Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ο Σαλβίνι στο εδώλιο για απαγωγή 131 προσφύγων και μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σαλβίνι στο εδώλιο για απαγωγή 131 προσφύγων και μεταναστών

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι θα δικαστεί για την απαγωγή 131 μεταναστών τον Αύγουστο του 2018 που είχαν παραμείνει επί τέσσερις ημέρες με ρητές διαταγές του έγκλειστοι στο σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής «Γκρεγκορέτι». Η ιταλική Γερουσία, με τις ψήφους του Κινήματος Πέντε Αστέρων, του Δημοκρατικού Κόμματος, της Ζωντανής Ιταλίας του Ματέο Ρέντζι και των Ελεύθερων και Ίσων, αποφάσισε την προσαγωγή του Σαλβίνι σε δίκη, ενώ οι γερουσιαστές της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας της Τζιόρτζια Μελόνι ψήφισαν κατά της δίκης κι αυτοί της Λέγκας αποχώρησαν από την αίθουσα.

Οι δικαστικές αρχές θα έχουν πάντως τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το εάν αποδεχθούν το αίτημα της Εισαγγελίας του Αγκριτζέντο για να δικαστεί ο Σαλβίνι. Ο αρχηγός της Λέγκας κινδυνεύει στην καλύτερη των περιπτώσεων με δεκαπενταετή φυλάκιση, ενώ ως υπόδικος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις πιθανές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν και εάν καταδικαστεί πρωτόδικα, δεν θα μπορέσει ποτέ πια να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών με βάση τη νομοθεσία του 2012.

Οι διαδικασίες για την προσαγωγή του Σαλβίνι σε δίκη έδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα ιταλικά πολιτικά κόμματα χαρακτηρίζονται κυρίως από την ασυνέπεια και την υποκρισία, γεγονός που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό, την απογοήτευση για την πολιτική και τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού. Τα κυβερνητικά κόμματα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν έχουν το θάρρος να ανατρέψουν την πολιτική του Σαλβίνι, αφήνοντας τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση Κόντε δεν τολμά ακόμη να αγγίξει τα φασιστοειδή διατάγματα για την ασφάλεια και την αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι; Πώς θα ήταν δυνατόν όταν το Κίνημα Πέντε Αστέρων ψήφισε όλα αυτά τα αντιδραστικά διατάγματα και ο Κόντε επί μήνες στήριξε τα ανθρωποκυνηγητά του Σαλβίνι στις τρικυμιώδεις θάλασσες της Μεσογείου, στα χιονισμένα βουνά των Άλπεων και στις λαϊκές γειτονιές και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ρώμης, του Μιλάνου, του Τορίνου και των άλλων μεγάλων ιταλικών πόλεων;

Ο «Καπετάν Σαλβίνι» πρώτος διασώστης στη... Μάλτα

Η Λέγκα και ο Σαλβίνι άφησαν κατά μέρος τα νταηλίκια τους και προσπάθησαν να σώσουν τον «Καπετάνιο» από το εδώλιο, διαδίδοντας μάλιστα φήμες ότι ο Ρέντζι και οι δικοί του θα αποχωρούσαν από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας ως ένδειξη μιας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο τόσο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που κατά τα άλλα τα βρίσκουν εναντίον της κυβέρνησης που θέλει να αλλάξει τον νόμο περί παραγραφής των αδικημάτων. «Δεν υπάρχει αδίκημα, αλλά θα ψηφίσω υπέρ της προσαγωγής του» τόνισε ο Ρέντζι, ενώ για το Κ5Α «ο Σαλβίνι χρησιμοποίησε τους μετανάστες».

Στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας η Λέγκα είχε ψηφίσει υπέρ της παραπομπής, ενώ αυτή τη φορά οι γερουσιαστές της βρέθηκαν στο... φουαγέ. Κατά τα άλλα, με το διάσημο πλέον θράσος του ο Σαλβίνι δήλωνε ότι «είμαι ξεροκέφαλος. Δέχομαι μια πολιτική επίθεση. Θα αποφασίσει ο δικαστής. Λυπούμαστε που κάποιοι της Αριστεράς στην Ιταλία και στον κόσμο προσπαθούν να εξαφανίσουν τον πολιτικό τους αντίπαλο δια της δικαστικής οδού. Εμείς είμαστε διαφορετικοί. Εγώ δεν θα ζητήσω ποτέ από τους δικαστές να δικάσουν τον Τζινγκαρέτι, τον Κόντε και τον Ντι Μάιο».

Από το βήμα της Γερουσίας ο Σαλβίνι ανέπτυξε μια ρητορική ανάλογη του Μπενίτο Μουσολίνι και του Γκραμπιέλε Ντ’ Ανούτζιο. «Υπερασπίστηκα τα σύνορα», «την πατρίδα», «η άμυνα της πατρίδας είναι ιερό καθήκον» επαναλάμβανε στα ρεφρέν του ο αρχηγός της Λέγκας, για να δηλώσει «ανυπάκουος» και «ξεροκέφαλος» και, ακόμη χειρότερα, ότι είναι ο καλύτερος... διασώστης προσφύγων και μεταναστών «στα χωρικά ύδατα της Μάλτας». Ο ρατσιστής που πριν από λίγες ημέρες χτυπούσε το θυροτηλέφωνο μιας οικογένειας από την Τυνησία για να ρωτήσει το ανήλικο παιδί τους εάν πουλάει ναρκωτικά θυμήθηκε από το βήμα της Γερουσίας ότι έχει δύο παιδιά που αισθάνονται άσχημα για τη θέση που βρίσκεται. Οι μελοδραματικοί τόνοι του Σαλβίνι έδειξαν απλώς το τεράστιο μέγεθος της δειλίας του.

Φασιστοειδής στροφή στις... δημοσκοπήσεις

Ορισμένοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν χθες την πτώση της Λέγκας στο 28% στη δημοσκόπηση της Ixe για την τηλεοπτική εκπομπή της Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ, της κόρης του Ενρίκο, και την άνοδο του Δημοκρατικού Κόμματος στο 20,1%, αλλά η δημοσκόπηση του Swg δίνει τη Λέγκα κοντά στο 32,3% και το Δ.Κ. στο 20,7%. Η πιο θετική δημοσκόπηση για τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις έδειξε όμως ότι οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας εκτινάχθηκαν στο 12,7%, πλησιάζοντας στην πράξη το 14,9% του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Η δημοτικότητα της Μελόνι πλησιάσει αυτή του Κόντε, στο 35% έναντι του 38% του Κόντε, του 31% του Σαλβίνι και του 26% του Τζινγκαρέτι, ενώ οι Αδελφοί της Ιταλίας φαίνεται να είναι οι μόνοι που απορροφούν την απογοήτευση από τη Λέγκα και είναι σε θέση να ελκύσουν ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που απέχει. Η Φόρτσα Ιταλία περιορίζεται στο 6,7%, ενώ στην Κεντροαριστερά το κόμμα του Ρέντζι περιορίζεται στο 3,2%, το Περισσότερο Ευρώπη στο 2,8%, Η Αριστερά φθάνει στο 3%, η Πράσινη Ευρώπη στο 2% και η Δράση του πρώην υπουργού Καλέντα στο 1,2%, έχοντας ως κοινό παρονομαστή ότι θα παραμείνουν εκτός Βουλής εάν περάσει ο νέος εκλογικός νόμος με όριο το 5%. Ακόμη κι αυτή η θετική για τις προοδευτικές δυνάμεις δημοσκόπηση δίνει στις δεξιές δυνάμεις το 48,3% και στις προοδευτικές το 47,2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL