Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Ισπανία: Μέτρα έως 200 δισ. για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Μέτρα έως 200 δισ. για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, μετά από ένα ατελείωτο υπουργικό συμβούλιο και χάρη στις πιέσεις του Unidas Podemos και των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της «φιλοσοσιαλιστικής» UGT, αποφάσισε να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με μέτρα που θα φθάσουν στα 200 δισ., ενώ την ίδια στιγμή η διασπορά του κορωνοϊού ξεπέρασε τα 2.000 κρούσματα σε μία ημέρα.

Ο στόχος του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας είναι να φρενάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο, εάν δεν μπορούν να αποτρέψουν, τις μαζικές απολύσεις των ελαστικοποιημένων και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων που φέρνει η πανδημία. Οι εργαζόμενοι με συμβόλαια εργασίας περιορισμένου χρόνου θα έχουν δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ακόμη και εάν δεν το δικαιούνται και ο χρόνος αυτός της ανεργίας εξαιτίας της πανδημίας θα λειτουργεί στην πράξη ως εργάσιμος, γιατί θα μπορούν να επιστρέψουν τη θέση τους από τη στιγμή που δεν θα έχουν απολυθεί.

Η κυβέρνηση θα στηρίξει τις επιχειρήσεις προσφέροντας τη δυνατότητα δανείων συνολικού ύψους 100 δισ. με την εγγύηση του κράτους, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε προσφέρει άλλα 200 εκατ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πτώση εσόδων κατά 75% θα πάρουν επίδομα, ενώ διασφαλίζονται όλες οι στρατηγικές επιχειρήσεις από τον κίνδυνο επιθετικών εξαγορών από εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, 300 εκατ. θα διατεθούν για τους ηλικιωμένους, τους άστεγους και τα εξαρτημένα άτομα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει τη διακοπή των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και νερού στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ανοίγοντας έναν πόλεμο με τις εταιρείες του κοινωφελούς τομέα δεδομένου σχεδόν όλες ανήκουν σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους. Επίσης, προβλέπεται το πάγωμα της καταβολής των δόσεων των στεγαστικών δανείων δεδομένης της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και μια περαιτέρω καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου προϋπολογισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL