Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Νέος ιός στην Κίνα: / Νέος ιός στην Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός μετά τον διπλασιασμό των θυμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος ιός στην Κίνα: / Νέος ιός στην Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός μετά τον διπλασιασμό των θυμάτων

Τα πρώτα δύο κρούσματα αναφέρθηκαν χθες και στο Χονγκ Κονγκ. Συνολικά υπάρχουν μέχρι στιγμής 440 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι προσβληθέντες προέρχονταν ή είχαν ταξιδέψει στην Γουχάν, μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην ανατολική Κίνα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νέας «μυστηριώδους νόσου» στις 31 Δεκεμβρίου.

Η παγκόσμια κινητοποίηση και εγρήγορση δικαιολογείται και από τον διπλασιασμό, σχεδόν, των θυμάτων, τον οποίο ανακοίνωσαν χθες οι κινεζικές αρχές -από εννέα σε δεκαεπτά- γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς η αύξηση καταγράφεται σε διάστημα μόλις ενός 24ώρου. Όλα τα θύματα προέρχονταν από την επαρχία Χουμπέι, όπου σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές εντοπίζεται η εστία της μόλυνσης, σε υπαίθρια ψαραγορά όπου γινόταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή, ο φονικός ιός προέρχεται από ζώο και υπέστη κάποιας μορφής μετάλλαξη με αποτέλεσμα να προσβάλλει ανθρώπους αλλά και να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα λάθη και τις παραλείψεις που στιγμάτισαν τη διαχείριση της φονικής επιδημίας SARS στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με σοβαρότατες συνέπειες σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής και της οικονομίας της χώρας, αλλά κυρίως στην αξιοπιστία του συστήματος εξουσίας, οι κινεζικές αρχές έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό για να πετύχουν τον πρώτο σημαντικό στόχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης: να περιορίσουν γεωγραφικά την εξάπλωση του ιού στα όρια της επαρχίας όπου εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Έτσι, συστήνουν στους πολίτες της Γουχάν να σταματήσουν τα ταξίδια από και προς την πόλη και να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Το Πεκίνο παραδέχεται ότι η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «πιο κρίσιμο στάδιο» αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου. «Βασικά, μην πηγαίνετε στη Γουχάν και εσείς που βρίσκεσται εκεί σας παρακαλώ μην φεύγετε από την πόλη» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Λι Μπιν σε μια από τις πρώτες ενημερώσεις του σε σχέση με την εξέλιξη της επιδημίας.

Ο ιός, γνωστός ως 2019-nCoV, εικάζεται ότι είναι ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που δεν είχε ανιχνευθεί μέχρι σήμερα σε άνθρωπο. Ο ιός SARS (οξέος αναπνευστικού συνδρόμου), που σκότωσε σχεδόν 800 ανθρώπους καθώς εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 30 χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν επίσης ένας κορονοϊός. Τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος ιός εστιάζονται στο αναπνευστικό σύστημα με βήχα και δύσπνοια, αλλά και υψηλό πυρετό.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις ΗΠΑ κατεγράφη την Τρίτη και αφορά ταξιδιώτη που προέρχονταν από τη Γουχάν. Ο Πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη λέγοντας ότι η κατάσταση είναι υπό "απόλυτο έλεγχο" και διαβεβαίωσε ότι εμπιστεύεται τις πληροφορίες που παρέχουν οι κινεζικές αρχές.

Ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο σε θέματα δημόσιας υγείας διαβεβαιώνουν με τη σειρά τους ότι η Κίνα έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 2003, όταν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την επιδημία SARS η οποία εκδηλώθηκε αρχικά στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις μεγάλες πόλεις της χώρας και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.

Η αποτυχία διαχείρισης της επιδημίας SARS ήταν αποτέλεσμα ενός υπερβολικά συγκεντρωτικού και υποχρηματοδοτούμενου συστήματος Υγείας, με περιορισμένη εμπειρία στις μολυσματικές ασθένειες και χωρίς μηχανισμούς ενημέρωσης. Έκτοτε το Πεκίνο έχει θεσπίσει το Σύστημα Ενημέρωσης για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, που βρίσκεται σε επικοινωνία με νοσοκομεία και κλινικές σε όλη τη χώρα και αναφέρει τα κρούσματα σε πραγματικό χρόνο.

Σήμερα, σχεδόν 17 χρόνια μετά, οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Ο σύμβουλος της κυβέρνησης Λιου Χενγκ επεσήμανε ότι χρειάστηκαν περίπου τέσσερις με πέντε μήνες για να ανακοινώσουν οι αρχές την εμφάνιση του SARS στους πολίτες, ενώ αυτή τη φορά χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας.

«Τα πάμε πολύ καλύτερα τώρα. Δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη της επιδημίας» δήλωσε. Ο υπουργός Υγείας Λι Μπιν εξήγησε από την πλευρά του ότι από το 2003 η Κίνα έχει θεσπίσει ολοκληρωμένες νέες διαδικασίες για την αντιμετώπιση μεγάλων απειλών για την δημόσια υγεία. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το Πεκίνο έχει διδαχθεί από την εμπειρία του SARS και τώρα μοιράζεται όλα τα σχετικά στοιχεία με διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο τελευταίος συνεδριάζει εκτάκτως στη Γενεύη προκειμένου να αξιολογήσει του κινδύνους για την παγκόσμια υγεία από τον νέο ιό και να αποφασίσει αν θα πρέπει να κηρύξει κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, όπως είχε κάνει στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων και της επιδημίας Έμπολα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL