Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Βρετανία / Βρετανία: Ο Τζόνσον σφίγγει τα λουριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Ο Τζόνσον σφίγγει τα λουριά

Με τον στόχο του Brexit να έχει πλέον επιτευχθεί, ο Μπόρις Τζόνσον παύει να ενδιαφέρεται τόσο για τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες φατρίες των Τόρις και επιλέγει να στελεχώσει το κυβερνητικό του σχήμα με άτομα εμπιστοσύνης, που να συμμερίζονται πλήρως το, αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής, όραμά του για τη Βρετανία μετά την "απελευθέρωση" από τις Βρυξέλλες.

Έτσι, προτού καλά - καλά συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από το διαζύγιο με την Ε.Ε., ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε εκτεταμένο ανασχηματισμό. Έναν ανασχηματισμό που αναμφίβολα δεν θα είχε προκαλέσει τόση εντύπωση αν δεν περιλάμβανε την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ 28 μόλις μέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο Τζαβίντ, μουσουλμάνος και γιος μεταναστών, δεν αποτελούσε απλώς άλλοθι για το πόσο "ανοιχτό" είναι στις μέρες μας το κόμμα που ίδρυσαν οι Βρετανοί γαιοκτήμονες. Ήταν και παραμένει ένα από τα ανερχόμενα αστέρια των Συντηρητικών, αρκετά δημοφιλής και ισχυρός ώστε να διεκδικήσει το καλοκαίρι την ηγεσία του κόμματος έπειτα από την παραίτηση της Τερέζα Μέι.

Μετά την εκλογή του στην ηγεσία και την επακόλουθη νίκη του στις εθνικές εκλογές, ο Τζόνσον έκρινε πως θα ήταν σκόπιμο να τον διατηρήσει στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο τα προβλήματα δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Ο Τζαβίντ συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Ντόμινικ Κάμινγκς, έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού, σχετικά με το ύψος και το είδος των περικοπών που θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός.

Η "εκπαραθύρωσή" του αφήνει το υπουργείο Οικονομικών στα χέρια του Ρίσι Σουνάκ, μέχρι πρότινος υφυπουργού του Τζαβίντ. Η απειρία του και το μικρότερο πολιτικό του βάρος μάλλον διασφαλίζουν την υπακοή του στην Ντάουνινγκ Στριτ. O Τζόνσον "πέτυχε να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του το υπουργείο διορίζοντας τον παρατρεχάμενό του για υπουργό" σχολίασαν σκωπτικά οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί δίχως να κρύψουν τη χαιρέκακη διάθεσή τους για το "ιστορικό ρεκόρ μιας κυβέρνησης σε κρίση δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή της".

Ο Τζαβίντ δεν ήταν όμως ο μοναδικός υπουργός που αντικαταστάθηκε επειδή δεν κρίθηκε αρκετά αφοσιωμένος στη νέα ηγεσία. Ο Τζέφρι Κοξ, που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θεωρείται άτομο του περιβάλλοντος της Τερέζα Μέι και είχε παραμείνει μέχρι τώρα στο κυβερνητικό σχήμα μόνο εξαιτίας της ανάγκης να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες προτού ολοκληρωθεί το Brexit.

Στην Άντρια Λίντσομ, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το υπουργείο Εμπορίου, μάλλον δεν συγχωρέθηκε το γεγονός ότι κοντράρισε τον Τζόνσον στις εσωκομματικές εκλογές δύο φορές, το 2016 και το 2019. Ο Τζούλιαν Σμιθ, υπουργός για τις υποθέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, έχαιρε γενικής εκτίμησης για τις προσπάθειές του να πετύχει μια συμφωνία που θα ικανοποιούσε τόσο τους καθολικούς όσο και τους προτεστάντες συμμάχους των Τόρις. Παρ' όλα αυτά, οι τεταμένες σχέσεις του με τους συμβούλους του Τζόνσον οδήγησαν τελικά στην απομάκρυνσή του.

Θα περάσει καιρός μέχρι να φανεί πόσο ακριβώς διατάραξε τις εσωκομματικές ισορροπίες ο ανασχηματισμός. Με την "αύρα" του θριαμβευτή του εκλογών του Δεκεμβρίου, ο Τζόνσον είναι πάντως ακόμη αρκετά ισχυρός ώστε κανείς από τους αποχωρήσαντες υπουργούς να μην τολμήσει, σε αυτή τη φάση, να εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία του.

"Ο πρωθυπουργός δίνει και ο πρωθυπουργός παίρνει" σχολίασε με βιβλική μοιρολατρία η Τερέζα Βίλιερς εγκαταλείποντας το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Μεταφορών Τζορτζ Φρίμαν έκρινε σκόπιμο να γνωστοποιήσει στο Τwitter ότι "παίρνει το ποδήλατό του και φεύγει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL