Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Λίγο ακόμη δηλητήριο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίγο ακόμη δηλητήριο...

Στις αρχές της εβδομάδας το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε με τυμπανοκρουσίες την εξάρθρωση νεοναζιστικής οργάνωσης που σχεδίαζε αιματηρές επιθέσεις σε τζαμιά. Παρ' όλα αυτά, η τυφλή ρατσιστική βία -την οποία θρέφει ανεμπόδιστα τα τελευταία χρόνια ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος- ξέσπασε μέσα σε λίγα 24ωρα σε διαφορετικό στόχο με την ίδια αγριότητα.

Είναι βέβαιο ότι ακόμη και ένα μακελειό, όπως αυτό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Χανάου, πολύ γρήγορα θα ξεχαστεί χωρίς τελικά να οδηγήσει στην απαιτούμενη ενδοσκόπηση και προβληματισμό. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ακόμη "μεμονωμένο περιστατικό". Ο δράστης δεν φαίνεται να είχε συνεργούς και, παρά τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις, μάλλον εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ψυχικά διαταραγμένος".

Ωστόσο το σοκ από τη δολοφονική επίθεση του Χανάου ήταν ακόμη χθες αρκετά ισχυρό ώστε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να τη χαρακτηρίσει ως ενδεικτική του "δηλητηρίου" που πλέον κυλάει στις φλέβες της γερμανικής κοινωνίας. "Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο. Το μίσος είναι δηλητήριο. Αυτό το μίσος στην κοινωνία μας είναι υπεύθυνο για πάρα πολλά εγκλήματα" τόνισε.

Μαζική εξόντωση

Το "δηλητήριο" για το οποίο μιλούσε η Μέρκελ φαίνεται να είχε ποτίσει μέχρι το μεδούλι τον 43χρονο Τομπίας Ρ. -η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των πλήρων στοιχείων του υπόπτου μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

Πριν πραγματοποιήσει τη χειρότερη ρατσιστική επίθεση που σημειώνεται στη Γερμανία μετά την επανένωσή της και προτού θέσει τέλος στη ζωή του, ο Τομπίας Ρ. είχε φροντίσει να αφήσει -όπως και πολλοί άλλοι ρατσιστές μακελάρηδες- το πολιτικό του "μανιφέστο" σε επιστολή και βίντεο.

Στην 24σέλιδη επιστολή του έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία υποφέρει σήμερα από τη μετανάστευση και οι μετανάστες που δεν μπορούν να απελαθούν θα πρέπει να εξοντωθούν. Ανέφερε ακόμη ότι είναι "επιστημονικά αποδεδειγμένο" πως κάποιες φυλές είναι ανώτερες από άλλες και πρότεινε να σβηστούν από τον χάρτη μια σειρά χώρες της βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας.

Στο βίντεό του στο YouTube -αποσύρθηκε αμέσως μετά το φονικό- καλούσε δε τους Γερμανούς να ξυπνήσουν και να ξεκινήσουν να μάχονται. Τόνιζε ότι αισθανόταν πως τον παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες και ότι βρισκόταν διαρκώς υπό διωγμόν. Ο εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ που ερευνά την υπόθεση χαρακτήρισε το προφίλ του δράστη "βαθιά ρατσιστικό".

Παρ' όλα αυτά, ο Τομπίας Ρ. διέθετε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, κυνηγετική άδεια και το όπλο που χρησιμοποίησε στις επιθέσεις βρισκόταν νόμιμα στην κατοχή του. Το πτώμα του ανακαλύφθηκε από τη γερμανική αστυνομία στην οικογενειακή του κατοικία, όπου αυτοκτόνησε αφού πρώτα σκότωσε την 72χρονη μητέρα του.

Άλλα εννέα άτομα έπεσαν νεκρά στις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Τομπίας Ρ. το βράδυ της Τετάρτης. Ο 43χρονος Γερμανός ήθελε να σκοτώσει ξένους και ήξερε πού να τους βρει. Εισέβαλε πάνοπλος σε δύο μπαρ με αργιλέδες, όπου σύχναζαν μετανάστες, και άρχισε να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά του.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες όλα τα θύματα ήταν τουρκικής ή κουρδικής καταγωγής. Ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες καθώς πέντε τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Μετά τη διπλή επίθεση, η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, ο οποίος τελικά βρέθηκε από τις πινακίδες του αυτοκινήτου του.

Ο δήμαρχος του Χανάου, μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 ατόμων, δήλωσε συγκλονισμένος από το έγκλημα. Τον αποτροπιασμό του έδειξε να συμμερίζεται και η πολιτική ηγεσία της χώρας.

"Στέκομαι στο πλευρό όλων των ανθρώπων οι οποίοι απειλούνται από ρατσιστικό μίσος. Δεν είναι μόνοι. Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων στη Γερμανία καταδικάζει αυτή την πράξη και κάθε μορφή ρατσισμού, μίσους και βίας. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την ειρηνική συνύπαρξη" τόνισε ο Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Πρόβλημα τρομοκρατίας "από τα δεξιά"

Κάποιοι άλλοι δεν περιορίστηκαν σε ευχολόγια επισημαίνοντας το προφανές πολιτικό πρόβλημα που υποφώσκει. "Να μην επιστρέψουμε γρήγορα στην καθημερινότητά μας" ζήτησε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς τονίζοντας πως "δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι 75 χρόνια μετά το τέλος της ναζιστικής δικτατορίας υπάρχει και πάλι δεξιά τρομοκρατία στη Γερμανία".

Πρόβλημα "τρομοκρατίας από τα δεξιά" διαπίστωσε και ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ. "Πρέπει να μιλήσουμε για την ακροδεξιά τρομοκρατία, αλλά και για το γεγονός ότι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας ήταν για χρόνια ένας Χανς-Γκέοργκ Μάασεν" τόνισε αναφερόμενος στον πρώην αξιωματούχο που έχει έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD) και της συνεργασίας της με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

"Πόσο ειλικρινής ήταν πραγματικά η μάχη ενάντια στα δίκτυα και τις δομές σε αυτή τη χώρα; Έχουμε ένα πρόβλημα τρομοκρατίας από τα δεξιά. Είναι καιρός να βγάλουμε συμπεράσματα από τα προηγούμενα χρόνια και να τα κάνουμε πράξη. Φτάνει πια!" κατέληξε.

Μόλις τη Δευτέρα η γερμανική αστυνομία ανακοίνωνε ότι 12 ακροδεξιοί που συνελήφθησαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σχεδίαζαν επιθέσεις σε τζαμιά σκοπεύοντας να επαναλάβουν επί γερμανικού εδάφους τη σφαγή του Κράισττσερτς με τους 51 μουσουλμάνους νεκρούς στη Νέα Ζηλανδία.

Το ίδιο βράδυ το ακροδεξιό κίνημα Pegida πραγματοποιούσε μία ακόμη διαδήλωση κατά των μεταναστών και του "εξισλαμισμού της Δύσης" στη Δρέσδη χύνοντας λίγο ακόμη από το "δηλητήριο" που όλοι τώρα ανακαλύπτουν ότι διαποτίζει μεγάλη μερίδα της γερμανικής κοινωνίας.

Επίθεση με μαχαίρι σε τζαμί του Λονδίνου

Νεαρός Βρετανός συνελήφθη χθες από την αστυνομία για επίθεση με μαχαίρι σε τζαμί του κεντρικού Λονδίνου. Θύμα της επίθεσης ήταν ο 70χρονος μουεζίνης, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στον λαιμό. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η κατάστασή του δεν κρίνεται σοβαρή. Επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, η εφημερίδα "Sun" ανέφερε ότι την ώρα της προσευχής ο δράστης επιχείρησε να επιτεθεί στον ιμάμη και ο μουεζίνης μπήκε στον δρόμο του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί απ' αυτόν. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό ούτε το όνομα ούτε το πιθανό κίνητρο του δράστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL