Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Γκρέτα εναντίον Ντόναλντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκρέτα εναντίον Ντόναλντ

H Σουηδέζα μαθήτρια Γκρέτα Τούμπεργκ έδωσε και πέρσι το "παρών" στη διάρκεψη του Νταβός ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ απουσίαζε λόγω του ομοσπονδιακού lockdown και της αντιπαράθεσης του με το Κογκρέσο. Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και η νεαρή περιβαλλοντική ακτιβίστρια συμμετέχουν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που αρχίζει σήμερα Τρίτη στο γνωστό χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας.

Η πρώτη φορά που οι δυό τους μοιράστηκαν την ίδια αίθουσα ή βρέθηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων ήταν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν τότε βιντεο που έδειχναν την Τούμπεργκ να κοιτά οργισμένη τον Τραμπ την ώρα που ανέβαινε στο βήμα. Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ειρωνεύτηκε τη νεαρή ακτιβίστρια υποστηρίζοντας ότι έχει "προβλήματα διαχείρισης θυμού".

Παρ' όλα αυτά, τον τόνο της φετινής συνάντησης δίνει χωρίς αμρφιβολία η ιδρύτρια του κινήματος "Παρασκευές για το μέλλον" και πρόσωπο του 2018, σύμφωνα με το περιοδικό "Time". Σε επιστολή της προς την εφημερίδα "Guardian" η Σουηδέζα ακτιβίστρια ζητεί εκ μέρους της νεολαίας από επιχειρήσεις, οργανώσεις και κυβερνήσεις "να σταματήσουν άμεσα όλες τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα".

Όπως σημειώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην ανοιχτή της επιστολή, "δεν θέλουμε να ληφθούν αποφάσεις για το κλίμα το 2021, το 2030 ή το 2050. Τις θέλουμε τώρα". Δεν αποκλείεται λοιπόν το ζήτημα της κλιματικής κρίσης να κυριαρχήσει στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που ούτως ή άλλως έχει ως θέμα τη "βιώσιμη ανάπτυξη".

Το περσινό μήνυμα της Τούμπεργκ, ότι "το σπίτι μας καίγεται", υιοθέτησε φέτος και ο συνιδρυτής του Φόρουμ, ο 81χρονος Κλάους Σουάμπ, που δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πλέον "μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης". "Δεν θέλουμε οι επόμενες γενειές να κληρονομήσουν έναν κόσμο που θα έχει γίνει πιο εχθρικός και πιο αφιλόξενος, απλώς αναλογιστείτε τις πυρκαγιές στην Αυστραλία", τόνισε την παραμονή της συνάντησης.

Για την 50ή διοργάνωση του Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά θεματικές ενότητες. Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται ωστόσο σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν ή η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL