Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Κορωνοϊός, πέρα από τον SARS
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός, πέρα από τον SARS

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπερνούν ήδη εκείνα της επιδημίας του SARS που το 2003 προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία με την εξάπλωσή του σε 26 χώρες. Σε λιγότερο από δύο μήνες, η σημερινή κρίση έχει προκαλέσει 9.962 καταγεγραμμένα κρούσματα τη στιγμή που ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) είχε εντοπιστεί σε περίπου 8.100 άτομα.

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των νεκρών -213 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, όλοι στην Κίνα- υπολείπεται ακόμη σημαντικά εκείνων του SARS, που προκάλεσε 774 θανάτους. Το βράδυ της Πέμπτης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τελικά, έπειτα από αρκετούς δισταγμούς, κατάσταση συναγερμού σε παγκόσμια κλίμακα για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 98 κρούσματα εκτός Κίνας, αλλά κανένας θάνατος.

Εξάμηνος συναγερμός στην Ιταλία

Η μία μετά την άλλη οι χώρες εκτός Ασίας άρχισαν, μετά απ' αυτό, να "οχυρώνονται" απέναντι στον κίνδυνο επιδημίας. Η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε χθες τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες μετά την επιβεβαίωση ότι δυο Κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης εμφανίζουν τον κορωνοϊό. Σε ιατρικές εξετάσεις υποβλήθηκε, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, και Ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο και παρουσίασε πυρετό μετά την επιστροφή του από την Κίνα.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωναν την ίδια ώρα ότι εντόπισαν πέμπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Πρόκειται για εργαζόμενο στη Βαυαρία που εργάζεται στην ίδια εταιρεία όπου εργάζονται και οι τέσσερις πρώτοι ασθενείς.

Γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε χθες για την Κίνα προκειμένου να απομακρύνει από την πόλη Ουχάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, περισσότερους από 100 Γερμανούς πολίτες. Έξι κρούσματα κατεγράφησαν επίσης στη Γαλλία -που απομάκρυνε χθες από το Ουχάν 250 υπηκόους της- και άλλα δύο στη Βρετανία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου παρατηρήθηκε ο κορωνοϊός.

Ασιατικές χώρες σφραγίζουν τα σύνορά τους

Αυστηρότερα μέτρα προστασίας λάμβαναν την ίδια ώρα οι ασιατικές χώρες. Πολλές φορές σε βαθμό υπερβολής, όπως στην περίπτωση των αρχών της Ινδονησίας, που έθεσαν σε καραντίνα βιομηχανικό πάρκο στη χώρα όπου εργάζονται συνολικά 40.000 Κινέζοι εργάτες.

Η Σιγκαπούρη και η Μογγολία έκλεισαν τα σύνορά τους σε όλους τους επισκέπτες από την Κίνα, ενώ η Ιαπωνία απαγόρευσε την είσοδο σε όσους ξένους πολίτες ταξίδεψαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Χουμπέι, την κινεζική επαρχία στην οποία βρίσκεται η πόλη Ουχάν.

Στη Σεούλ 18 Νοτιοκορεάτες άρτι αφιχθέντες στη Νότια Κορέα από την Ουχάν νοσηλεύονται καθώς παρουσίασαν συμπτώματα που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Αεροπλάνο που ναύλωσε η Νότια Κορέα μετέφερε χθες στην πατρίδα τους 368 Νοτιοκορεάτες από την κινεζική πόλη.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των φορέων του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 11. Τρεις από αυτούς φορείς προσβλήθηκαν από τον ιό χωρίς να έχουν μεταβεί στην Κίνα. Αποφασισμένη να σφραγίσει μέσα στις επόμενες ώρες τα σύνορά της με την Κίνα εμφανίστηκε η Ρωσία, ενώ το Ισραήλ διέκοψε όλες τις πτήσεις προς και από τη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πάντως από τις χώρες να κρατήσουν τα επίσημα συνοριακά περάσματά τους ανοιχτά ώστε οι άνθρωποι να μην εισέρχονται παράτυπα και χωρίς να εξετάζονται για συμπτώματα του νέου κορωνοϊού. "Αν επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι ώστε να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την κανονική ροή της ζωής" τόνισε ο εκπρόσωπός του Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Παραπληροφόρηση και μάσκες

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν την ίδια ώρα fake news που εμφανίζουν τον κορωνοϊό ως μετάλλαξη της "λύσσας" ή εμφανίζουν τους δρόμους της Ουχάν σπαρμένους με πτώματα. Στην προσπάθειά της να αμβλύνει τον πανικό η μεγαλύτερη εφημερίδα της Σιγκαπούρης κυκλοφόρησε χθες ζητώντας από τους πολίτες στο πρωτοσέλιδό της: "Μην φοράτε μάσκα αν είστε καλά".

Στη γειτονική Μαλαισία η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να φορούν πάντα μάσκα και να έχουν μαζί τους μπουκαλάκια με απολυμαντικό υγρό, ενώ παρόμοιες εκκλήσεις απηύθυναν οι αρχές της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

Τα αντικρουόμενα μηνύματα έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τους τρόπους προστασίας κατά της επιδημίας. Σε τμήματα της Ασίας οι χειρουργικές μάσκες είναι μια κοινή συνήθεια για τους κατοίκους όταν αρρωσταίνουν ή όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης είναι υψηλά.

Η Αυστραλία και η Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι οι υγιείς πολίτες δεν χρειάζονται μάσκες, αλλά η Αυστραλία έχει διανείμει ένα εκατομμύριο μάσκες από τα εθνικά ιατρικά της αποθέματα και οι μάσκες φοριούνται ευρέως στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, όπου η κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στην αγορά τους και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή τους. Η διοίκηση των σιδηροδρόμων της Ταϊβάν ανακοίνωσε επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα αρνείται να επιβιβάζει επιβάτες στα τρένα αν δεν φορούν χειρουργική μάσκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL