Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Της εβδομάδας / Τα "χαστούκια" του Συμβουλίου του Κράτους στον Μακρόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Τα "χαστούκια" του Συμβουλίου του Κράτους στον Μακρόν...

Κι όμως συνέβη. Πραγματικό χαστούκι (και δεν ήταν το μόνο εσχάτως) δέχθηκε η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ από το Συμβούλιο του Κράτους σε σχέση με την εγκύκλιο της 10ης Δεκεμβρίου 2019 που απευθυνόταν στους νομάρχες από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ σχετικά με την απόδοση πολιτικής ένταξης στο πλαίσιο των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών της 15ης και 22ης Μαρτίου.

Οι δικαστές απάντησαν σχετικά με τη νομιμότητα των διατάξεων. Πρόκειται κατ’ αρχάς για τον περιορισμό της απόδοσης πολιτικών αποχρώσεων στις παρατάξεις των κοινοτήτων με λιγότερες από 9.000 κατοίκους. Σύμφωνα με το Συμβούλιο του Κράτους, αυτή η εγκύκλιος οδηγεί "σε πάνω από το 95% των κοινοτήτων να μην αποδοθεί πολιτική απόχρωση και αποκλείει από την εθνική αντιπροσώπευση του πρώτου και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών τις ψήφους που εκφράστηκαν από σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους". Το Συμβούλιο του Κράτους εξέφρασε έτσι τη "σοβαρή του αμφιβολία" σχετικά με τη νομιμότητα της εγκυκλίου.

Το δεύτερο σημείο αμφισβήτησης που πλήττει την κυβέρνηση έχει να κάνει με τον τρόπο απόδοσης της απόχρωσης "λίστα διάφοροι κεντρώοι". Η εγκύκλιος προέβλεπε ότι η απόχρωση "λίστα ένωση κομμάτων της Αριστεράς" δίνεται στις παρατάξεις που έχουν πάρει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τουλάχιστον ενός άλλου αριστερού κόμματος, ότι η απόχρωση "λίστα ένωσης της Δεξιάς" έχει πάρει το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών και ενός άλλου κόμματος. Αντιθέτως, η απόχρωση της λίστας "διάφοροι κεντρώοι" πρέπει να αποδοθεί στις παρατάξεις που έχουν αποσπάσει το χρίσμα πολλών κομμάτων, μεταξύ τους του Προεδρικού Κινήματος ή το κεντρώου MoDem καθώς και σε εκείνες που "αν και δεν έχουν επισήμως την επίσημη στήριξη του Προεδρικού Κινήματος, ούτε του MoDem ή του κεντρώου UDI, υποστηρίζονται από τα κινήματα αυτά, έχοντας παράλληλα τη στήριξη άλλων παρατάξεων κεντρώας ευαισθησίας, συμπεριλαμβανομένων αντίπαλων λιστών".

Το Συμβούλιο του Κράτους διατάζει, έτσι, την αναστολή της εγκυκλίου Καστανέρ (του υπουργού Εσωτερικών) επιβάλλοντας στον υπουργό να αναθεωρήσει το κείμενό του. Το κράτος θα πρέπει επίσης να αποζημιώσει με 2.000 ευρώ καθέναν από τους προσφεύγοντες.

Μέσα σε μία εβδομάδα είναι το δεύτερο χαστούκι προς την κυβέρνηση από το Συμβούλιο του Κράτους. Το πρώτο είχε να κάνει με το σχέδιο της αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού συστήματος: ο ανώτατος δικαστικός θεσμός "άδειασε" κυριολεκτικά την κυβέρνηση στο κρίσιμης σημασίας ζήτημα. Το "πλήγμα" αυτό έχει τη σημασία του: μετά από τη μεγάλη αμφισβήτηση από τους διαδηλωτές που επιμένουν να κατεβαίνουν στον δρόμο εδώ και εβδομάδες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ήρθε να προστεθεί κι αυτό το δεύτερο "χαστούκι" του Συμβουλίου του Κράτους. "Χαστούκι" συμβολικό και ουσιαστικό". "Χαστούκι" που αποτυπώνει, κι αυτό, τα αδιέξοδα της πολιτικής του Προέδρου Μακρόν. Και έπεται συνέχεια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL