Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - Λέγκας για τη διαχείριση του... κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - Λέγκας για τη διαχείριση του... κορωνοϊού

«Άι γαμ... τσαρλατάνε, εσύ πας στην τηλεόραση ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται» ούρλιαξε πριν κλείσει το τηλέφωνο στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκας Ατίλιο Φοντάνα κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης του Κόντε με τους περιφερειάρχες, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα του Τορίνο "La Stampa". Το γεγονός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξανάγκασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να παρέμβει για να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους περιφερειάρχες της Λέγκας και την κυβέρνηση για να διασφαλιστούν η γαλήνη και η ενότητα των πολιτών και των θεσμών.

«Δεν πρέπει να τροφοδοτούμε τον πανικό» επανέλαβε ο Κόντε εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί μια αξιολόγηση της κατάστασης την επόμενη εβδομάδα, όταν θα υπάρχει η εικόνα από την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού. Ο περιφερειάρχης της Τοσκάνης - Φλωρεντίας Ενρίκο Ρόσι, που ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα, στήριξε πάντως τον Κόντε ζητώντας από τη Λομβαρδία «να μην επιρρίπτει τις ευθύνες της στην κυβέρνηση». Ο Ματέο Σαλβίνι και η Λέγκα έχουν μηνύσει τον πρόεδρο της περιφέρειας της Τοσκάνης γιατί δεν έκανε προληπτικούς ελέγχους σε 2.500 Κινέζους.

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία έφθασαν τους 12, τα κρούσματα στα 400 άτομα, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιά, εκ των οποίων 2 πήραν εξιτήριο, και έχουν γίνει 9.462 εξετάσεις σε άτομα που έδειχναν συμπτώματα γρίπης ή κορωνοϊού. Ο σύμβουλος της ιταλικής κυβέρνησης και πρώην διευθυντικό στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Βάλτερ Μπορέλι Ριτσιάρντι τόνισε ότι στα 100 άτομα που έχουν τον ιό 80 θεραπεύονται από μόνα τους, 15 έχουν σοβαρά προβλήματα αλλά διαχειρίσιμα από το σύστημα Υγείας το 5% είναι βαριά, εκ των οποίων το 3% πεθαίνει.

Βατικανό: Ανοίγουμε τη Βίβλο και κλείνουμε τις... κατακόμβες

Από το Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον κόσμο να κλείσει τις τηλεοράσεις και να ανοίξει τη Βίβλο, αλλά στο... μεσοδιάστημα έκλεισε τις κατακόμβες της Ρώμης και των περιφερειών του Λάτσιο, της Νάπολης, της Σικελίας, της Φλωρεντίας και της Σαρδηνίας καθαρά «για προληπτικούς λόγους». Η υπουργός Παιδείας Λουτσία Αντζολίνα καθησύχασε τους μαθητές και τους γονείς τους ότι «δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά», προειδοποιώντας όμως για πιθανή... επιμήκυνση του σχολικού έτους.

Ανησυχίες για εξάπλωση στα μικρά παιδιά

Η Λομβαρδία και η Ιταλία γενικότερα μετατράπηκαν στο επίκεντρο του κορωνοϊού στην Ευρώπη, αφού από εκεί εξαπλώθηκε σε μια σειρά χώρες. Η χώρα πάντως διαιρέθηκε σε τρεις ζώνες και τα άτομα που μετακινούνται από μια περιφέρεια όπου έχει εκδηλωθεί ο ιός ή έχουν μείνει 14 ημέρες σε μια περιφέρεια έχουν πλέον την υποχρέωση να ενημερώσουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές εάν μετακινηθούν σε περιφέρεια όπου δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη.

Δέκα δήμοι κοντά στο Μιλάνο έχουν βρεθεί σε καραντίνα, τους ελέγχους για την οποία έχουν αναλάβει η αστυνομία, οι καραμπινιέροι και 500 στρατιώτες. Ο στρατός έχει προετοιμάσει 500 κλίνες για την περίθαλψη κρουσμάτων σε όλη την Ιταλία. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις περιφέρειες της βορείου Ιταλίας, ενώ το γεγονός ότι 4 παιδιά προσβλήθηκαν από τον ιό στη Λομβαρδία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον υψηλό κίνδυνο μεταδοτικότητας στα σχολεία, αλλά και στο οικογενειακό τους και όχι μόνο περιβάλλον, με πιο ευάλωτα άτομα τους... παππούδες τους.

Οι εισαγγελικές αρχές του Λόντι δρομολόγησαν έρευνα στα νοσοκομεία του Κοντόνιο, όπου εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, του Καζαλπουστερλένγκο και του Λόντι, μετά τις καταγγελίες, ακόμη και του Κόντε, ότι δεν λειτούργησαν με βάση τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού διευκολύνοντας την εξάπλωσή του.

Ο ιός... κατά του δημοσιονομικού κορσέ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε για πιθανή ελαστική εφαρμογή του δημοσιονομικού κορσέ εάν η οικονομία της Ιταλίας δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τον ιό, γιατί «στο σημερινό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται διατάξεις για ελαστικότητα για έκτακτα γεγονότα». Στις περιφέρειες του Μιλάνου και της Βενετίας παράγεται το 30% του ΑΕΠ της Ιταλίας ή σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της Ευρώπης.

Ιδιαίτερο πλήγμα φαίνεται να δέχεται ο ιταλικός τουρισμός, που με τα 90 δισ. ευρώ αποτελεί το 5% του ΑΕΠ της χώρας, αφού έχει ήδη ακυρωθεί το 40% των κρατήσεων ακόμη και σε περιοχές όπου δεν έχει εκδηλωθεί ο ιός. «Κατάφεραν να μας σκοτώσουν», τόνισε απελπισμένος ο Μπερναμπό Μπόκα, πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ξενοδοχείων Federalberghi.

Ντι Μάιο: Πόλεμο στα fake news

Στο γραφείο του δημάρχου του Μιλάνου Μπέπε Σάλα έφθασε πάντως επιστολή με τις υπογραφές εμπόρων, καταστηματαρχών, ιδιοκτητών εστιατορίων και γενικότερα επιχειρηματικών του κλάδου της εστίασης που μιλά για κατάρρευση της κίνησης και των πωλήσεων. Ο Κόντε πάντως προειδοποίησε για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ιταλία και ζήτησε «να σταματήσουμε τον πανικό», ενώ από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI ζήτησε χαμηλότερους τόνους αναφορικά με τον ιό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο προετοιμάζει μια εκστρατεία κατά των fake news που στρέφονται εναντίον της Ιταλίας, εκτιμώντας ότι «ο ιός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή 40.000 κατοίκων σε μια χώρα με 60 εκατομμύρια κατοίκους», ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να μεταφέρει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Λέγκα: Καραντίνα στα πλοία για τους ναυαγούς πρόσφυγες

Ο κορωνοϊός πάντως χρησιμοποιήθηκε από τη ρατσιστική Λέγκα και την ιταλική Δεξιά και Ακροδεξιά για να μπει νέο φρένο στις αποβιβάσεις διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών. Ο δεξιός πρόεδρος της Σικελίας Νέλο Μουσουμέτσι ζήτησε «να παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο της Sea Watch 3 οι 194 πρόσφυγες και μετανάστες» που διέσωσε στη θάλασσα και «να μην αποβιβαστούν στο λιμάνι της Μεσίνα», προτείνοντας «να πάνε σε ένα άλλο λιμάνι», δηλαδή στη Μάλτα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών.

Άλλα ιταλικά σκάφη διέσωσαν άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό ατόμων που κινδύνευαν γιατί οι δύο βάρκες που είχαν επιβιβαστεί αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών. «Ο Μουσουμέτσι έχει δίκιο» έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL