Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΠΟΥ: Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΥ: Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή

Σε αχαρτογράφητη περιοχή βρίσκεται πλέον ο κόσμος, με την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19 να εξελίσσεται με αυξητική δυναμική εντείνοντας τις ανησυχίες και αναγκάζοντας υγειονομικές αρχές και κυβερνήσεις να καταστρώσουν έκτακτα σχέδια.

Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ανάλογη εμπειρία που θα μπορούσε να επιτρέψει αξιόπιστες προβλέψεις για την εξέλιξή της κατάστασης αλλά και, το κυριότερο, χωρίς να υπάρχουν τα παραδοσιακά όπλα της επιστήμης τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της θεραπείας, η προσπάθεια περιορίζεται αναγκαστικά σε αποτρεπτικά μέτρα. Η τακτική αυτή, που φαίνεται να λειτούργησε αποτελεσματικά στην Κίνα, αν και ύστερα από διάστημα μηνών παρά το ότι τα σχετικά μέτρα ήταν δρακόντεια, παραμένει αβέβαιο αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα, ειδικά αν δεν υπάρξει συντονισμός.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει παθογόνο οργανισμό που προσβάλλει το αναπνευστικό και μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ του πληθυσμού, αλλα παράλληλα είναι δυνατόν να περιοριστεί με τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, βαίνει σταθερά μειούμενος, όμως την ίδια ώρα η επιδημία καλπάζει σε άλλα σημεία του πλανήτη, ιδιαίτερα στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ιταλία και το Ιράν. Ανησυχία επίσης προκαλεί η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες, πλην της Ιταλίας, ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία. Στη Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 204 και οι ασθενείς που πέθαναν είναι πλέον τέσσερις, ενώ στη Γερμανία τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής 188 ενώ άλλοι 200 άνθρωποι έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα. Μεταξύ τους κι ένας βουλευτής του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Θουριγγία, ο οποίος παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα μετά την επιστροφή του από διακοπές για σκι στην Ιταλία.

Στη Βρετανία, όπου και εκεί παρατηρείται σχετική αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής επιδημίας προβλέποντας ότι στο αποκορύφωμά της θα μπορούσε να «θέσει» εκτός παραγωγής το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Οικονομικές επιπτώσεις

Σαφώς οι οικονομικές επιπτώσεις, άμεσες και απώτερες, της εξάπλωσης του Covid 19 έχουν σημάνει συναγερμό στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων και τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο. Με τον ιό να εξαπλώνεται, οι κεντρικές τράπεζες υφίστανται πίεση να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία δοκιμάζεται ήδη από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξασθένιση της ζήτησης, τις αποδιαρθρώσεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και το μαζικό ξεπούλημα στις αγορές. Η αμερικανική Fed ήταν η πρώτη που αντέδρασε χθες μειώνοντας τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. «Η εξάπλωση του κορωνοϊού εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Καθώς τα κρούσματα και ο αριθμός των θανάτων αυξάνονται στις ΗΠΑ και εντείνεται η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις μετά το μίνι κραχ της περασμένης εβδομάδας στη Wall Street, η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ να συνεργαστούν για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου και η παρασκευή φαρμάκων κατά του ιού. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα μια πιθανή επιδημία, με έξι νεκρούς ήδη, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας επικρατεί φυσικά και στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει με τη σειρά της μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, με το σημαντικότερο να αφορά στη χορήγηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Η κατάσταση στο Ιράν

Όμως, την ώρα που η Δύση ανησυχεί και προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά στον οικονομικό τομέα, σε άλλα μέρη του κόσμου, πολύ πιο ευάλωτα και αποκλεισμένα από οικονομικές και άλλες κυρώσεις, η κατάσταση στον ανθρωπιστικό τομέα επιδεινώνεται ραγδαία. Το Ιράν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την εξάπλωση του Covid-19 μετά την Κίνα και τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων προς κρούσματα.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε το περασμένο εικοσιτετράωρο κατά 11 και έφτασε τους 77, ενώ τα κρούσματα είναι 2.336. Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνονται και 23 μέλη του ιρανικού Κοινοβουλίου. Μπροστά στην έκτακτη αυτή κατάσταση, η κυβέρνηση της Τεχεράνης έδωσε εντολή στον στρατό να συνδράμει τις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να παράσχουν υλική και οικονομική βοήθεια στο Ιράν ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν ήδη ιατροφαρμακευτικό υλικό στο Ιράν, όπως εξοπλισμό για εργαστηριακές εξετάσεις, προστατευτικές στολές και γάντια. Ειδικοί του ΟΗΕ σε θέματα δημόσιας υγείας έφτασαν τη Δευτέρα στο Ιράν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης, ενώ η Κίνα έστειλε επίσης εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το Σάββατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL