Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Στη σκιά του κορωνοϊού... ο πλανήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη σκιά του κορωνοϊού... ο πλανήτης

Η Ισπανία ήδη βρίσκεται σε ολική καραντίνα, ενώ η σύζυγος του πρωθυπουργού της χώρας Πέδρο Σάντσεθ, Μπεγόνια Γκόμεθ, επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ του Σαββάτου οι υπηρεσίες του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Δεύτερος θάνατος στην Ιρλανδία        

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ιρλανδίας κατέγραψαν χθες Σάββατο τον δεύτερο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης για ιατρικά θέματα (Chief Medical Officer, CMO), ο Δρ. Τόνι Χούλαχαν.

Ως χθες το βράδυ ο απολογισμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 είχε αυξηθεί σε 129, από 90 μία ημέρα νωρίτερα, συμπλήρωσε ο Τόνι Χούλαχαν.

Χωρίς την παρουσία πιστών οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανακοίνωσε το Βατικανό    

Ολες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό ενόψει του Πάσχα.

«Εξαιτίας της τρέχουσας, διεθνούς υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη φυσική παρουσία πιστών», ανέφερε το Βατικανό.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρίνιζεται ότι «ως τις 12 Απριλίου» όλες οι προσευχές και οι λειτουργίες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα μεταδίδονται ζωντανά από τον επίσημο ιστότοπο Vatican News, καθώς οι πιστοί δεν θα μπορούν να παρίστανται σε αυτές.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο το βράδυ, 1.441 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ιταλία εξαιτίας του νέου κορονοϊού, με τη χώρα να είναι η πλέον πληγείσα στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 21.000 Ιταλοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων 3.500 τις τελευταίες 24 ώρες.

Από τα 20 νέα κρούσματα στην Κίνα, τα 16 ήταν άνθρωποι που αφίχθησαν στη χώρα από το εξωτερικό

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 20 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, από τα οποία τα 16 αφορούν ανθρώπους που αφίχθησαν από το εξωτερικό. Προκειται για τη δεύτερη ημέρα που παρατηρείται η τάση αυτή και το Πεκίνο αποφάσισε να εντείνει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες που φτάνουν στο κινεζικό έδαφος από το εξωτερικό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι κρούσματα σε ανθρώπους που αφίχθησαν στη χώρα από το εξωτερικό εντοπίστηκαν σε πέντε επαρχίες και πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους το Πεκίνο και η Σανγκάη.

Τα νέα κρούσματα της covid-19 που αφορούσαν τοπική μετάδοση του ιού ήταν μόλις τέσσερα, όλα στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι από όπου ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο.

Ο συνολικός αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 111, ενώ οι γειτονικές επαρχίες της Χουμπέι δεν έχουν καταγράψει τοπικά κρούσματα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

O αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες 24 ώρες είναι ο πιο αυξημένος εδώ και μία εβδομάδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα για την εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στο έδαφός της θα υπονομευθούν από την άφιξη νέων κρουσμάτων από το εξωτερικό.

Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ κάνουν έκκληση στους καταναλωτές: Σταματήστε τις αγορές λόγω του πανικού      

Τα εμπορικά καταστήματα της Βρετανίας απηύθυναν έκκληση σήμερα στους καταναλωτές να σταματήσουν τις αγορές λόγω του πανικού στη διάρκεια της επιδημίας του νέου κορονοϊού, εξηγώντας ότι όταν αγοράζουν περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζονται, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συμπολίτες τους θα τα στερηθούν.

Η Συνομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου Βρετανίας (BRC), η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, ζήτησε από τους καταναλωτές να σκέφτονται πώς ψωνίζουν.

Η επιστολή της BRC θα δημοσιευθεί σε όλες τις εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες της Βρετανίας σήμερα και αύριο.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες σας, αλλά το να αγοράζετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε μερικές φορές σημαίνει ότι οι υπόλοιποι καταναλωτές θα τα στερηθούν. Υπάρχουν αρκετά (προϊόντα) για όλους, αν συνεργαστούμε», τονίζει η Έλεν Ντίκινσον εκτελεστική διευθύντρια της BRC στην επιστολή.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει την τελευταία εβδομάδα με φωτογραφίες από άδεια ράφια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, με προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, το χαρτί υγείας και τις κονσέρβες να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με κάποιους διευθυντές καταστημάτων να τη συγκρίνουν με την άνοδο της κατανάλωσης πριν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Στην επιστολή της BRC η Ντίκινσον αναφέρει ότι τα καταστήματα λιανικής πώλησης συνεργάζονται με την κυβέρνηση και τους προμηθευτές ώστε να αυξηθούν οι παραδόσεις προϊόντων και να διασφαλιστεί ότι τα ράφια θα είναι γεμάτα.

Ο επικεφαλής της Tesco Τζον Άλαν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι απίθανο τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε πιο σοβαρό από μια «πολύ βραχυπρόθεσμη, προσωρινή» έλλειψη σε κάποια προϊόντα.

Η Αυστραλία έχει επιβάλλει από τα μεσάνυχτα καραντίνα 14 ημερών σε όλους όσοι φθάνουν στην επικράτειά της από το εξωτερικό   

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας θα επιβάλλουν 14ήμερη καραντίνα σε όλους όσοι φθάνουν στην επικράτεια από το εξωτερικό μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αρχές της Αυστραλίας πρόκειται να απαγορεύσει εξάλλου να ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, καταρχήν για τριάντα ημέρες, πρόσθεσε ο Μόρισον.

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας έχουν καταγράψει τρεις θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και πάνω από 250 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία ανακοινώνουν περιοριστικά μέτρα και κλείνουν τα σύνορά τους στους αλλοδαπούς     

Η Εσθονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στους αλλοδαπούς, με κάποιες εξαιρέσεις, ενώ και η Λετονία επίσης αποφάσισε περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους σε όλα τα σύνορα της χώρας», δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράρας.

Βάσει των ελέγχων αυτών απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της Εσθονίας σε όλους τους αλλοδαπούς. Θα επιτρέπεται μόνο στους Εσθονούς, σε όσους διαθέτουν άδεια παραμονής και στους αλλοδαπούς ένα μέλος της οικογένειας των οποίων ζει στην Εσθονία, οι οποίοι και πάλι θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη.

Η Εσθονία, μία χώρα της Βαλτικής με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 115 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Οι αλλοδαποί θα μπορούν να διασχίζουν την Εσθονία για να επιστρέψουν στη χώρα τους με την προϋπόθεση ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από την covid-19. Το ίδιο θα ισχύει και για τις διεθνείς μεταφορές.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας είχε ήδη αποφασίσει να κλείσει τα σχολεία, τα μουσεία, τους κινηματογράφους, τα κέντρα διασκέδασης και άθλησης και είχε απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συναθροίσεις ως την 1η Μαΐου.

Στη Λιθουανία ο πρωθυπουργός Σάουλιους Σκβερνέλις ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς από σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδας, με εξαίρεση όσους διαθέτουν άδεια παραμονής, τους εργαζόμενους σε διπλωματικές αποστολές και τους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ.

Από τα μέτρα δεν θα επηρεαστεί η μεταφορά προϊόντων, πρόσθεσε ο Σκβερνέλις.

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό την εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό της χώρας και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις», εξήγησε ο Λιθουανός πρωθυπουργός.

Η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει ως χθες το Σάββατο εννέα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Το Βίλνιους είχε αποφασίσει ήδη από την Παρασκευή να κλείσει όλα τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις.

Από αύριο Δευτέρα όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όμως θα μπορέσει να συνεχιστεί η διανομή φαγητού κατ’ οίκον. Τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα μείνουν ανοικτά.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Λιθουανίας θα παρουσιάσει αύριο ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας, «τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Η Λετονία, όπου έχουν καταγραφεί 26 κρούσματα της covid-19 σε σύνολο 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων αναμένεται να αναστείλει από αύριο Δευτέρα όλες τις διεθνείς πτήσεις καθώς και τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές.

«Τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά για τα τουριστικά οχήματα καθώς και για τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων», επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Λετονός υπουργός Μεταφορών Σάλις Λινκάιτς.

Η Αργεντινή απαγορεύει την είσοδο σε μη μόνιμους κατοίκους και υπηκόους της προερχόμενους από χώρες που πλήττονται   

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι απαγορεύει καταρχήν για τριάντα ημέρες την είσοδο στην επικράτεια της σε μη μόνιμους κατοίκους και υπηκόους της που έχουν ταξιδέψει σε κράτη τα οποία πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες.

Η απόφαση περιέχεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δεν διευκρινίζεται στο διάταγμα ποιες είναι οι χώρες στους ταξιδιώτες από τις οποίες απαγορεύει την είσοδο το Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, οι αρχές της Αργεντινής έχουν προσωρινά σταματήσει να χορηγούν θεωρήσεις διαβατηρίου σε ταξιδιώτες προερχόμενους από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στην Αργεντινή, χώρα που βίωνε οικονομική κρίση ήδη προτού αρχίσει να εξαπλώνεται η πανδημία, οι αρχές καταμετρούσαν μέχρι χθες Σάββατο 45 κρούσματα, υπερδιπλάσια από τα 21 που καταγράφονταν την Πέμπτη.

Κλειστά όλα τα καταστήματα, πλην αυτά των τροφίμων και τα φαρμακεία, στο Μονακό    

Η κυβέρνηση του Μονακό ανακοίνωσε ότι κλείνει από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου όλα «τα μέρη που δέχονται κοινό και δεν είναι απαραίτητα για τη ζωή της χώρας» μέχρι νεοτέρας εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις γύρω χώρες.

«Θα παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα και οι αγορές τροφίμων, τα φαρμακεία, τα είδη καπνιστού και Τύπου, τα βενζινάδικα και οι τράπεζες», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, κυρίως τα εστιατόρια, τα καζίνο, τα καφέ, οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι κινηματογράφοι κτλ θα πρέπει να κλείσουν. Ανοικτοί μπορούν να παραμείνουν οι χώροι λατρείας.

Η κυβέρνηση του Μονακό κάλεσε «κάθε έναν και κάθε μία να σεβαστεί τα μέτρα αυτά».

Η Κολομβία θα απελάσει τέσσερις Ευρωπαίους διότι παραβίασαν την καραντίνα         

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι θα απελάσει τέσσερις Ευρωπαίους, διότι παραβίασαν τα υποχρεωτικά πρωτόκολλα καραντίνας που έχουν σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, μερικές ώρες αφότου έκλεισε τα σύνορα της χώρας των Άνδεων με τη Βενεζουέλα.

Οι άνθρωποι αυτοί, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, γαλλικής και ισπανικής υπηκοότητας, θα απελαθούν διότι αψήφησαν τις εντολές να παραμείνουν σε απομόνωση και βγήκαν από τα ξενοδοχεία τους, παρότι το προσωπικό τους προειδοποίησε επανειλημμένα πως όφειλαν να μην το πράξουν, διευκρίνισε η υπηρεσία μετανάστευσης.

Στην Κολομβία καταγράφονταν ως χθες 22 κρούσματα του SARS-CoV-2 και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει τη διασπορά του. Στα μέτρα που ανήγγειλε περιλαμβάνεται η απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων 500 προσώπων και άνω και η απαγόρευση στα κρουαζιερόπλοια να ελλιμενίζονται.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε η Κολομβία να κλείσει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα χθες, ενώ από αύριο Δευτέρα θα απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους ταξιδιώτες που διέμειναν στην Ευρώπη ή στην Ασία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με μοναδικές εξαιρέσεις τους μόνιμους κατοίκους και τους υπηκόους της χώρας.

Ν. Κορέα: 2 νέοι θάνατοι αυξάνουν το σύνολο των νεκρών σε 75, επιβεβαιώθηκαν 76 νέα κρούσματα

 Η Νότια Κορέα κατέγραψε 76 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό σήμερα, εξέλιξη που αυξάνει σε 8.162 το σύνολο, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά δύο σε σχέση με το Σάββατο, στους 75, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Τα σημερινά δεδομένα για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση ως προς την εξάπλωση του SARS-CoV-2 στη χώρα της Ασίας που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από την επιδημία πέραν της Κίνας. Χθες Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 107 νέα κρούσματα.

ΗΠΑ: Αναβάλλονται οι προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Τζόρτζια       

Οι αρχές της πολιτείας Τζόρτζια στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν για τις 19 Μαΐου τις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Μαρτίου, εξαιτίας των ανησυχιών για την επιδημία του νέου κορονοϊού.

«Τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα και η βασική μου προτεραιότητα είναι να προστατεύσω την υγεία του προσωπικού μας στα εκλογικά κέντρα, των οικογενειών τους και όλης της κοινότητας», δήλωσε ο Μπραντ Ράφενσπέργκερ γραμματέας της πολιτείας Τζόρτζια σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Νωρίτερα χθες ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ είχε κηρύξει την πολιτεία σε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχουν καταγραφεί εκεί 66 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 και ένα θάνατος.

Την Παρασκευή οι αρχές της Λουιζιάνα είχαν ανακοινώσει την αναβολή των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος, που ήταν προγραμματισμένες για τις 4 Απριλίου, για τους ίδιους λόγους. Η ψηφοφορία στη Λουιζιάνα θα διεξαχθεί στις 20 Ιουνίου.

Αντίθετα τέσσερις πολιτείες, η Φλόριντα, το Οχάιο, το Ιλινόι και η Αριζόνα, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές όπως ήταν προγραμματισμένο την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί λιγότερες από τις μισές προκριματικές εκλογές (25 σε σύνολο 57) για την εκλογή του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL