Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΜακΝτόναλντ: H E.E. να στηρίξει την ενοποίηση της Ιρλανδίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜακΝτόναλντ: H E.E. να στηρίξει την ενοποίηση της Ιρλανδίας

Το Σιν Φέιν κέρδισε τις εκλογές στις κάλπες, αλλά, με βάση τον εκλογικό νόμο και το γεγονός ότι είχε κατεβάσει μόνο 42 υποψηφίους για τις 120 έδρες της Βουλής, το οδήγησε να εκλέξει με το 24,53% μόνο 37 βουλευτές, σε σχέση με τους 38 βουλευτές που εξέλεξε το κεντροδεξιό Φιάνα Φέιλ, που πήρε το 22,18% και εκμεταλλεύτηκε στον μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο κόμμα την απουσία υποψηφίων του Σιν Φέιν από πολλές εκλογικές περιφέρειες.

Το δεξιό Φίνε Γκάελ με 20,86% εξέλεξε μόλις τους 35 από τους 50 βουλευτές του, ενώ οι Πράσινοι με 7,13% εξέλεξαν 12, οι Εργατικοί 6 με 4,38%, οι Σοσιαλδημοκράτες 6 με 2,9% και η Αλληλεγγύη - Άνθρωποι πριν από τα Κέρδη 5 με 2,63%, ενώ εκλέχθηκαν και 21 ανεξάρτητοι βουλευτές φθάνοντας συνολικά στο 15,39%.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει θέση για τη Ιρλανδία, όπως το έκανε υποστηρίζοντας τη γερμανική ενοποίηση. Με τον ίδιο τρόπο που έχει μία θέση για την Κύπρο και μία θετική προσέγγιση για την επανένωση αυτής της χώρας. Ο χωρισμός της Ιρλανδίας και η διαίρεση υπήρξαν καταστροφή και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η επανένωση, η συμφιλίωση και οι καλές σχέσεις με τους κοντινότερους γείτονές μας» τόνισε η ΜακΝτόναλντ στην εκπομπή “Newsnight” του BBC καθιστώντας σαφές ότι το Σιν Φέιν διεκδικεί έναν ουσιαστικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική της χώρας και ότι θα αποτελέσει έναν σοβαρό συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετά το Brexit εποχή στην Ιρλανδία.

Η ηγέτης του Σιν Φέιν ξεκίνησε ήδη τις επαφές με τα μικρότερα προοδευτικά και κεντροαριστερά κόμματα βγήκαν και αυτά με το κεφάλι ψηλά από τις εκλογές και διερευνά τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης με τη στήριξη ορισμένων από τους 21 ανεξάρτητους ή τους βουλευτές μικρότερων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ενός βουλευτή του Aontu, που αποσχίστηκε πέρσι από το Σιν Φέιν εκφράζοντας συντηρητικές θέσεις κατά των εκτρώσεων και περισσότερο ευρωσκεπτικιστικές αντιλήψεις, με αποτέλεσμα να πάρει περίπου το 1,9% κυρίως στις αγροτικές περιοχές της χώρας, που κατέβηκε.

Η προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα τρομάζει τόσο τα δύο κεντροδεξιά κόμματα όσο και τα μικρότερα προοδευτικά και κεντροαριστερά κόμματα, γιατί, εάν πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, το Σιν Φέιν θα κατεβάσει υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες και θα πάρει και ένα τμήμα των ψηφοφόρων των κεντροαριστερών κομμάτων με τη λογική της χρήσιμης ψήφου για να φύγει η Δεξιά, δεδομένου ότι από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχε φανεί ξεκάθαρα ότι το Σιν Φέιν αποτελούσε ήδη τη δεύτερη επιλογή για τους ψηφοφόρους των Πρασίνων, της Αλληλεγγύης - Άνθρωποι πριν από τα Κέρδη και των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο απρόβλεπτος και ευρηματικός Μπόρις Τζόνσον μετατράπηκε σε πραγματικό γεφυροποιό δίνοντας τη δική του απάντηση μπροστά στην ιστορική και θριαμβευτική νίκη του Σιν Φέιν καθώς επανέφερε την ιδέα της κατασκευής μιας γέφυρας 33,5 χιλιομέτρων που θα ενώσει την Ιρλανδία με τη Βρετανία διευκολύνοντας τις μεταφορές οχημάτων και τρένων, εκτιμώντας ότι με το δόλωμα της υπόσχεσης της κατασκευής μιας γέφυρας αξίας 15 έως 20 δισ. στερλινών θα αποτρέψει τον κατακερματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος διεκδικεί και η Σκωτία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL