Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.9°C19.3°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 69%
Δεν φτάνει μόνο η καραντίνα, λένε Μιλάνο και Βενετία / Ιταλία: Η ψύχωση και η κατάρρευση της Υγείας, σύμμαχοι του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν φτάνει μόνο η καραντίνα, λένε Μιλάνο και Βενετία / Ιταλία: Η ψύχωση και η κατάρρευση της Υγείας, σύμμαχοι του κορωνοϊού

«Όλη η Ιταλία θα αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, δεν θα υπάρχει πια μόνο μια 'κόκκινη ζώνη', τώρα όλοι πρέπει να παραιτηθούμε από κάτι, το μέλλον της Ιταλίας είναι στα χέρια μας και αυτά τα χέρια περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να είναι υπεύθυνα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Παραμείνετε στα σπίτια σας» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε βάζοντας σε καραντίνα μια χώρα του G7 και την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα θύματα έφτασαν τα 631, με 168 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, σε σχέση με τους 127 της Δευτέρας, ενώ συνολικά έχουν προσβληθεί 10.149 άτομα, εκ των οποίων 8.514 βρίσκονται στα νοσοκομεία, καταγράφοντας 529 νέα κρούσματα σε μια ημέρα. Περισσότερα από χίλια άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.

Το 2% των θυμάτων είναι μεταξύ 50 και 59 ετών, το 8% μεταξύ 60 και 69, το 32% μεταξύ 70 και 79, το 45% μεταξύ 80 και 89 και το 14 άνω των 90 ετών. Η κατάσταση του πρώτου ασθενή από τον κορωνοϊό βελτιώθηκε πάντως σε τέτοιο βαθμό που εγκατέλειψε την εντατική και αναπνέει χωρίς υποστήριξη.

Η ψύχωση που μαστίζει όμως την Ιταλία ίσως αποδειχθεί ο μεγαλύτερος σύμμαχος του κορωνοϊού. Μια ψύχωση και ένας πανικός που αναβιώνουν στην πράξη το είδος της υστερίας που γνωρίσαμε για πρώτη φορά όταν ο Όρσον Γουέλς διακωμωδούσε από το ραδιόφωνο μια υποτιθέμενη απόβαση εξωγήινων.

Η κατάσταση είναι τραγική. Οι δεκάδες χιλιάδες των καταναλωτών που πολιόρκησαν τα σούπερ μάρκετ της Ρώμης, της Νάπολης, του Παλέρμο, του Μπάρι και των άλλων πόλεων της Κεντρικής και Νοτίου Ιταλίας, που ήταν ανοιχτά όλο το βράδυ της Δευτέρας, έδειξαν και την ποιότητα της δημοκρατίας και την πλήρη έλλειψη ευθύνης προς τους εαυτούς και τους άλλους αυτών που κάποτε θεωρούσαμε πολίτες. Ο κορωνοϊός με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γονατίζει τη δημοκρατία στην Ιταλία και όχι μόνο.

Ο πρωθυπουργός Κόντε ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι όλη η Ιταλία του G7 και τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης μπαίνει σε καραντίνα και ζήτησε από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους. Η απάντηση που του έδωσε για άλλη μια φορά ο όχλος κατέστησε σαφές ότι η έλλειψη πολιτικής παιδείας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, μετά την κατάρρευση του σφαγιασμένου από τη λιτότητα και ιδιωτικοποιημένου σε μεγάλο βαθμό Συστήματος Υγείας.

Τη στιγμή που στην Κοιλάδα της Αόστας και στα άλλα θέρετρα των Άλπεων είχε προκληθεί ένα άλλο πανδαιμόνιο, γιατί έκλεισαν οι πίστες των χιονοδρομικών κέντρων και χιλιάδες άτομα θα έπρεπε να επιστρέψουν μαζικά, στα προαύλια των περισσοτέρων νοσοκομείων των ίδιων περιοχών οι ασθενείς πήγαιναν στις σκηνές που έχουν στηθεί και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με θερμοκρασίες κοντά ή κάτω του μηδενός.

Από την άλλη πλευρά των Άλπεων, ο Αυστριακός Κουρτς «σφράγισε» τα επίγεια και επουράνια σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία, ενώ η γειτονική Ελβετία αποδείχθηκε πιο ευάλωτη, γιατί έχει ανάγκη τους 40.000 εργαζόμενους από την Ιταλία που μετακινούνται καθημερινά για να στηρίζουν την οικονομία της.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας του Μιλάνου και στέλεχος της Λέγκας Φοντάνα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Κόντε, «γιατί μου έσπασαν τα α...» με το διάταγμα για τη μετατροπή της Λομβαρδίας σε «κόκκινη ζώνη», και προειδοποίησε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα «δεν χρησιμεύουν σε τίποτα για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση ανάγκης», ακόμη και η καραντίνα σε όλη τη χώρα, και πρότεινε να ανακοινώσει τη διακοπή για 15 ημέρες κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη Λομβαρδία, με μοναδική εξαίρεση τη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων και των φαρμακείων.

Το ίδιο αίτημα κατέθεσε και ο «λεγκίστας» πρόεδρος της περιφέρειας της Βενετίας Τζάια. «Η κυβέρνηση απάντησε «όχι»», αναφώνησε έξαλλος ο Σαλβίνι, αποφεύγοντας να σχολιάσει γιατί στη Λομβαρδία λείπουν συσκευές για την παροχή οξυγόνου σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία.

Σήμερα ο περιφερειάρχης της Λέγκας προσπαθεί να μετατρέψει σε χώρο περίθαλψης τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου, με το κόμμα του να έχει βάλει λουκέτο τα προηγούμενα χρόνια σε μια σειρά μικρών και μεσαίων νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων. «Καλύτερα να κλείσουμε τα πάντα τώρα» συμπλήρωσε η φασιστοειδής Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας.

Στην Πιαντζέντζα, έξω από το Μιλάνο, έχασε από τον κορωνοϊό τη ζωή του και ο πρώτος πολιτικός, ο 68χρονος δημοτικός σύμβουλος της Λέγκας. Στις ιταλικές φυλακές καταγράφηκαν 11 νεκροί, οι περισσότεροι από χρήση ναρκωτικών, μετά την εξέγερση σε πάνω από 30 φυλακές, ενώ δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν, μεταξύ των οποίων και αρκετοί μαφιόζοι, στον απόηχο της απαγόρευσης των επισκεπτηρίων.

Η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το κλείσιμο των σχολείων και πανεπιστημίων έως τις 3 Απριλίου, την απαγόρευση των μετακινήσεων χωρίς σοβαρή αιτία και μια σειρά μέτρων για την προστασία των οικογενειών, με δωδεκαήμερη άδεια στον ένα γονέα που εργάζεται και με το 30% του μισθού, 600 ευρώ τον μήνα, για τη φροντίδα του ανήλικου παιδιού με εργαζόμενο γονέα ή γονείς, με προβλεπόμενη δαπάνη 700 εκατ., το πάγωμα των κατασχέσεων και εξώσεων για τη μη πληρωμή δόσεων στεγαστικών δανείων και την αναβολή της καταβολής φόρων και της πληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL