Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τουρκία: Φυλάκιση 16 ετών ζητά εισαγγελέας για τον δημοσιογράφο Ντ. Γιουτσέλ

Για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 16 ετών στον Τουρκογερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ με την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και για υποκίνηση σε μίσος, όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος του Βεϊκσέλ Οκ.

Ο δημοσιογράφος, ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt", φυλακίστηκε στην Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία. Την ώρα που ο Γιουτσέλ άφηνε πίσω του τις φυλακές της Κωνσταντινούπολης δικαστήριο είχε επιβάλει ισόβια κάθειρξη σε άλλους έξι δημοσιογράφους με την κατηγορία της υποκίνησης ή και της συμμετοχής στο πραξικόπημα του 2016.

Βάσει του κατηγορητηρίου ο Γιουτσέλ φέρεται να είχε επαφές με μέλη του PKK, αλλά και με υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Γιουτσέλ για την κατηγορία που αφορά τους δεσμούς του με τον Γκιουλέν. Ωστόσο ζήτησε να ασκηθούν εναντίον του διώξεις για «προσβολή του Προέδρου» εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος τον Νοέμβριο του 2016.

Πέρυσι το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η κράτηση του Γιουτσέλ ήταν παράνομη, ενώ είχε εκτιμήσει ότι παραβιάστηκαν τα ατομικά του δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου.

«Ο εισαγγελέας είτε δεν διάβασε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είτε την αγνοεί» τόνισε ο Οκ, χαρακτηρίζοντας «παράνομο» το αίτημα του εισαγγελέα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις