Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Της εβδομάδας / Γαλλία: Το κράτος σε υποχώρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Γαλλία: Το κράτος σε υποχώρηση

Ο δημόσιος τομέας, οι δημόσιες υπηρεσίες στη Γαλλία ήταν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ύστερα ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης στη χώρα. Παράγοντας που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Πλέον η κατάσταση αυτή τείνει να αντιστραφεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.

Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια συγκυριακή τάση αποδεικνύεται από μια πρόσφατη (19 Φεβρουαρίου) έκθεση της Γερουσίας, η οποία διαπιστώνει μια σοβαρή υποχώρηση της παροχής των δημόσιων υπηρεσιών του κράτους. Η έκθεση με τίτλο "Να δράσουμε για τους συμπολίτες μας: Να προσφέρουμε εγγύτητα και αποτελεσματικότητα στη δημόσια δράση στην ύπαιθρο" ανιχνεύει τις αιτίες για να προτείνει λύσεις κατά της "ισχυρής αίσθησης εγκατάλειψης".

Μείωση των θέσεων στον δημόσιο τομέα, ανισότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες, παντελής έλλειψη ιατρικής κάλυψης, καταστροφή των δεσμών μεταξύ κράτους και τοπικών εκλεγμένων, εγκατάλειψη των πολιτικών χωροταξικών παρεμβάσεων: το κράτος βρίσκεται σε γενική υποχώρηση σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης της Γερουσίας και συγκεκριμένα η Επιτροπή Οικονομικών του σώματος, υπό τη διεύθυνση του Ζακ Ζενέ, από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 οι δημόσιες υπηρεσίες υφίστανται καταστροφικές πολιτικές αναδιοργάνωσης από τις διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας με μια λίγο-πολύ γνωστή επωδό. Τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση των εξόδων - η παραδοσιακή "συνταγή" του νεοφιλελευθερισμού με πρόσχημα το "λιγότερο, αλλά δήθεν πιο αποδοτικό Δημόσιο", κάτι που, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν ισχύει, όπως φάνηκε σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε. Στη Γαλλία, όπως τονίζει η έκθεση της Γερουσίας, "το κράτος βγαίνει αποδυναμωμένο μετά από δεκαπέντε χρόνια μεταρρυθμίσεων των υπηρεσιών του στη χώρα". Και δεν πρόκειται απλά για μια θεωρητική διαπίστωση. Τις συνέπειές της τις ζουν στο πετσί τους οι πολίτες της Γαλλίας.

Η έκθεση δεν περιορίζεται πάντως σε διαπιστώσεις. Σκιαγραφεί προτάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το κράτος να αποκτήσει ξανά τα μέσα δράσης και παρέμβασης κυρίως στις περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη υποχώρηση του δημόσιου τομέα. Και παράλληλα να επανασυσταθεί ο δεσμός διαρκείας και εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των εκλεγμένων πολιτικών τους καθώς και των πολιτών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες. Η έκθεση υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη άμεσης δράσης προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η τάση που έχει επιδεινωθεί λόγω οικονομικών ατασθαλιών στον δημόσιο τομέα. Καταθέτει δώδεκα προτάσεις για επανανοηματοδότηση της έννοιας των "δημόσιων υπηρεσιών", την οικονομική ενίσχυση των τοπικών διοικήσεων, αποτίμηση της αναδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών, κυρίως των ιατρικών, αποφυγή κατάργησης δημόσιων υπηρεσιών όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αύξηση της αποτελεσματικότητας του ρόλου των δημόσιων παραγόντων, κ.ά.

Πολύ λίγα; Πολύ αργά; Είναι δυνατόν να αντιστραφεί μια τάση που έχει εδραιωθεί εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια; Ενδεχομένως. Ωστόσο, η έκθεση μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό εργαλείο σε όσους επιλέξουν να ακούσουν τον κώδωνα του κινδύνου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL