Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
"Δίνουμε τη μάχη με υπευθυνότητα και διαφάνεια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δίνουμε τη μάχη με υπευθυνότητα και διαφάνεια"

Διεθνοπολιτικές προεκτάσεις αποκτά συν τω χρόνω η μάχη της Κίνας ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού, με την κινεζική ηγεσία να διαβεβαιώνει τη διεθνή κοινότητα όχι μόνον για την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει τη νέα αυτή απειλή για την παγκόσμια υγεία αλλά και να καθιστά σαφή προς κάθε κατεύθυνση την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με πλήρη διαφάνεια και σε συνεχή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς. Πρόκειται σαφώς για μια πολύ διαφορετική στάση από εκείνη που είχε υιοθετήσει το Πεκίνο κατά την προηγούμενη μεγάλη και επικίνδυνη επιδημία του ιού SARS, πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, όταν η συγκεκριμένη απειλή, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 770 ανθρώπους σε τριάντα χώρες, είχε αντιμετωπιστεί με ολιγωρία και όχι με τη δέουσα κινητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ δέχθηκε χθες στο Πεκίνο τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς και δεσμεύτηκε προς τον οργανισμό αλλά και τη διεθνή κοινότητα να μην κρύψει τον "δαίμονα" του κορονοϊού, που μέχρι στιγμής είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 106 ανθρώπων προκαλώντας περισσότερα από 4.500 κρούσματα. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία, οι τοπικές υγειονομικές ανέφεραν χθες 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό. Πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, οι αρχές σε Γερμανία και Ιαπωνία επιβεβαίωσαν, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, περιπτώσεις μόλυνσης ατόμων που δεν είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και κατά τα φαινόμενα, προσβλήθηκαν από άλλους ανθρώπους που ήταν άρρωστοι.

"Η επιδημία αυτή είναι ένας δαίμονας. Δεν θα επιτρέψουμε στον δαίμονα να κρύβεται", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον διευθυντή του ΠΟΥ υπογραμμίζοντας πως απ’ το ξέσπασμα της επιδημίας η κινεζική κυβέρνηση έσπευσε να μοιραστεί με «διαφάνεια και υπευθυνότητα» όλες τις πληροφορίες για την εξέλιξη της επιδημίας. Αντιδρώντας εμμέσως πλην σαφώς στις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις ξένων κυβερνήσεων για την απομάκρυνση υπηκόων τους από την Κίνα, ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε τον Οργανισμό και τη διεθνή κοινότητα «να κάνουν μια ήρεμη, αντικειμενική και λογική αποτίμηση της κατάστασης» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Κίνα θα κερδίσει την μάχη ενάντια στον ιό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ φέρεται να δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν συνιστά την απομάκρυνση των ξένων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη Γουχάν, την εστία της μόλυνσης. "Παρατηρούμε ότι μερικές χώρες θέλουν να οργανώσουν απομακρύνσεις υπηκόων τους. Ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτήν τη μέθοδο", φέρεται να είπε ο διευθυντής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας, ωστόσο αργότερα εκπρόσωπος του Οργανισμού είπε ότι "αναμένει διευκρίνιση" γι' αυτές τις δηλώσεις.

Μια πτήση για την απομάκρυνση του προσωπικού του προξενείου των ΗΠΑ στη Γουχάν αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα με προορισμό την Καλιφόρνια. Η Ιαπωνία, παράλληλα, προγραμματίζει και αυτή πτήση για να απομακρύνει περίπου 200 υπηκόους της, ενώ η Γαλλία προσβλέπει σε μια πρώτη απομάκρυνση πολιτών της "στα τέλη της εβδομάδας".

Εντατικοποιώντας τα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε με τη σειρά της σχέδια για τον περιορισμό των διασυνοριακών μετακινήσεων με την ηπειρωτική Κίνα. Εκτός από την αναστολή των δρομολογίων τραίνων και πορθμείων, οι πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα θα μειωθούν κι αυτές κατά το ήμισυ. Παράλληλα, δεν θα εκδίδονται άδειες εισόδου γι' όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο Χονγκ Κονγκ από το εσωτερικό της χώρας.

Υπεράνθρωπη προσπάθεια

Την ίδια ώρα, συγκινεί αλλά και δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες των κινεζικών υγειονομικών υπηρεσιών η χθεσινή υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών σε μαιευτική κλινική της Γουχάν, της πόλης που είναι η εστία της μόλυνσης, να φέρουν στον κόσμο με καισαρική επέμβαση και με απόλυτη επιτυχία το βρέφος μιας 27χρονης γυναίκας που φέρεται να έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ο γιατρός που πραγματοποίησε την επέμβαση είπε ότι η κατάσταση της εγκύου χειροτέρευε και το βρέφος ασκούσε μεγάλη πίεση στον οργανισμό της. Ταυτόχρονα, η ασθενής δεν μπορούσε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία κατά του ιού καθώς κυοφορούσε. Η επέμβαση ήταν υπερβολικά επικίνδυνη καθώς η μητέρα είχε πυρετό και έβηχε ασταμάτητα, ενώ οι γιατροί κινδύνευαν να μολυνθούν κι αυτοί από τον ιό.

Ο γιατρός Ζάο Γιν, υποδιευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Wuhan Union, φορούσε δύο προστατευτικές στολές, μια χειρουργική μάσκα και ειδικά γυαλιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης που διήρκεσε μια ώρα. "Μετά βίας έβλεπα ή άκουγα, ενώ ήμουν κάθιδρος", δήλωσε χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόραση. Η μητέρα, η οποία ονομάζεται Σιαογιάν, βρισκόταν στην 37η εβδομάδα της κύησης όταν κρίθηκε ότι πιθανόν να μολύνθηκε από τον κορονοϊό στις αρχές Ιανουαρίου. Η μόλυνση πάντως δεν επιβεβαιώθηκε. Το νεογέννητο, βάρους 3,1 κιλών, μεταφέρθηκε γρήγορα στο σπίτι της οικογένειας ώστε να αποφευχθεί να εκτεθεί στον ιό εντός του νοσοκομείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL