Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κίνα: Καλπάζει η επιδημία του Covid-19
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα: Καλπάζει η επιδημία του Covid-19

Καλπάζει η επιδημία του κορωνοϊού Covid-19 στην Κίνα, με τη χθεσινή ημέρα να είναι η πιο φονική μέχρι σήμερα μετρώντας συνολικά σ’ ένα 24ωρο 254 θύματα, τα περισσότερα στο επίκεντρο της μόλυνσης, την επαρχία Χουμπέι, αλλά και 15.152 νέα κρούσματα. Πρόκειται σαφώς για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων που καταγράφεται μέχρι στιγμής από το ξέσπασμα της επιδημίας, τον Δεκέμβριο.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στον νέο τρόπο διάγνωσης της μόλυνσης, έτσι ώστε να προσμετρώνται οι ασθενείς που εμφανίζουν γενικότερα κλινική εικόνα προσβολής από τον ιό βοηθώντας τις αρχές να αποσαφηνίσουν το πραγματικό μέγεθος της επιδημίας. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στο εξής θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά». Αυτό σημαίνει ότι θα θεωρείται πλέον επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθευθεί η διάγνωση της μόλυνσης, ενώ μέχρι τώρα ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος.

Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη γνώση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. «Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου υπάρχουν δύο μέθοδοι διάγνωσης: Είτε το ευρύ σάρωμα, ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει το δίχτυ ασφαλείας, είτε μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων, που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε στην Ιαπωνία, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο χθεσινοβραδινό απολογισμό, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται σε 60.363 (από τα οποία τα 59.826 στην Κίνα), ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1.370 (από τους οποίους οι 1.310 στην επαρχία Χουμπέι), ενώ οι αναρρώσαντες πλήρως φτάνουν τους 6.285 (εκ των οποίων οι 3.459 προέρχονται από την ίδια επαρχία).

Μέχρι και την Τετάρτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Χουμπέι έδειχνε να σταθεροποιείται δημιουργώντας ελπίδες ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα άρχιζαν να αποδίδουν καρπούς και ότι η κατάσταση τίθεται μερικώς υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν χθες βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με εκείνους που είχαν δημοσιοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα, όταν διαπιστωνόταν ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων του τελευταίου δεκαπενθήμερου, ενώ Κινέζος ειδικός προέβλεπε πως η επιδημία θα έφτανε στο «αποκορύφωμά» της ώς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο εξαιρετικά ανησυχητικός τελευταίος απολογισμός σε συνδυασμό με τις χθεσινές νέες καρατομήσεις υψηλόβαθμών κομματικών αξιωματούχων στη Χουμπέι τροφοδοτούν τα ζοφερά σενάρια ότι η βαρύτητα της επιδημίας πιθανόν ακόμα και τώρα να είναι υποτιμημένη.

Στη βαριά σκιά της επιδεινούμενης κατάστασης, το Πεκίνο αντέδρασε απαλλάσσοντας απ' τα καθήκοντά του το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Χουμπέι, τον Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, και αντικαθιστώντας τον με τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στελέχους απόλυτα αφοσιωμένου στον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πέραν του γραμματέα της επαρχιακής οργάνωσης και ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, επίσης καθαιρέθηκε.

Οι αποπομπές ενδέχεται να μην έχουν τελειώσει καθώς η οργή της κοινής γνώμης για τον τρόπο που οι αρχές χειρίστηκαν την κατάσταση κατά την εκδήλωση της επιδημίας δεν έχει κοπάσει. Πολλοί Κινέζοι θεωρούν ότι ο τοπικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων άργησε να αντιδράσει στα πρώτα στάδια εξάπλωσης του ιού, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν λίγα.

Η περιρρέουσα δυσαρέσκεια μετατράπηκε σε κύμα οργής μετά τον θάνατο, την περασμένη Παρασκευή, του Λι Γουενλιάνγκ, του 34χρονου οφθαλμίατρου στο νοσοκομείο της Ουχάν, ενός από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα του Covid-19 και την πιθανότητα μεγάλης επιδημίας. Αφού επιπλήχθηκε από την τοπική αστυνομία για «διασπορά φημών» από το Ίντερνετ και «διατάραξη της δημόσιας τάξης», μολύνθηκε κι ο ίδιος και πέθανε. Κεφάλια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν στις αρχές της εβδομάδας στη Χουμπέι, όταν κορυφαία στελέχη της επαρχιακής Επιτροπής Υγείας είχαν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

Προσπαθώντας να περιορίσει τον δυσμενή ψυχολογικό αντίκτυπο στις σχέσεις της χώρας του με τον κόσμο, περιορίζοντας όσο το δυνατόν και τις οικονομικές συνέπειες, ο Πρόεδρος Σι διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά χθες ότι η Κίνα θα μπορέσει να ελαχιστοποιήσει το πλήγμα από το ξέσπασμα της επιδημίας διατηρώντας την αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας της. Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο Κινέζος Πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο των συντονισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Covid-19. Οι χώρες της Ένωσης έχουν υιοθετήσει η καθεμία τα δικά της μέτρα, σε ό,τι αφορά την επιβολή καραντίνας, τους ελέγχους επιβατών και τις συμβουλές προς τους ταξιδιώτες. Ωστόσο, σε μία ζώνη όπου η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων αποτελεί τον κανόνα, οι «27» κρίνουν αναγκαίο «να ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα συντονισμό» ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL