Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Επιδημία κορωνοϊού: Αυξάνονται τα θύματα, σταθεροποιείται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδημία κορωνοϊού: Αυξάνονται τα θύματα, σταθεροποιείται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Του Νίκου Κυριακίδη

Αρνητικά αλλά και εν μέρει θετικά είναι τα τελευταία δεδομένα για την επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Κίνα. Ο αριθμός των θυμάτων παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση τα προηγούμενα 24ωρα αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φαίνεται να σταθεροποιείται. Ταυτόχρονα, αυξάνονται θεαματικά οι ασθενείς που βγαίνουν νικητές από την δοκιμασία και πέρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Στα αρνητικά σχοιχεία συγκαταλέγεται σαφώς η εκτίμηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους ότι η εξάπλωση της επιδημίας σε παγκόσμια κλίμακα ενδέχεται να επιταχυνθεί με τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στην Κίνα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Πεκίνου προσπαθεί σε πολλά επίπεδα να εξισσοροπήσει την κατάσταση χαλαρώνοντας τα περιοριστικά μέτρα και εξαπολύοντας επικοινωνιακή εκστρατεία ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος στην οικονομία και την κοινωνία ωστόσο τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα. Το μπλόκο που έχει επιβάλλει στην μετάδοση πληροφοριών πέραν των επίσημων καναλιών έχει εντείνει την δυσαρέσκεια στο εσωτερικό και τις αντιδράσεις στο εξωτερικό.  

Η κινεζική ηγεσία καταγγέλλεται για ολιγωρία στην αρχική αντιμετώπιση της επιδημίας αλλά και για φίμωση όσων προσπάθησαν να ειδοποιήσουν το κοινό για την επικινδυνότητα του ιού. Ο θάνατος του 34χρονου γιατρού Λι Γουενλιάνγκ που έσπευσε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για την εμφάνιση και εξάπλωση μίας παρόμοιας με το SARS ιογενούς πνευμονίας στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έχει προκαλέσει μια ασυνήθιστη έκρηξη οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύσωσης με εκκλήσεις για αποκατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης.

Χτες εξάλλου έγινε γνωστή η εξαφάνιση ενός ακτιβιστή δημοσιογράφου, του Τσεν Τσιουσί, ο οποίος ενημέρωνε για τις εξελίξεις από το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Ουχάν. Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, η μητέρα του απηύθυνε έκκληση για πληροφορίες γνωστοποιώντας ότι ο Τσεν αγνοείται από την Πέμπτη, ημέρα του θανάτου του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ. Η εξαφάνισή του συμπίπτει με τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να αντιμετωπίσουν το κύμα λαϊκής οργής και να εξουδετερώσουν τις πηγές ενημέρωσης που δεν ελέγχονται από την ίδια.

Μόνον την Κυριακή ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας έφτασε τους 97. Πρόκειται για τις σοβαρότερες απώλειες που καταγράφονται σε διάστημα ενός 24ωρου. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.062, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (2.272) καταγράφεται στην εστία της επιδημίας, την επαρχία Χουμπέι. Ως χτες το βράδυ, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμέων κρουσμάτων παγκοσμίως ήταν 40.645, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 910 και οι ασθενείς που ανάρρωσαν ξεπέρασαν τις τρισήμιση χιλιάδες (3.578). Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως μεταξύ των ασθενών  του κορωνοϊού περιλαμβάνονται και 27 ξένοι, από τους οποίους οι δύο, ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας, πέθαναν.

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε χτες την επιδημία του κορωνοϊού «σοβαρή και άμεση απειλή για την δημόσια υγεία» και ανακοίνωσε τέσσερα νέες περιπτώσεις μόλυνσης που ανεβάζουν σε συνολικά οκτώ τα κρούσματα της νόσου στο βρετανικό έδαφος. Ο παραπάνω χαρακτηρισμός επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα όπως τον δια της βίας περιορισμό σε υποχρεωτική καραντίνα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η εξάπλωση της επιδημίας θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με την μετάδοση του ιού σε ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στην Κίνα, προειδοποίησε την Κυριακή ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως αυτή την στιγμή να βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου».

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να τονώσει το ηθικό των συμπατριωτών του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε χτες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έχοντας το πρόσωπο του καλυμμένο με χειρουργική μάσκα προστασίας. Ο Σι επισκέφθηκε νοσοκομείο σε συνοικία του Πεκίνου για να επιθεωρήσει την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο Κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε με μάσκα προστασίας και αφήνει να του μετρήσουν την θερμοκρασία με την βοήθεια ηλεκτρονικού θερμομέτρου, ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται πλέον αυστηρά στους δημόσιους χώρους ολόκληρης της χώρας.

Ο Σι συνομίλησε από απόσταση με κατοίκους της συνοικίας οι οποίοι επίσης φορούσαν μάσκες. "Η επιδημία στη Χουμπέι και την Ουχάν παραμένει πολύ σοβαρή", παραδέχθηκε ο Κινέζος πρόεδρος και τάχθηκε υπέρ της "λήψης ισχυρότερων και αποφασιστικότερων μέτρων για την ριζική εξάλειψη της δυναμικής της επιδημίας".

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική κυβέρνησή έχει θέσει σε εφαρμογή αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να ελέγξει την εξάπλωση του ιού θέτοντας σε καραντίνα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη Ουχάν και την περιφέρειά της από τις 23 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL