Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ιρλανδία: / Ιρλανδία: Δεξιός αποκλεισμός στη συμμετοχή Σιν Φέιν στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρλανδία: / Ιρλανδία: Δεξιός αποκλεισμός στη συμμετοχή Σιν Φέιν στην κυβέρνηση

O σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιρλανδία θα είναι αρκετά δύσκολος, ενώ οι δύο κεντροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι στοχεύουν στον αποκλεισμό του Σιν Φέιν από την επόμενη κυβέρνηση. "Θα είναι δύσκολο να έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ", παραδέχθηκε η πρόεδρος του Σιν Φέιν Μέρι Λου Μακ Ντόναλντ, έχοντας ξεκινήσει συνομιλίες με τα μικρότερα κεντροαριστερά και προοδευτικά κόμματα για να διαμορφώσει μια ατζέντα αλλαγών που να σέβεται την ψήφο του εκλογικού σώματος.

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού Φιάνα Φέιλ Μάικλ Μάρτιν απέρριψε οιποιαδήποτε συνεργασία με το Σιν Φέιν και δήλωσε, μετά από σύσκεψη με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές και ηγετικά στελέχη του κόμματός του, ότι θα ξεκινήσει και αυτός διαβουλεύσεις με τα μικρότερα κόμματα, κυρίως τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, για να εξετάσει τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

H πρόεδρος του Σιν Φέιν Μέρι Λου Μακ Ντόναλτ αποτέλεσε την πρώτη ηγέτιδα ενός εκ των τριών μεγάλων κομμάτων που ζήτησε με επιστολή της από τον επικεφαλής του Φιάνα Φέιλ να συναντηθούν, γνωρίζοντας ότι οι συγκλίσεις είναι δύσκολες, εάν όχι αδύνατες όπως στην περίπτωση με το δεξιό Φίνε Γκάελ. Η επιστολή της στον Μάρτιν έδειξε ότι το Σιν Φέιν και η Μακ Ντόναλντ συμπεριφέρονται με υπευθυνότητας, ως οι πραγματικοί νικητές των εκλογών, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την έναρξη συνομιλιών με το Φιάνα Φέιλ, που εξέλεξε 38 βουλευτές, σε σχέση με τους 37 του Σιν Φέιν. Στόχος της Μακ Ντόναλντ είναι "ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης της αλλαγής", ενώ, αντίθετα, το Φιάνα Φέιλ στοχεύσει σε μια μετριοπαθή πολιτική, χωρίς τη σκληρή λιτότητα της προηγούμενης κυβέρνησης όπου συμμετείχε με το Φίνε Γκάελ.

Ο απερχόμενος δεξιός πρωθυπουργός του Φίνε Γκάελ Λίο Βαράντκαρ είχε δηλώσει αρχικά ότι θα κάνει αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ τώρα δεν αποκλείει τη στήριξη κάποιας κυβερνητικής λύσης χωρίς το Σιν Φέιν. Ο Βαράντκαρ ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκαν στη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, παρ' όλο που τα περισσότερα κόμματα φοβούνται ότι σε αυτές θα ενισχυόταν ακόμη περισσότερο το Σιν Φέιν. "Τα πάντα είναι δυνατά τις επόμενες εβδομάδες. Ακόμη και η διεξαγωγή δεύτερων εκλογών, παρ' όλο που δεν θα είναι καλό για τη χώρα", προειδοποίησε ο Βαράντκαρ.

Το Φάινα Φέιλ του Μάρτιν γνωρίζει πολύ καλά πως εκμεταλλεύτηκε στις κάλπες το γεγονός ότι το Σιν Φέιν δεν είχε κατεβάσει υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες, γεγονός που προφανώς δεν πρόκειται να επαναληφθεί στην περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL