Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Οι τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές αποχωρούν από το Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές αποχωρούν από το Podemos

Σε ένα συναινετικό διαζύγιο συμφώνησε το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με τους τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές της Τερέζα Ροντρίγκεθ και του Μιγκέλ Ουρμπάν. H Ροντρίγκεθ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τo Podemos σε βίντεο μαζί με τον Ιγκλέσιας, ο οποίος εξέφρασε το «μέγιστο σεβασμό» στην απόφαση των Αντικαπιταλιστών «να ακολουθήσουν μια αυτόνομη πορεία ως κόμμα», εκφράζοντας μάλιστα την αξία των μέχρι σήμερα συμφωνιών στο εσωτερικό του κόμματος.

«Πρακτικά ακολουθούμε διαφορετικά πολιτικά σχέδια, που θα είναι πάντα αδελφά. Όσοι αγωνιζόμαστε εναντίον της αδικίας και υπερασπιζόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη, ακόμη και από διαφορετικές στρατηγικές, καλούμαστε να δείχνουμε αλληλοκατανόηση» τόνισε ο Ιγκλέσιας. «Μακάρι να γίνονταν πάντα έτσι τα πράγματα στην Αριστερά» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ηγέτης του Podemos αναφερόμενος εμμέσως στην πιο τραυματική αποχώρηση του Ίνιχο Ερεχόν από το Podemos.

Οι τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές, η πλειοψηφία των οποίων είχε αποχωρήσει πριν από χρόνια από την Ενωμένη Αριστερά, ήταν κατά της συμμετοχής του Unidas Podemos στην κυβέρνηση, αλλά ηττήθηκαν κατά κράτος στα εσωτερικά δημοψηφίσματα του κόμματος. Toν Μάιο του 2018 το 98,84% των μελών του Podemos ψήφισε υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης Σάντσεθ εναντίον του Ραχόι, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 το κόμμα γύρισε κυριολεκτικά την πλάτη του στους Αντικαπιταλιστές, όταν 130.150 μέλη ή σχεδόν το 97% ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής του Podemos στην κυβέρνηση και μόνο 4.255 ή το 3,16% υιοθέτησαν τις επιφυλάξεις των Αντικαπιταλιστών και ψήφισαν κατά.

Η Ροντρίγκεθ αποφάσισε να μετατρέψει από τον Μάιο το τοπικό ενωτικό σχήμα «Εμπρός Ανδαλουσία» σε αυτόνομο πολιτικό κόμμα, ανάλογο με το καταλανικό En Comu Podem, που συμμετέχει στο Unidas Podemos. «Στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα κοινό σπίτι» ισχυρίζεται η Ροντρίγκεθ, προειδοποιώντας όμως ότι «δεν θα χαρίσουμε τους 11 βουλευτές μας στην Ενωμένη Αριστερά». Το «Εμπρός Ανδαλουσία» έχει 11 βουλευτές στην τοπική Βουλή, 11 που ανήκουν στο Podemos και στηρίζουν τη Ροντρίγκεθ και 6 που ανήκουν στην Ενωμένη Αριστερά. Η Ροντρίγκεθ τόνισε ότι αποσκοπεί στην ενότητα της Αριστεράς, αλλά ανακοίνωσε το σχηματισμό του νέου κόμματος χωρίς να ενημερώσει καν την Ενωμένη Αριστερά, με την οποία έχουν δημιουργήσει το σχήμα «Εμπρός Ανδαλουσία». Μπροστά στην προοπτική μιας διάσπασης της Αριστεράς στις επόμενες περιφερειακές εκλογές η Ροντρίγκεθ δήλωσε απλώς ότι «δεν είναι επιθυμητή».

Αντίθετα ο ευρωβουλευτής Μιγκέλ Ουρμπάν, επίσης ηγετικό στέλεχος των Αντικαπιταλιστών, αναμένεται ότι θα αποχωρήσει από το Podemos του Μάρτιο διατηρώντας την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ουρμπάν και η Ροντρίγκεθ σχεδιάζουν στην πράξη την αποχώρηση των Αντικαπιταλιστών από το Podemos, ενόψει της διοργάνωσης του 3ου Συνεδρίου του κόμματος στις 21 και 22 Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Οι Αντικαπιταλιστές θα αποφασίσουν τυπικά την Κυριακή εάν θα συμμετέχουν ενεργά στο συνέδριο ή θα αποχωρήσουν από το Podemos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL