συνολικών κρουσμάτων. Η Ισπανία αποτελεί μετά την Ιταλία τη δεύτερη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη. Τα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές πλησιάζουν στα όρια των δυνατοτήτων τους για να καλύψουν τα κρούσματα, ενώ στην Καταλωνία ακόμη και οι κτηνίατροι τέθηκαν στη διάθεση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο η κυβέρνηση συνασπισμού της Μαδρίτης κινείται σε δύο επίπεδα, όπως φάνηκε και από την παρουσία του Πέδρο Σάντσεθ στη Βουλή. Από τη μία πλευρά πιέζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουν πιο γενναία μέτρα, υποστηρίζοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Για τον Σάντσεθ φαίνεται ότι έφτασε «η εποχή της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ενιαίας δράσης από όλους τους θεσμούς της Ε.Ε.», ενώ για τη Σοσιαλίστρια υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο η ΕΚΤ πήρε «μια ισχυρή απόφαση που απαντά σ' αυτό που χρειαζόταν αυτή τη στιγμή». Στην πράξη η Ισπανία ζητάει από τους κοινοτικούς εταίρους να ξεκινήσουν μια συζήτηση για την ουσιαστική εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας, όπως εκφράστηκε από το Σύμφωνο Σταθερότητας, με τον Σάντσεθ να δηλώνει ότι, ακόμη και μετά το πακέτο των 200 δισ. που έθεσε για τη στήριξη της οικονομίας και των ανθρώπων, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα Πάμπλο Ιγκλέσιας ανέλαβε την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και με τη βοήθεια του στρατού έχει ξεκινήσει η βοήθεια στους άστεγους και στα ασθενέστερα στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για τη στήριξη της απασχόλησης και των εργαζομένων με τη διασφάλιση ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας και της μη καταβολής των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL