Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Στις ισπανικές φυλακές ο δολοφόνος των κομμουνιστών δικηγόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις ισπανικές φυλακές ο δολοφόνος των κομμουνιστών δικηγόρων

Η πόρτα της φυλακής της Μαδρίτης άνοιξε χθες για τον πρώην φαλαγγίτη «πιστολέρο» Κάρλος Γκαρθία Χουλιά, για να εκτίσει ακόμη 3.855 ημέρες φυλάκισης για τη δολοφονία τριών κομμουνιστών δικηγόρων, ενός φοιτητή Νομικής και ενός υπαλλήλου δικηγορικού γραφείου στο κέντρο της Μαδρίτης. «Η σφαγή της Ατότσα», όπως έμεινε γνωστή στην ισπανική Ιστορία, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1977 και είχε ως στόχο να ναρκοθετήσει τα βήματα της επιστροφής της δημοκρατίας στην Ισπανία μετά τη 40χρονη δικτατορία του Φράνκο. Μετά την οργή για την δολοφονία των κομμουνιστών δικηγόρων, το ισπανικό κράτος αναγκάστηκε, λίγους μήνες αργότερα, να νομιμοποιήσει το Κ.Κ. Ισπανίας.

Ο 65χρονος σήμερα Γκαρθία Χουλιά, που έφτασε χαμογελαστός στη Μαδρίτη, εκδόθηκε από τη Βραζιλία, στην οποία είχε βρει καταφύγιο για τουλάχιστον μια εικοσαετία. Ο 24χρονος το 1977 φαλαγγίτης είχε καταδικαστεί το 1980 σε 193 χρόνια φυλάκισης, μαζί με τρεις άλλους φασίστες, για τη δολοφονία πέντε ατόμων στο δικηγορικό γραφείο του συνδικάτου των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Είχε βγει με περιορισμούς το 1991 και είχε πάρει άδεια να εργαστεί στην Παραγουάη με την υποχρέωση μηνιαίας υπογραφής στην ισπανική πρεσβεία, αλλά δραπέτευσε. Το 1996 συνελήφθη στη Βολιβία και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση για εμπορία ναρκωτικών, για να δραπετεύσει και να παραμείνει φυγόδικος για μια εικοσαετία στη Βραζιλία, όπου συνελήφθη το 2018. Στη Βραζιλία εργαζόταν ως οδηγός σε Uber και είχε πλαστή ταυτότητα της Βενεζουέλας.

Το Unidos Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και κυρίως το Κ.Κ. Ισπανίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη φυλάκιση του Γκαρθία Χουλιά και την ανάγκη επαγρύπνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. «Πριν από 43 χρόνια σκότωσε πέντε άτομα στην απόπειρα της Ατότσα. Μια σφαγή που δεν σταμάτησε τη θέληση για την ελευθερία όλης της κοινωνίας. Σήμερα θριαμβεύουν η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Σήμερα έφτασε στη Μαδρίτη ένας από τους δολοφόνους», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL