Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Όλοι εναντίον Σάντερς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι εναντίον Σάντερς

Στο προηγούμενο ντιμπέιτ ήταν ο "νεόκοπος" Μάικλ Μπλούμπεργκ εκείνος που συγκέντρωσε τα πυρά των υπόλοιπων υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η δυναμική όμως που αναπτύσσει τις τελευταίες εβδομάδες η υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς υποχρέωσε τους συνδιεκδικητές του να στραφούν εναντίον του στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση πριν τη καθοριστική "Σούπερ Τρίτη".

Τις πιο σφοδρές επιθέσεις εξαπέλυσε ο δισεκατομμυριούχος Μπλούμπεργκ, βρίσκοντας τρόπο να πλήξει ταυτόχρονα τον Σάντερς και τον πρόεδρο Τραμπ. "Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Γι' αυτό και η Ρωσία σας βοηθά να εκλεγείτε, ώστε να χάσετε από εκείνον στις προεδρικές εκλογές" τόνισε απευθυνόμενος στον ανεξάρτητο γερουσιαστή από το Βερμόντ.

Ο Σάντερς αντέδρασε με χιούμορ, επιλέγοντας να απαντήσει στον ίδιο τον Πούτιν, αντί για τον Μπλούμπεργκ. Και ξεκαθάρισε στον Ρώσο Πρόεδρο ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος, το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να αναμειχθεί ξανά στις αμερικανικές εκλογές. Οι επιθέσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί.

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο κεντρώος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, κατηγόρησε τον Σάντερς ότι κάθε φορά κοστολογεί διαφορετικά το σχέδιό του για την οικουμενική ασφαλιστική κάλυψη των Αμερικανών. "Μπορώ να σου πω ακριβώς ποιο θα είναι το άθροισμα. Βγαίνει άλλη μια τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ. Και όχι μόνο αυτό... Πρέπει να ανησυχούμε για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία" σημείωσε.

Ακόμα και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, σύμμαχος του Σάντερς στην προοδευτική πτέρυγα του κόμματος, του επιτέθηκε. "Νομίζω θα γινόμουν καλύτερη Πρόεδρος από τον Μπέρνι. Και ο λόγος είναι ότι το να εφαρμόσεις προοδευτική ατζέντα θέλει σκληρή δουλειά. Κάθισα και έκανα δουλειά και μετά η ομάδα του Μπέρνι με συκοφάντησε" είπε.

Παραδόξως, η μόνη επίθεση που φάνηκε να προκαλεί κάποια αμηχανία στον Σάντερς ήταν εκείνη που εξαπέλυσε εναντίον του ο σαφώς αποδυναμωμένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις προκριματικές Τζο Μπάιντεν. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα θυμήθηκε ότι το 2005 ο γερουσιαστής από το Βερμόντ είχε ψηφίσει νομοσχέδιο που προστατεύει τους κατασκευαστές όπλων από θανάτους οφειλόμενους στα προϊόντα τους. "Έχω ψηφίσει χιλιάδες φορές και έχω κάνει λάθη. Αυτή ήταν μια κακή επιλογή" παραδέχτηκε.

Δεν ήταν όμως το ίδιο υποχωρητικός σε όλες τις επιθέσεις που δέχτηκε. Υπερασπίστηκε, για παράδειγμα, τα επαινετικά σχόλια που έκανε προσφάτως για τα κοινωνικά προγράμματα με τα οποία η κυβέρνηση της Κούβας μείωσε τον αναλφαβητισμό στη χώρα. "Αλήθεια; Τα προγράμματα για τη μείωση του αναλφαβητισμού είναι άσχημα;" διερωτήθηκε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει εντιμότητα σε ό,τι αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική. "Η Αμερική έχει ανατρέψει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο" σημείωσε.

Ο "δημοκρατικός σοσιαλιστής" γερουσιαστής από το Βερμόντ τόνισε ότι εγείρει θέματα που ενδιαφέρουν τους απλούς Αμερικανούς, όπως "η αύξηση του κατώτερου μισθού", "το να είναι η φοίτηση στα δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια δωρεάν", "η υγειονομική ασφάλιση και περίθαλψη να καλύπτει τους πάντες". Και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να κερδίζει τον Τραμπ.

Το ντιμπέιτ των υποψηφίων που συνεχίζουν την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών ήταν το τρίτο αυτόν τον μήνα, το δέκατο συνολικά στην κούρσα και το τελευταίο πριν από τις κρίσιμες αναμετρήσεις στη Νότια Καρολίνα, το Σάββατο, και σε άλλες 14 πολιτείες την ερχόμενη "Σούπερ Τρίτη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL