Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ιαπωνία: Φρένο στον κορωνοϊό, στην κατηφόρα η οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιαπωνία: Φρένο στον κορωνοϊό, στην κατηφόρα η οικονομία

Μπορεί να έχει κατορθώσει να τιθασεύσει την επέλαση του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της περιορίζοντας με μεθοδικά μέτρα την εξάπλωσή του και τον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας παραμένουν μια μεγάλη πρόκληση και για την Ιαπωνία.

Αναλυτές και πολιτικοί εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας θα χρειαστεί πακέτο στήριξης δεκάδων τρισεκατομμυρίων γιεν για να μπορέσει να κρατηθεί σε κίνηση, σε συνδυασμό με τη λήψη δραστικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, αύξησης της ρευστότητας και μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε στο 10% μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από δύο αναβολές.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης είναι όντως ένα σημαντικό στοιχείο για την τόνωση της οικονομίας αλλά η άμεση προτεραιότητα στην τρέχουσα συγκυρία είναι η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και των εργαζόμενων που έχασαν ή θα χάσουν τις δουλειές τους. Η αύξηση της ρευστότητας δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή ως άμεσα αποτελεσματικό μέτρο όταν η κινητικότητα των ανθρώπων είναι περιορισμένη. Παράλληλα, η περικοπή του συντελεστή ΦΠΑ κρίνεται ως μη ρεαλιστική για πολιτικούς αλλά και οικονομοτεχνικούς λόγους.

Άμεσα εξαρτώμενη από την κινεζική και την αμερικανική καθώς και τον κλάδο των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, η ιαπωνική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του Covid-19 λόγω μαζικών ακυρώσεων αφίξεων Κινέζων τουριστών, συρρίκνωση του εξαγωγικού εμπορίου και υποτονική εσωτερική κατανάλωση. Ήδη πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού, που απασχολούν πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους, βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Οι αναλυτές προβλέπουν πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, πολύ περισσότερες εταιρείες θα «στεγνώσουν» χρηματοδοτικά, με αποτέλεσμα απολύσεις και κατ’ επέκταση περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Ήδη χθες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες προερχόμενους από τις περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Ιρλανδίας που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, μέτρο που φυσικά θα επιβαρύνει περισσότερο την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο συναντήθηκε με τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών και τους ζήτησε να επικοινωνήσουν με τους δανειολήπτες τους και να συνεργαστούν μαζί τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού την έκτακτη κατάσταση. Χθες, ο Άσο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν επαναλαμβάνοντας την κοινή δέσμευσή τους «να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία πολιτικής ώστε να επιτευχθεί η ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη» των οικονομιών των δύο χωρών.

Εξάλλου, με νέα παρέμβασή της προχθές η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) προχώρησε στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και κοινοπρακτικών ομολόγων από 6 σε 12 τρισεκατομμύρια γιεν (113,34 δισ. δολάρια).

Το πόσο σοβαρές θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κορωνοϊού παραμένει ακόμη άγνωστο, ωστόσο πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ιαπωνική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση εφέτος ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται πλέον για τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ελπίδες από ιαπωνικό φάρμακο κατά της γρίπης

Μέσα στο ζοφερό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων στην Ευρώπη, που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, μια είδηση από την Κίνα ήρθε χθες να δημιουργήσει ελπίδες και αισιοδοξία. Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα σκεύασμα που παράγεται στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση νέων στελεχών του ιού της γρίπης φάνηκε να είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Guardian”, που επικαλείται τον Ζανγκ Σινμίν, αξιωματούχο του κινεζικού υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας, η δραστική ουσία «φαβιπιραβίρ» που αναπτύχθηκε από μια φαρμακευτική θυγατρική της Fujifilm έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές στη Γουχάν και τη Σενζέν, σε ένα δείγμα 340 ασθενών. Κατά τον Κινέζο αξιωματούχο, η συγκεκριμένη ουσία προσφέρει υψηλό βαθμό ασφαλείας και έχει σαφώς θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ασθενείς που έλαβαν «φαβιπιραβίρ» έγιναν αρνητικοί στον κορωνοϊό ύστερα από διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών κατά μέσο όρο, σε αντίθεση με τις έντεκα ημέρες που ήταν το μέσο διάστημα για όσους δεν έλαβαν την ουσία. Επιπλέον, η ακτινοσκόπηση επιβεβαίωσε τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων στο 91% περίπου των ασθενών που έλαβαν «φαβιπιραβίρ» σε σύγκριση με το 62% που δεν έλαβαν. Γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν επίσης το ίδιο φάρμακο σε κλινικές μελέτες τους σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και εμφανίζουν ήπια ώς μέτρια συμπτώματα, στοχεύοντας στο να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό του.

Πάντως, πηγή του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα, αλλά αυτό ισχύει και για τον συνδυασμό αντιϊκών κατά του HIV που χορηγούνται σήμερα στους περισσότερους ασθενείς. Σημειωτέον ότι το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προσφέρει «φαβιπιραβίρ» ως επείγουσα βοήθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Γουϊνέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL