Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Με τους νέους και την επιστήμη να σώσουμε τον πλανήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Με τους νέους και την επιστήμη να σώσουμε τον πλανήτη

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μετέφερε στο χιονισμένο Νταβός τις ανησυχίες των νέων για την κλιματική κρίση, ανοίγοντας το 50ό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ λίγο αργότερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κομπορρημονούσε για τις μεγάλες πρωτιές της Αμερικής στην παραγωγή αερίου και πετρελαίου και τις επιτυχείς εμπορικές της συμφωνίες εκτοξεύοντας μύδρους προς κάθε κατεύθυνση. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δεν έχει γίνει τίποτα, χρειαζόμαστε την επιστήμη και τους νέους

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την κλιματική αλλαγή. Όλοι μιλάνε για το κλίμα, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου μας, αλλά θα πρέπει να είναι... Το κλίμα και το περιβάλλον είναι ένα καυτό ζήτημα σήμερα. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση, δεν μπορούμε να το λύσουμε. Αφορά εμάς και τις μελλοντικές γενιές και εκείνους που έχουν πληγεί σήμερα. Πρέπει να φέρουμε την επιστήμη στη συζήτηση» προειδοποίησε η 17χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ ανοίγοντας τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και τη συζήτηση για «Ένα βιώσιμο μονοπάτι προς ένα κοινό μέλλον», έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως ότι, παρά τις ευαισθησίες των διοργανωτών του Φόρουμ, η κλιματική κρίση δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα για πολλούς πολιτικούς και μάνατζερ.

Η νεαρή Τούνμπεργκ έθεσε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης στη συζήτηση που άνοιξε το Φόρουμ με μια καλή ομάδα νεαρών ακτιβιστών από όλο τον κόσμο, από τον Ιρλανδό Φερέιρα που επινόησε τρόπους για να αποφεύγεται η ρύπανση των ωκεανών από μικροπλαστικά, τη 17χρονη Νοτιοαφρικανή Μελιτάφα, την Καναδή Πελτιέ, που από τα οκτώ της χρόνια αγωνίζεται για την προστασία των υδάτινων πόρων, τον Γκόμες Κολόν από το Πουέρτο Ρίκο, που συγκεντρώνει χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από τους τυφώνες, έως τη Μβάνσα από τη Ζάμπια, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών.

Η Greenpeace με την έκθεσή της με τίτλο «Είναι ο οικονομικός τομέας, ηλίθιε» κατήγγειλε χθες τις επενδύσεις 1 τρισ. δολαρίων στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων που έχουν κάνει τραπεζικοί και επενδυτικοί κολοσσοί που συμμετέχουν στο Φόρουμ, όπως οι JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank και Mizuho et Morgan Stanley, ενώ κατήγγειλε και τρία μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία που συμμετέχουν στο Φόρουμ για επενδύσεις 26 δισ. δολαρίων σε πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon.

Ντόναλντ Τραμπ: Εγώ εἰμί ο Πλανητάρχης εναντίον των «προφητών της δυστυχίας και της Αποκάλυψης»

Μύδρους εναντίον των «προφητών της δυστυχίας» και της «Αποκάλυψης» εξαπέλυσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Πρόεδρος Τραμπ, για να υπερασπιστεί την οικονομική και εμπορική πολιτική του, υπόδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κόσμος, η Fed και οι επενδυτές, «που στήριξαν τη δημιουργία χιλιάδων νέων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ», σε αντιπαράθεση με την περίοδο του Προέδρου των Δημοκρατικών Ομπάμα. «Η Αμερική κερδίζει ξανά όπως ποτέ μέχρι σήμερα. Είχαμε χάσει 60 χιλιάδες επιχειρήσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα έχουμε κερδίσει 12 χιλιάδες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Τραμπ, «υπερήφανος που ανθίζουν οι ΗΠΑ».

Τη στιγμή που στο κοινό της αίθουσας και την παγκόσμια κοινή γνώμη ηχούσαν οι προειδοποιήσεις της Γκρέτα Τούνμπεργκ για την κλιματική κρίση ο Πρόεδρος Τραμπ καυχήθηκε για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι πρώτες παγκοσμίως στην παραγωγή υδρογονανθράκων, «είμαστε πρώτοι στον κόσμο στο αέριο και το πετρέλαιο», παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πρέπει να απορρίψουμε τους αιώνιους προφήτες της δυστυχίας και τις προβλέψεις τους περί Αποκαλύψεως», συνέχισε αισιόδοξος ο Τραμπ, εκτιμώντας ότι «ο φόβος και η αμφιβολία δεν είναι πια καλοί τρόποι σκέψης». «Ο καιρός του σκεπτικισμού έχει παρέλθει», συμπλήρωσε από το χιονισμένο Νταβός ο Τραμπ, ενώ ακόμη και οι παγετώνες των ελβετικών Άλπεων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τήξης.

«Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα», συμπλήρωσε ο πλανητάρχης, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να φυτευτούν 3 δισ. δένδρα.

Για τον Τραμπ, εναντίον του οποίου θα ξεκινούσε χθες στην Ουάσιγκτον η συζήτηση στη Γερουσία για την απρόσμενη καθαίρεσή του, η συζήτηση για το κλίμα στο Νταβός δεν φάνηκε να έχει το παραμικρό ενδιαφέρον. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εστίασε την προσοχή του στις συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ιράκ και άλλους πολιτικούς, επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υποστηρίζει ότι 750 προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου ανάγουν την κλιματική κρίση στην κορυφή των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Ακόμη και ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος των αγορών, ο επικεφαλής της BlackRock Φλιν, που διαχειρίζεται 7 τρισ. δολάρια, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν στοιχηματίζει σε εταιρείες που δεν προσβλέπουν στην αειφόρο ανάπτυξη, η οποία θα καθορίζει την επενδυτική του στρατηγική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL