Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Επιδημία Covid-19 / Επιδημία Covid-19: Νέες αμερικανο-κινεζικές "επιπλοκές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδημία Covid-19 / Επιδημία Covid-19: Νέες αμερικανο-κινεζικές "επιπλοκές"

Συνεχίζει να προκαλεί παράπλευρες πολιτικο-διπλωματικές «επιπλοκές» η επιδημία του κορωνοϊού Covid-19 στην Κίνα και οι τελευταίες δεν είναι άλλες από την εκ νέου αναζωπύρωση της αμερικανο-κινεζικής κόντρας. Ωστόσο, ακόμη και με χώρες με τις οποίες το Πεκίνο διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στο έδαφός της όλων των Κινέζων πολιτών προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του φονικού ιού στην επικράτειά της.

Ύστερα από δημοσίευμα με τον τίτλο «Κίνα, ο πραγματικός ασθενής της Ασίας», το περιεχόμενο του οποίου οι κινεζικές αρχές χαρακτήρισαν «ρατσιστικό», η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακάλεσε χθες τις δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις τριών δημοσιογράφων της “Wall Street Journal” και τους διέταξε να εγκαταλείψουν το κινεζικό έδαφος εντός πέντε ημερών. Πρόκειται για τον υποδιευθυντή του γραφείου του Πεκίνου Τζος Τσιν, τη δημοσιογράφο Τσάο Ντενγκ -αμερικανικής υπηκοότητας και οι δύο- και τον αυστραλιανής υπηκοότητας συντάκτη Φίλιπ Γουέν. Η αμερικανική εφημερίδα απασχολεί περί τους δέκα δημοσιογράφους στην Κίνα, μοιρασμένους ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Σανγκάη.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε στους υπεύθυνους της εφημερίδας για το επίμαχο άρθρο αλλά αυτοί δεν ζήτησαν "συγγνώμη" ούτε διενήργησαν κάποια έρευνα σε σχέση με την αξιοπιστία του δημοσιεύματος.

Το κύριο αυτό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου με την υπογραφή του Γουόλτερ Ράσελ Μιντ, καθηγητή του Bard College, εστίαζε στους κινδύνους που εγκυμονεί η επιδημία για την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία επικρίνοντας παράλληλα τη βραδύτητα με την οποία αντέδρασαν αρχικά οι κινεζικές αρχές. Το κείμενο «δυσφήμησε τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης και του κινεζικού λαού στον αγώνα τους κατά της επιδημίας», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Πάντως, η κίνηση του Πεκίνου εκδηλώνεται μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει πέντε μεγάλες οντότητες δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Κίνας που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Xinhua News Agency, China Global Television Network και China Daily Distribution Corp, ως «ξένες διπλωματικές αποστολές» αξιώνοντας από τους υπεύθυνούς τους να δηλώνουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους εργαζόμενους και τις ιδιοκτησίες τους στις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο διεμήνυσε ότι αντιτίθεται στους νέους κανονισμούς των ΗΠΑ και επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καταδίκασε την απόφαση της απέλασης των τριών δημοσιογράφων της “Wall Street Journal” και κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. «Οι συνετές και υπεύθυνες χώρες κατανοούν ότι τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν γεγονότα και εκφράζουν απόψεις. Η ενδεδειγμένη απάντηση είναι η παρουσίαση αντεπιχειρημάτων, όχι ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης», ανέφερε ο Πομπέο σε σχετική ανακοίνωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL