Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Αναζωπυρώνεται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας με φόντο την επιδημία του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζωπυρώνεται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας με φόντο την επιδημία του κορωνοϊού

Με την εύλογη ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα να κορυφώνεται και να «εξαπλώνεται» με την ίδια, αν όχι με μεγαλύτερη, ταχύτητα στον κόσμο, διαταράσσοντας την οικονομική ομαλότητα και προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, που βυθίστηκαν χθες μετά την επαναλειτουργία τους από τις «παρατεταμένες» διακοπές της παραδοσιακής πρωτοχρονιάς, οι υποφώσκουσες εδώ και καιρό αντιπαλότητες στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις δεν άργησαν να αναζωπυρωθούν.

Όλα αυτά τη στιγμή που, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό έως χθες το βράδυ σε όλο τον κόσμο είχαν φτάσει τα 17.489 και ο αριθμός των θανάτων τους 362. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (350) καταγράφεται στην επαρχία Χουμπέι, που είναι η εστία της μόλυνσης. Αυξάνεται επίσης σταθερά και ο αριθμός των ασθενών που αναρρώνουν πλήρως φθάνοντας έως χθες τους 530.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, τους οποίους επικαλείται το BBC, μόνον στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Κινέζοι γιατροί δηλώνουν ότι η χρήση ενός συνδυασμού φαρμάκων κατά της κοινής γρίπης και του ιού HIV έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στη μάχη κατά του ιού και τα συμπτώματα υποχωρούν στους περισσότερους ασθενείς μετά από ένα 48ωρο.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι περισσότεροι ασθενείς με ήπια συμπτώματα αναρρώνουν μετά από διάστημα μιας εβδομάδας, όπως συμβαίνει με την κοινή γρίπη, ενώ οι θάνατοι αφορούν κατά κύριο λόγο ασθενείς με υγεία ήδη βεβαρημένη από χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η επιστημονική κοινότητα προσπαθούν να κλείσουν να κανάλια της παραπληροφόρησης και να αποτρέψουν ένα ανεξέλεγκτο κύμα παγκόσμιου πανικού σε μια κρίσιμη καμπή της μάχης κατά της απειλής.

Ωστόσο η φοβική «υπεραντίδραση» της κυβέρνησης Τραμπ και η μονομερής απόφασή της να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας, απαγορεύοντας την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος σε όλους τους ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα, προκάλεσε την αναμενόμενη έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

«Οι αμερικανικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να προκαλούν και να διασπείρουν τον φόβο αντί να προσφέρουν βοήθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών «φωτογραφίζοντας» την κυβέρνηση Τραμπ και υπενθυμίζοντας την άμεση ανάγκη της Κίνας για ιατρικές μάσκες, προστατευτικές στολές και γυαλιά.

«Οι χώρες που διαθέτουν ισχυρές ικανότητες και υποδομή αποτροπής επιδημιών είναι αυτές ακριβώς που λαμβάνουν ακραία μέτρα περιορισμού σε αντίθεση με τις συστάσεις του ΠΟΥ» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Χούα Τσουνάιγκ. Η Κινέζα αξιωματούχος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να κλείσει τις εισόδους της σε ταξιδιώτες από την Κίνα και η πρώτη που ζήτησε την απομάκρυνση του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής της στο Πεκίνο.

«Παράπλευρες απώλειες»

Ίσως η κινεζική αντίδραση να μην ήταν τόσο έντονη και σε τέτοιο βαθμό εστιασμένη στις ΗΠΑ και τον Τραμπ, αν δεν είχε μεσολαβήσει το χθεσινό μίνι κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα νέα από το Χονγκ Κονγκ για την κατάσταση της άλλοτε εύρωστης τοπικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι. Ο «τοξικός» συνδυασμός της πολιτικής εξέγερσης των προηγούμενων μηνών και της επιδημίας του κορωνοϊού έχει βυθίσει τους οικονομικούς δείκτες της επαρχίας στο ναδίρ, με την ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το Πεκίνο δεν είναι τόσο οι αναπόφευκτες συγκυριακές «διακυμάνσεις» όσο μια παρατεταμένη μεταβλητότητα υπό συνθήκες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρνητικές προοπτικές για την κινεζική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει με κάθε μέσο να κρατήσει σταθερό τον ρυθμό ανάπτυξης σε ένα διόλου ευοίωνο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν οι κινεζικές αγορές χθες με το πρώτο άνοιγμά τους μετά τις διακοπές της παραδοσιακής πρωτοχρονιάς, οι οποίες παρατάθηκαν λόγω της επιδημίας, είναι μέχρι στιγμής η πιο σοβαρή παράπλευρη απώλεια που έχει υποστεί η Κίνα λόγω αυτής της έκτακτης και απρόβλεπτης κατάστασης.

Αξίες συνολικά 393 δισ. δολαρίων (!) εξανεμίστηκαν χθες από τον κινεζικό χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς. Το γιουάν και οι τιμές των εμπορευμάτων βυθίστηκαν στους ηλεκτρονικούς πίνακες καθώς οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού και ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας σημάδεψαν την πρώτη ημέρα των συναλλαγών μετά τις διακοπές.

Η βουτιά σχεδόν κατά 8% του σύνθετου δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που καταγράφεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια! Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο, ενώ τα εμπορεύματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη Σαγκάη, από το φοινικέλαιο έως τον χαλκό, υποχώρησαν στο κατώτερο επιτρεπόμενο όριο διαπραγμάτευσης.

Πάνω από 2.500 μετοχές βρέθηκαν στην ίδια θέση σημειώνοντας βουτιά 10%. Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 7,7% στις 2.746,6 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε απώλειες έως και 9%.

Ο χαλκός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, ενώ το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος υποχώρησαν πάνω από 4% και οι σπόροι σόγιας κατά 2%. Αντίθετα οι τιμές των ομολόγων κατέγραψαν άλμα.

Το μαζικό ξεπούλημα ήταν αδύνατον να αποτραπεί παρά το ότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2004. Μάλλον όχι και τόσο συνηθισμένοι σε τέτοιες «ανεξέλεγκτες καταστάσεις» -συνήθεις ωστόσο στον ώριμο καπιταλισμό της Δύσης- οι ιθύνοντες χαρακτήρισαν το χθεσινό κραχ... «παράλογη αντίδραση ή ακόμα και πανικό που θυμίζει συμπεριφορά αγέλης».

Πιο ψύχραιμοι, οι Δυτικοί προβλέπουν περίοδο αστάθειας. «Αυτή η κατάσταση θα κρατήσει κάποιο διάστημα. Δεν είναι βέβαιο εάν οι εργάτες -ή πόσοι από αυτούς- θα επιστρέψουν στα εργοστάσιά τους. Δεν έχουμε δει ακόμα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Εστιατόρια και εταιρίες λιανικής πώλησης ίσως έχουν πολύ λιγότερο τζίρο» επισήμανε η Άιρις Πανγκ, οικονομολόγος της ING στην Κίνα.

Επιχείρηση «Ψυχραιμία»

Προφανώς αυτά τα, δυνάμει, πρόδρομα φαινόμενα μαζικού πανικού έθεσαν σε λειτουργία τα πολιτικοδιπλωματικά αντανακλαστικά τόσο του Πεκίνου όσο και των ισχυρών εταίρων του στη Δύση, της ομάδας των G7, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο μιας δυσανάλογης αντίδρασης απέναντι σε έναν εξελισσόμενο κίνδυνο.

Στην κοινή αυτή προσπάθεια ο ρυθμιστικός παράγοντας φαίνεται να είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο επικεφαλής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς «έδειξε» κι αυτός υπαινικτικά τις ΗΠΑ για τα άκαιρα και δυσανάλογα μέτρα που λαμβάνουν δηλώνοντας ξεκάθαρα πως δεν χρειάζονται «παρεμβάσεις στα διεθνή ταξίδια και στο διεθνές εμπόριο».

«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες» είπε μιλώντας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ και επαναλαμβάνοντας προηγούμενο μήνυμά του. «Η παγκόσμια συνδεσιμότητα είναι το αδύναμο σημείο μας στην επιδημία αυτή, όμως είναι και η μεγαλύτερη δύναμή μας» υπογράμμισε. Ο Οργανισμός έχει βάλει στόχο να χτυπήσει την παραπληροφόρηση από το Ίντερνετ. Για τον σκοπό αυτόν έχει έρθει σε συνεννόηση με την Google ώστε όσοι αναζητούν πληροφορίες για τον κορωνοϊό να βλέπουν πρώτα στα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ.

Από την άλλη οι υπουργοί Υγείας των G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών της Δύσης (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία) είχαν χθες έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το θέμα της αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ στιγμάτισε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση γίνεται για να υπάρξει ένας κοινός τρόπος αντίδρασης στην επιδημία, αφού "δεν έχει νόημα μια χώρα να παίρνει μέτρα μόνη της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL