Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Ανάποδος Κόσμος / Ο αληθινός Σουλτάνος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ο αληθινός Σουλτάνος

Ημείς, ο Θεόσταλτος Πρόεδρος, αδελφός του Ηλίου και της Σελήνης, Αυτοκράτωρ των αυτοκρατόρων, Ηγεμών των ηγεμόνων, Κύριος των Βασιλείων της Άνω και Κάτω Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου του Μπάκιγχαμ, των δουκάτων Βρυξελλών και Βερολίνου, της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Ιππότης της Ιερουσαλήμ, Φρουρός της Μέκκας και της Μεδίνας, Ναύαρχος των Θαλασσών και των Ωκεανών, Μέγας Νομοθέτης και Μέγας Νταραβεριτζής, στέλνω μαντάτο στους βοεβόδες των σαντζακίων Τερκίας και Ελάντας.

Μάθετε, βρε χαραμοφάηδες, πως τελειώνει η υπομονή μου για τα καμώματά σας. Γιατί, ωρέ, δεν καθόσαστε στον οντά να τα βρείτε, να μοιράσετε τα τσανάκια σας στο Άσπρο Πέλαγο και στην Ανατολική Θάλασσα; Μπαΐλντισα πλια να πλερώνω δραγουμάνους και ναυάρχους, να στέλνω φεργάδες για να σας χωρίζω πριν γίνει κανένα κακό και χαθούν τόσα δοσίματα. Αφού το ξέρετε καλά πως, δίχως δικό μου φιρμάνι, μήτε πίσσα μηδέ γκάζι θα βγάλετε από τη θάλασσα, γιατί με διαολίζετε;

Σάμπως θα βρείτε τρόπο να πουλήσετε άμα δεν πάρω το μερτικό μου; Εφτά στα δέκα γρόσια δικά μου, θέτε δε θέτε. Μοιράστε τα άλλα τρία να τελειώνουμε, νισάφι! Να πάτε και στον καδή της Χάγκης σεργιάνι, να πάρετε ορμήνια και ύστερα να ’ρθείτε στο Άσπρο Σαράι να σας μονοιάσω, να θαμάσει ο κόσμος όλος τη σοφία μου, αλλά να ξέρετε πως στο τέλος το δικό μου θα γενεί.

Δείτε, ωρέ μπαγλαμάδες, πόσο όμορφα και δίκαια έκανα το νταραβέρι για τα Γεροσόλυμα. Μέχρι τον γαμπρό μου έστειλα στους Οβριούς και στους Μπαλαιστίνιους και θάμαξε ούλος ο κόσμος για το νταραβέρι. Και άμα θαρρεί κανείς πως θα μου πάει κόντρα, στέλνω τους καμπόηδες και τα κάνω ρόιδο.

Ακούστε το λοιπό, Ερντογάνι και Μητσοτάκ, και βάλτε το καλά στην κούτρα σας, πως άμα δεν τα βρείτε εσείς θα τα βρω μοναχός μου εγώ. Να τι θα κάνετε:

Πρώτα να στείλει ο ένας τον γαμπρό του το καλό παιδί και ο άλλος την αδερφή του την καταφερτζού, εδώ στο Γουάσιγκτο, για μυστικό παζάρι. Χωρίς πολλές τσιριμόνιες, μη σας πάρουν χαμπάρι αυτοί οι δαιμόνοι από τις γκαζέτες που μου πρήζουν τα συκώτια. Να κάτσουν εδώ μέχρι να τα βρούνε και ύστερα σας πέμπω τα μαντάτα. Τσιμουδιά όμως μέχρι να σας πω.

Εν τω μεταξύ, ένα σεντούκι λίρες θα σας στείλω στον καθένα, δανεικά και με τόκο καλό, για να αγοράσετε κάτι μπομπάρδες, κάτι καρυοφύλλια και φυσεκλίκια που μου περισσέψαν από τον περσινό πόλεμο. Μες στην αναμπουμπούλα, να πάρετε και από άλλους, ο ένας από τους Ρως, ο άλλος από τους Φραντσέζους. Χαλάλι, δουλειές είναι αυτές, αλλά με μέτρο.

Προσέξτε καλά, αχμάκηδες, μη σας πάρουν χαμπάρι οι δικοί σας, από ’δώ κι από ’κεί, μην ξεσηκωθούν και δεν πληρώνουν τη δεκάτη και σας πάρει ο διάολος. Ολ ράιτ; Έχω πολλά μπίζνες στα σκαριά. Θα φτιάξω χάνι λουξ στο Πάρθενον και μολ στο Χαγκιά Σοφιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL