Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Στο σταυροδρόμι του Σαρακίμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Στο σταυροδρόμι του Σαρακίμπ

Τρεις φορές άλλαξε χέρια το Σαρακίμπ μέσα σε τρεις εβδομάδες, πριν επανακαταληφθεί από τον στρατό του Άσαντ την περασμένη Τρίτη. Αυτή τη φορά αναπτύχθηκαν στην ερειπωμένη πόλη και Ρώσοι στρατιώτες. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Μόσχας προς την Άγκυρα ότι η περιοχή δεν πρόκειται να μείνει στο έλεος των τζιχαντιστικών οργανώσεων και των Τούρκων πατρόνων τους που λυμαίνονται τα τελευταία χρόνια την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ.

Το Σαρακίμπ βρίσκεται στην καρδιά της επαρχίας Ιντλίμπ, που έχει έκταση περίπου όσο ο νομός Λάρισας. Εκεί συναντώνται ο οδικός άξονας Μ5 που συνδέει την κεντρική με τη βόρεια Συρία και η εθνική οδός Μ4 που συνδέει τη δυτική Συρία (Λαττάκεια) με το Χαλέπι. Πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 34.000 κατοίκων. Από το 2011 που ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ έχει βομβαρδιστεί αμέτρητες φορές. Οι περισσότερες γειτονιές του είναι σωροί ερειπίων. Στα γύρω χωριά τα σπίτια που απέμειναν όρθια είναι έρημα, οι ελαιώνες οργώθηκαν από τις ερπύστριες των αρμάτων, οι συκιές τσακίστηκαν από τις οβίδες. Σε ένα από αυτά τα χωριά σκοτώθηκαν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες από τις «συριακές δυνάμεις», όπως λένε υποκριτικά όλοι οι εμπλεκόμενοι, αν και αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Ρωσία είναι αυτή που κάνει κουμάντο στον εναέριο χώρο, στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Με την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ και των συμμάχων του στην περιοχή, εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες βρέθηκαν περικυκλωμένοι από εχθρικές δυνάμεις που πολιορκούν τα «φυλάκιά» τους μέσα στην Ιντλίμπ. Τα «φυλάκια» δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα που ξεκίνησε το 2017. Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν προέβλεπε ότι θα δημιουργηθούν τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία. Έκτοτε, τρεις ζώνες καταργήθηκαν με τη δύναμη των όπλων και έπεσαν στα χέρια του Άσαντ. Τώρα κρίνεται το μέλλον της τέταρτης, δηλαδή της Ιντλίμπ, το έσχατο προπύργιο των ανταρτών στα ΒΔ σύνορα με την Τουρκία.

Όμως οι αντάρτες που απέμειναν στην Ιντλίμπ ελάχιστη σχέση έχουν με τους ανθρώπους που ξεσηκώθηκαν πριν από οκτώ χρόνια εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού. Καθώς ο στρατός του Άσαντ καταλάμβανε το ένα μετά το άλλο τα οχυρά των ανταρτών, οι επιζώντες και οι οικογένειές τους, τα κατάλοιπα του Ισλαμικού Κράτους, οργανώσεις-παρακλάδια της Αλ Κάιντα που άλλαξαν ονομασίες και αρχηγούς, κατέφυγαν στην Ιντλίμπ. Σταδιακά πήραν το πάνω χέρι, επέβαλαν τον ισλαμικό νόμο, χώρισαν την περιοχή σε καπετανάτα. Εκείνοι που είχαν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος οραματιζόμενοι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος, διαψεύσθηκαν οικτρά. Τη «μεταμόρφωση» της Ιντλίμπ και ειδικά του Σαρακίμπ, περιέγραψε ανάγλυφα με εκτενές άρθρο του στο περιοδικό The New Yorker ο δημοσιογράφος Ανάντ Γκοπάλ (https://www.newyorker.com/magazine/2018/12/10/syrias-last-bastion-of-freedom.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL