Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Χάρβαρντ: Τα αμερικανικά νοσοκομεία θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν τη συρροή ασθενών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χάρβαρντ: Τα αμερικανικά νοσοκομεία θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν τη συρροή ασθενών

Τα αμερικανικά νοσοκομεία κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευθούν πολύ να αντιμετωπίσουν τη συρροή ασθενών που θα προκαλέσει η επιδημία του νέου κορονοϊού, ο οποίος συνεχίζει να διαδίδεται ταχέως, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Χάρβαρντ.

Μια παρόμοια κατάσταση στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο μετά την Κίνα, υποχρέωσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το ποιόν θα περιθάλψει πρώτον, κυρίως σε ποιόν θα δώσει έναν αναπνευστήρα, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μολυνθούν τελικά από τον ιό παραμένει άγνωστος --η Κίνα αριθμεί περισσότερα από 80.000 κρούσματα, όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την επιθεώρηση Science αναφέρει πως ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η μετάδοση είναι δυνατή μεταξύ προσώπων με λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Όποιος κι αν είναι ο τελικός αριθμός των κρουσμάτων, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σωθούν ζωές είναι να επιβραδυνθεί η ταχύτητα των νέων λοιμώξεων. Αυτό δείχνει και πάλι η μελέτη των ερευνητών του Χάρβαρντ.

Στο καλύτερο από τα σενάρια που εξετάσθηκαν, μολύνεται το 20% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, σε μια περίοδο 18 μηνών. Στο σενάριο αυτό, τα περισσοτερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν αρκετές μονάδες εντατικής θεραπείας για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, αν απελευθερώσουν το 50% των κλινών που καταλαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι δεν είναι προσβεβλημένοι από την Covid-19.

Βάσει της χειρότερης από τις προβλέψεις, θα μολυνθεί το 60% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 150 εκατ. άνθρωποι, σε διάστημα μόλις 6 μηνών. Στην περίπτση αυτή, ακόμη και με όλες τις κλίνες διαθέσιμες, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν πέντε φορές λιγότερες κλίνες απ' όσες θα απαιτούνται.

Η απόκλιση αυτή είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί, ακόμη και με μέτρα όπως η κατασκευή στρατιωτικών νοσοκομείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL