Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
"Επανάκαμψη" Μπάιντεν, νίκη Σάντερς στην Καλιφόρνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Επανάκαμψη" Μπάιντεν, νίκη Σάντερς στην Καλιφόρνια

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στη συνωστισμένη από υποψήφιους και αλληλοκαλυπτόμενες πολιτικές περσόνες κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι από καιρό αναμενόμενες προκριματικές της «Σούπερ Τρίτης» ανέδειξαν τους δύο επικρατέστερους και κατά πάσα πιθανότητα τελικούς μονομάχους της: Μπέρνι Σάντερς και Τζο Μπάιντεν.

Η μάχη βέβαια δεν τελείωσε εδώ. Για την ώρα, το ρεύμα φαίνεται να ευνοεί τον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων Ομπάμα, που κέρδισε τις 9 από τις συνολικά 14 πολιτείες στις οποίες έγιναν αναμετρήσεις προχθές: Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Μασσαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Βιρτζίνια. Προηγείται σε συνολικό αριθμό συνέδρων -433 έναντι 388 του Σάντερς- κερδίζοντας τον συντηρητικό Νότο και την πολιτεία-έπαθλο, το Τέξας, έχοντας τη στήριξη των τριών αποχωρησάντων συνυποψηφίων του Πιτ Μπούντιτζιτζ, Έιμι Κλόμπουσαρ και Μπέτο Ο’ Ρουρκ. Στο πλευρό του από χθες και ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που επίσης αποχώρησε από την κούρσα μετά τα απογοητευτικά γι’ αυτόν αποτελέσματα.

Αποχώρηση Μπλούμπεργκ

Ο υποψήφιος που ξόδεψε το μεγαλύτερο ποσό για πολιτική διαφήμιση ενόψει της “Σούπερ Τρίτης” δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε μία από τις 14 πολιτείες. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης εκτιμάται ότι δαπάνησε 500 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία του για να προβάλει διαφημιστικά την υποψηφιότητά του και να κάνει δυναμική είσοδο στην κούρσα των προκριματικών. Σημειωτέον ότι δεν είχε πάρει μέρος στις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις. Ανάλυση του NBC News κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λόγος της διαφημιστικής δαπάνης του Μπλούμπεργκ έναντι αυτής του Μπάιντεν ήταν 50 προς 1. Ωστόσο, ο καταιγισμός διαφημιστικών μηνυμάτων δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά. Ο πρώην δήμαρχος δεν επικράτησε παρά μόνο στην αμερικανική περιοχή των νησιών Σαμόα, αν και ξεπέρασε το 15% που απαιτούνταν για να εξασφαλίσει αντιπροσώπους στο κομματικό συνέδριο σε πολλές πολιτείες.

«Πριν από τρεις μήνες έθεσα υποψηφιότητα για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα αποσύρομαι από την κούρσα για τον ίδιο λόγο: για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έγινε σαφές ότι αν συνέχιζα, θα ήταν πιο δύσκολο να φτάσουμε σ' αυτόν τον στόχο" ανέφερε ο μεγιστάνας σε γραπτή δήλωσή του. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Μπάιντεν, καθώς όπως σημείωσε, θεωρεί ότι είναι «ο καλύτερος» υποψήφιος για να νικήσει τον Τραμπ στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

"Διαφορετικός αγώνας"

Από την άλλη, και σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο Μπέρνι Σάντερς, συνεχίζοντας αταλάντευντος τη δύσκολη μάχη, κέρδισε τις καρδιές και τις ψήφους της Δυτικής Ακτής επικρατώντας με μεγάλη διαφορά στην πολυπληθέστερη και πλουσιότερη πολιτεία των ΗΠΑ, την Καλιφόρνια. Κέρδισε επίσης το Κολοράντο, τη Γιούτα και το Βερμόντ, σημαντικές πολιτείες όσον αφορά τον αριθμό των αντιπροσώπων για τον συνέδριο. «Ο αγώνας μας είναι διαφορετικός. Φτιάχνουμε ένα κίνημα του εργαζόμενου λαού, από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους. Ας τον κερδίσουμε μαζί» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ.

Όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, το κομβικό ζήτημα της εκστρατείας που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τη στάση των ψηφοφόρων δεν ήταν άλλο από την Υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Edison Research, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% υποστηρίζει το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας για όλους (Medicare for All plan), το οποίο κατέχει κεντρική θέση στο πολιτικό πρόγραμμα του Μπέρνι Σάντερς. Είναι αυτό που έχει επικριθεί έντονα ως "εξωπραγματικό" από τους αντιπάλους τους. Οι ψηφοφόροι στις πέντε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πολιτείες στις οποίες έγιναν προκριματικές την Τρίτη δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στον κόσμο επηρέασε την απόφασή τους μπροστά στις κάλπες.

Ολική (;) επαναφορά

Πάντως, το στοιχείο που χαρακτήρισε τις προκριματικές της “Σούπερ Τρίτης” ήταν σαφώς η επίδειξη δύναμης του Μπάιντεν. Κατόρθωσε να επαναφέρει στη ζωή την παραπαίουσα υποψηφιότητά του με μια εκστρατεία που βρίσκονταν στα πρόθυμα της κατάρρευσης ύστερα από τρεις απανωτές ήττες στις τρεις πρώτες αναμετρήσεις των προκριματών, στην Αϊόβα, στο Νιού Χαμσάιρ και στη Νεβάδα. Το γεγονός που έκρινε την επανάκαμψη αυτή ήταν οι αποχωρήσεις των τριών συνυποψηφίων του, οι οποίες ενίσχυσαν σημαντικά τη συσπείρωση του κεντρώου στρατοπέδου. Επίσης λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έλαβε την πολιτική υποστήριξη του Μπάρακ Ομπάμα.

Όπως συνέβη και στις προκριματικές του περασμένου Σαββάτου στη Νότια Καρολόνα, οι νίκες του Μπάιντεν στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της πλειοψηφίας των Αφροαμερικανών. Οι αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ψήφου έδειξαν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος τα πήγε καλά σε μια δημογραφική ομάδα που καθόρισε και την εκλογική επιτυχία των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 χάρη στις οποίες ξανακέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων: τους λευκούς ψηφοφόρους κολλεγιακής μόρφωσης. Βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ο Μπάιντεν παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος των «εγγυημένων αποτελεσμάτων» απέναντι στον Σάντερς και την αριστερή ατζέντα του. Πέραν αυτού, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κομματικού κατεστημένου. «Μας έλεγαν ότι όταν φτάσουμε στη ‘Σούπερ Τρίτη’ θα έχετε τελειώσει. Λοιπόν, μπορεί η κούρσα να έχει τελειώσει για τον άλλο τύπο» δήλωσε ενθουσιασμένος ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος σε μια συγκέντρωση οπαδών του στο Λος Άντζελες υπονοώντας τον Σάντερς.

Από την πλευρά του, ο προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ έμεινε πιστός στο μαχητικό του στιλ δηλώνοντας βέβαιος για την τελική νίκη. «Σας το λέω με απόλυτη πεποίθηση: θα κερδίσουμε τις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος και θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο Πρόεδρο στην Ιστορία της χώρας» δήλωσε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος. Συνολικά, οι προχθεσινές προκριματικές θα κρίνουν την κατανομή άνω του ενός τρίτου των αντιπροσώπων (επί συνόλου 3.979) οι οποίοι θα ορίσουν τον προεδρικό υποψήφιο στο εθνικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL