Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Covid-19: Αύξηση κρουσμάτων στη Ν. Κορέα-Λιγότερα κρούσματα στην Κίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Covid-19: Αύξηση κρουσμάτων στη Ν. Κορέα-Λιγότερα κρούσματα στην Κίνα

Η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το επίπεδο του συναγερμού της για λοιμώδη νόσο στο υψηλότερο επίπεδο για πρώτη φορά από το 2009, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ανέβηκαν στα 602 και ο απολογισμός των νεκρών στους πέντε.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προβλέψεις για το ξέσπασμα του ιού καθώς οι νέες μολύνσεις και οι φόβοι για τη μετάδοσή του αυξήθηκαν αλλού.

Η επιτροπή υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα 648 νέα κρούσματα --περισσότερα απ' ό,τι την προηγουμένη-- όμως μόνο 18 έξω από την επαρχία Χουμπέι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος έξω από το επίκεντρο αφότου οι αρχές άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα πριν από έναν μήνα.

Όμως οι νέες μολύνσεις έξω από την Κίνα συνεχίζουν να ανησυχούν τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, με τη Νότια Κορέα να ανακοινώνει σήμερα έναν τέταρτο νεκρό από τον ιό και 123 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 556, μετά τον διπλασιασμό τους από προχθές, Παρασκευή, μέχρι χθες, Σάββατο.

Τα κρούσματα στην Ιταλία, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο, τετραπλασιάσθηκαν χθες, Σάββατο, φθάνοντας τα 79, με δύο θανάτους. Δέκα νέα κρούσματα στο Ιράν αύξησαν το σύνολο εκεί στα 29 και έξι θάνατοι ενίσχυσαν τις ανησυχίες και σε γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως στρέφει τις προσπάθειές του στο να βοηθήσει ευάλωτες χώρες να προετοιμασθούν, περιλαμβανομένων 13 στην Αφρική. Χθες, Σάββατο, εξέφρασε ανησυχία για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που δεν έχουν σαφή σχέση με την Κίνα, όπως κάποιο ταξίδι εκεί ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγού, αφού μια γυναίκα, που είναι γνωστή ως «Ασθενής 31» και η οποία συμμετείχε σε τελετές, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα. Η γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Η ασθένεια έχει επεκταθεί σε 26 χώρες και εδάφη εκτός της Κίνας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Ρόιτερ. Ο ιός υπήρξε θανατηφόρος στο 2% των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών είναι σχετικά λίγα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος επισκίασαν μια συνάντηση των υπουργών Οικνονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τον κοροναϊό είναι πιθανό να μειώσει φέτος την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο 5,6%, (0,4% κάτω από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου) και να αφαιρέσει 0,1% από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η επιτροπή υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νέων θανάτων από τον Covid-19, όπως είναι γνωστή η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, είναι 97 και όλοι πλην ενός έχουν σημειωθεί στην επαρχία Χουμπέι. Ογδόντα δύο εξ αυτών σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Ουχάν.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε 15 νέα κρούσματα μόλυνσης

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε 15 νέα κρούσματα μόλυνσης από το νέο κοροναϊό, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους οκτώ.

“Μέχρι τώρα έχουμε συνολικά 43 περιστατικά μολύνσεων, ενώ υπάρχουν οκτώ θάνατοι,” δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Από την Τετάρτη, η Τεχεράνη έχει επιβεβαιώσει 28 συνολικά περιπτώσεις μολύνσεων και επτά θανάτους, από το νέο κοροναϊό.

Επαναπατρίσθηκαν 8 Ρώσοι από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, οι 3 από τους οποίους είναι μολυσμένοι από τον νεό κοροναϊό

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως επαναπάτρισε οκτώ ρώσους επιβάτες, τρεις από τους οποίους έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που είχε τεθεί σε καραντίνα στο ιαπωνικό λιμάνι της Γιοκοχάμα εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19.

«Οκτώ ρώσοι πολίτες, τρεις από τους οποίους είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό κατά την παραμονή τους στο πλοίο, επέστρεψαν στη Ρωσία» με αεροπλάνο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, δήλωσε η Τατιάνα Γκαλικόβα, η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για την Υγεία.

Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν είχε πλέον στο έδαφός της ασθενείς του νέου κοροναϊού αφού την περασμένη εβδομάδα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο οι μοναδικοί δύο ασθενείς, αμφότεροι κινέζοι υπήκοοι.

«Οι άλλοι ρώσοι πολίτες αρνήθηκαν» να μεταφερθούν, διευκρίνισε η Γκαλίκοβα, την οποία επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ συνολικά 24 Ρώσοι περιλαμβάνονταν μεταξύ των επιβατών του Diamond Princess.

Οι οκτώ επιβάτες που επαναπατρίσθηκαν, καθώς και αυτοί που τους απομάκρυναν, «θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε εξειδικευμένο ίδρυμα» στην πόλη Καζάν (Βόλγας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Όλοι οι συμπατριώτες μας που επέστρεψαν από τη Ρωσία είναι καλά», διαβεβαίωσε η Γκαλίκοβα υπογραμμίζοντας πως οι τρεις Ρώσοι που διαγνώθσηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό έχουν «την ελαφρά μορφή της ασθένειας, χωρίς έντονα συμπτώματα ούτε περιπλοκές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Ξεπερνούν τα εκατό τα κρούσματα του κοροναϊού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL