Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Covid-19: Στην Ευρώπη πλέον το επίκεντρο της επιδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Covid-19: Στην Ευρώπη πλέον το επίκεντρο της επιδημίας

Από την Κίνα στην Ευρώπη μετατοπίζεται πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώνουν τα πρώτα κρούσματα στις επικράτειές τους τα τελευταία 24ωρα. Στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία. Στη Γαλλία αναφέρθηκε ο δεύτερος θάνατος ασθενούς από τον νέο κορωνοϊό, ενός 60χρονου καθηγητή σε σχολείο του βόρειου Παρισιού, ο οποίος δεν είχε επισκεφθεί ποτέ κάποια από τις εστίες μόλυνσης. Ο πρώτος νεκρός στη Γαλλία ήταν ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας.

Για πρώτη φορά ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων στον κόσμο ξεπέρασε εκείνον που καταγράφηκε στην Κίνα, απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Τρίτη αναφέρθηκαν 411 νέα κρούσματα του Covid-19 στην Κίνα, έναντι 427 κρουσμάτων στον υπόλοιπο κόσμο. Η επιδημία φαίνεται να έχει φθάσει στην κορύφωσή της στην Κίνα, με τις αρχές να ανακοινώνουν 52 νέους θανάτους την Τρίτη έναντι 71 τη Δευτέρα, ο μικρότερος αριθμός εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον Covid-19 αναφέρθηκε χθες και στη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για έναν άνδρα από τη Βραζιλία που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία. Την ίδια ώρα, στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζεται το ξεπούλημα, καθώς εντείνονται οι φόβοι και η νευρικότητα των επενδυτών.

"Υπό έλεγχο"

Η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», αλλά ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο και η μέχρι στιγμής εξάπλωσή του δεν συνιστά πανδημία, επανέλαβε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος. Αντίθετα ενισχύει τον περιττό και αδικαιολόγητο φόβο προκαλώντας παράλυση των δραστηριοτήτων. Δεν είναι αληθές ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό» τόνισε ο Γκεμπρεγέσους σε σχόλιά του σε διπλωμάτες στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες που δεν διαθέτουν υποδομές για να αντιμετωπίσουν μια τέτοιας μορφής απειλή δημόσιας υγείας. Η περίπτωση του Ιράν είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική δεδομένων και των αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Οι ιρανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 4 νέους θανάτους και 44 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής απολογισμό σε 139 κρούσματα και 19 νεκρούς, τον βαρύτερο εκτός Κίνας. Με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί την ιρανική κυβέρνηση ότι αποκρύπτει την έκταση της επιδημίας, η Τεχεράνη κατηγόρησε με τη σειρά της τις ΗΠΑ ότι διασπείρουν τον φόβο. «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στην Αμερική να προσθέσει έναν ιό που ονομάζεται ακραίος φόβος (...) στον κορωνοϊό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί απαντώντας έτσι στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε καλέσει το Ιράν «να πει την αλήθεια» για το μέγεθος της επιδημίας στην επικράτειά του.

Στην Ευρώπη, η μία μετά την άλλη οι υγειονομικές αρχές των χωρών ανακοινώνουν τα πρώτα κρούσματα του Covid-19, ενώ στην Αφρική ένας Ιταλός που έφθασε στις 17 Φεβρουαρίου στην Αλγερία έγινε το δεύτερο κρούσμα του ιού στην ήπειρο έπειτα από ένα πρώτο στην Αίγυπτο.

Στην Αυστρία τα δύο πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες σε ξενοδοχείο του Ίνσμπρουκ, στην καρδιά των Άλπεων και πρόκειται για ένα ζευγάρι Ιταλών που είχε φθάσει από τα περίχωρα του Μιλάνου, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στην Ιταλία. Στην Κροατία το πρώτο κρούσμα της χώρας είναι ένας νεαρός που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο. Ο αδελφός του έγινε χθες το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στην Ελβετία το πρώτο κρούσμα αφορά επίσης έναν άνδρα που επέστρεψε από την περιοχή του Μιλάνου.

"Νέα κατάσταση"

Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με πάνω από 370 κρούσματα και 12 θανάτους, εμφανίζεται συνεπώς σαν μια πλατφόρμα διάδοσης του ιού, γεγονός που οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συμβουλεύσουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν εκεί. Πάντως, οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών δεσμεύθηκαν να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και καλούν το κοινό να μην υποκύψει στον πανικό. Η διάδοση του κορωνοϊού στην Ιταλία και στην Ευρώπη είναι «ένας λόγος ανησυχίας», αλλά «δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε», δήλωσε από τη Ρώμη η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, καλώντας πάντως τις ευρωπαϊκές χώρες «να προετοιμαστούν για μια αύξηση των κρουσμάτων και να συντονίζονται αποτελεσματικά».

Για «νέα κατάσταση» σε ό,τι αφορά την επιδημία έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στα νέα περιστατικά που καταγράφηκαν προχθές και χθες στη Βάδη - Βυρτεμβέργη και τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι είχαν σύσκεψη χθες για να αποφασίσουν τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Στη Νότια Κορέα, όπου η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας Μουν Τζε-Ιν, ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε και πάλι άλμα, ξεπερνώντας τα 1.000. Η χώρα, η οποία μετρά 12 νεκρούς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, είναι η πρώτη παγκοσμίως εστία μόλυνσης μετά την Κίνα. Ο απολογισμός φθάνει τα 1.261 κρούσματα μετά την ανακοίνωση 284 νέων κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL